Van Vlijmen én Mahler wat te veel

Het ziet ernaar uit dat ook de komende generatie artsen, economen en bouwkundigen zich muzikaal kranig zal weren, ervan uitgaand dat het Nederlands Studenten Orkest (NSO) daar een goede graadmeter voor is....

Jaco Mijnheer

Onder leiding van dirigent Lawrence Renes, een bijna-leeftijdgenoot die eerder al twee keer voor het orkest stond, werden de tanden in de gigantische Derde Symfonie van Mahler gezet.

Tijdens de intensieve repetitieperiode had Renes het enthousiasme, waar dit orkest het grotendeels van moet hebben, op wonderbaarlijke wijze weten te kanaliseren.

In de Petrus en Pauluskerk in Bergen, sinds jaar en dag vertrekpunt van de NSO-tournee, klonk Mahlers Sommermittagstraum als een klok. Het orkest overtuigde in de donderende uitbarstingen, maar ook in de vederlichte 'bloemenklanken'. Alt-mezzo Margriet van Reisen viel op door haar warme timbre.

Als dirigent Renes op een aantal plaatsen het muzikale hang- en sluitwerk nog weet bij te stellen, zou deze NSO-tournee een snel stijgende lijn kunnen vertonen. Het vooruitzicht van een benefietconcert in Carnegie Hall voor de slachtoffers van de WTC-aanslag, eind deze maand, zal de druk aardig op de ketel houden.

Het NSO had naast de loodzware Mahlersymfonie ook nog besloten zijn jaarlijkse compositie-opdracht te gunnen aan Jan van Vlijmen, niet bepaald een componist die bekend staat om zijn eenvoudige stukken. Het orkest had dan ook aan kunnen zien komen dat het diens Trois Incantations niet af zou krijgen. Het moest zich noodgedwongen beperken tot de eerste twee.

Het stuk begon veelbelovend, met flitsende arabesken en luide trommelslagen tegen een statische achtergrond, maar het orkest, al met de gedachten bij Mahler, kreeg het tweede deel helemaal niet van de grond, zodat de verstilling tot zompigheid verwerd.

In het programmaboek schreef de op dat moment nog niets vermoedende Van Vlijmen (van wie overigens binnenkort ook een Concerto grosso bij het Asko Ensemble in première gaat) dat hij voor het eerst een orkeststuk in meer delen had geschreven, 'waardoor het toch wat eenvoudiger is een dergelijk veeleisend werk tot uitvoering te brengen'.

De organisatie van het NSO heeft misschien gedacht dat dit een geluk bij een ongeluk was, maar uiteindelijk was het beter geweest om het voor één keer zonder premièrestuk te doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden