Van Vollenhoven pleit voor centraal meldpunt seksueel misbruik in sport

Er moet een centraal meldpunt komen voor seksueel misbruik in de sport. Dat stelde Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, zondag in Nieuwsuur. 'Bij zo'n meldpunt werken professionals die weten hoe ze zo'n melding moeten oppakken. Dan weet je als slachtoffer ook dat het goed terechtkomt en dat je erop kan vertrouwen', aldus Van Vollenhoven.

Pieter van Vollenhoven: 'Bij zo'n meldpunt werken professionals die weten hoe ze zo'n melding moeten oppakken. Dan weet je als slachtoffer ook dat het goed terechtkomt en dat je erop kan vertrouwen. ' Beeld anp

Maandag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over het rapport dat onder leiding van oud-minister Klaas de Vries werd opgesteld over misbruik in de sport. Eind december constateerde De Vries daarin dat een op de acht Nederlandse sporters als kind ten minste een ervaring heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij 4 procent gaat het om ernstige vormen: aanranding en verkrachting.

Opvallend was dat de commissie-De Vries in het rapport wél de aanbeveling deed voor een meldplicht voor iedereen, maar niet voor een meldpunt. Zo zouden alle vergrijpen moeten worden gemeld bij de sportbond, en zou er vervolgens een onderzoekscommissie moeten worden ingesteld.

Onder het tapijt geveegd

Vollenhoven is juist tegen deze meldplicht. Volgens hem weten sportclubs, met name amateurclubs, vaak niet goed wat ze met dergelijke meldingen moeten doen. Bovendien kan een melding door de sportclub onder het tapijt worden geveegd, bijvoorbeeld omdat de club afhankelijk is van vrijwilligers of omdat er bepaalde familierelaties bestaan. 'Mijn ervaring is dat niemand op de waarheid zit te wachten', aldus Van Vollenhoven.

Het rapport van commissie-De Vries leidde direct na verschijnen tot dezelfde kritiek. Zo pleitten ook Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, en bestuurder Peter Vogelzang van het Instituut Sportrechtspraak al voor een meldpunt waar mensen zich zowel anoniem of onder naam kunnen melden - ook al is er nog niet per se iets strafbaars gebeurd. Vogelzang: 'Zo kunnen afzonderlijke meldingen over een dader bij elkaar komen en kun je ernstige incidenten voorkomen.'

Communicatie tussen politie en sportclubs als pijnpunt

Hoogleraar Olfers deed onderzoek naar meldingen over misbruik in de sportwereld en zag daarbij dat meldingen vaak niet adequaat worden afgehandeld. Zo blijft informatie vaak steken bij clubs en wordt de politie zelden ingeschakeld. Communicatie tussen sportclubs en politie is zo goed als non-existent.


Seksueel misbruik in de sportwereld: 'Hij hield mijn hand vast en bewoog hem heen en weer'

Slachtoffers kritisch over aanpak onderzoek seksueel misbruik in de sport
Slachtoffers en betrokkenen zijn kritisch over de aanpak van het onderzoek. Van de negen slachtoffers die de Volkskrant de afgelopen weken naar het onderzoek vroeg, hebben er vijf zich niet bij De Vries en zijn team gemeld.

Onderzoekscommissie misbruik in sport vraagt slachtoffers zich te melden

De commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries die seksueel misbruik binnen de sport onderzoekt, vraagt slachtoffers zich te melden. 'Een van de belangrijkste dingen is dat mensen zich niet door het taboe laten bedreigen, maar het doorbreken', aldus De Vries. 'Meldingen zijn voor ons van het grootst mogelijke belang.'

'Hij hield mijn hand vast en bewoog hem heen en weer'
De intense band tussen pupil en coach en het vaak grote vertrouwen van ouders in begeleiders maken dat veel slachtoffers van seksueel misbruik in de sport hun leven lang zwijgen. Vier van hen doen nu hun verhaal. 'Het taboe moet worden doorbroken.' (+)

Seksueel misbruik bij PSV en Vitesse: twee oud-jeugdspelers treden naar buiten
Voor het eerst treden slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal naar buiten. Het gaat om twee oud-jeugdspelers van PSV en Vitesse.

Waarom slagen onderzoek naar misbruik in sport niet gegarandeerd is
'Mensen moeten niet het idee krijgen dat ze voor een tribunaal worden gezet' (+)

Doodvonnis voor turnarts na 30 jaar durend seksueel misbruik
De voormalige ploegarts van de Amerikaanse turnsters Larry Nassar, heeft onder het mom van medische behandeling tientallen topturnsters seksueel misbruikt.

Larry Nassar in de rechtbank. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden