Update

Van Vliet eerste PVV'er die parlementaire enquête leidt

Roland van Vliet is sinds dinsdag de eerste PVV'er die een parlementaire onderzoeks- of enquêtecommissie leidt. Hij gaat de komende anderhalf jaar leiding geven aan de enquête naar misstanden bij woningcorporaties.

Roland van Vliet Beeld anp
Roland van VlietBeeld anp

De in het Limburgse Susteren geboren Limburger Van Vliet (43) studeerde fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Limburg in Maastricht. Na zijn studie was hij onder meer belastingadviseur bij Ernst & Young, bedrijfsfiscalist en internationaal private banker bij Van Lanschot.
Op 17 juni 2010 kwam hij in de Tweede Kamer. Hij was in 2011 ook nog drie maanden lid van de Provinciale Staten in Limburg.

Van Vliet omschrijft zichzelf als een 'vechter met humor' die na een drukke week in de Tweede Kamer graag in zijn woonplaats Nederweert op zijn motor stapt om zich te ontspannen. Hij debatteert in de Kamer vaak in duidelijke taal over belastingen en zaken als jeugdwerkloosheid en WW voor artiesten. Van Vliet slaagde er de afgelopen 2 jaar meerdere keren in de Kamer achter opmerkelijke moties van zijn hand te krijgen. Soms ook met verrassende combinaties van partijen.

Bonussen
Zo stemde tot verrassing van velen de PvdA in 2011 voor een motie van Van Vliet die het kabinet opriep alle financiële bonussen bij staatsgesteunde banken als ABN en ING eenmalig tegen 100 procent te belasten. Volgens het toenmalige minderheidskabinet was die motie in strijd met de grondwet. De PvdA erkende de juridische problemen, maar stemde toch voor om het kabinet zo te dwingen de bonussen aan te pakken.

Van Vliet is ook de man achter een aangenomen motie die het kabinet vroeg om een oplossing te vinden voor de oldtimers. Het huidige kabinet wil oldtimers weer onder de motorrijtuigenbelasting brengen, maar Van Vliet vreest dat liefhebbers die op zondag een tochtje over de dijk maken de kosten dan niet meer kunnen opbrengen en hun 'rijdend cultureel erfgoed' moeten verkopen.

Belastingparadijs
Een derde motie waarvoor Van Vliet een Kamermeerderheid kreeg was ook een heel bijzondere: die riep de regering op de kwalificatie van Nederland als belastingparadijs 'te verwerpen en waar mogelijk in de discussie erop aan te dringen deze kwalificatie achterwege te laten'.

Aanleiding was de berichtgeving dat Nederland voor grote multinationals een belastingparadijs is. Volgens Van Vliet is dat niet zo: we betalen toeristenbelasting op vakantie in eigen land, hondenbelasting en één van de hoogste tarieven in de inkomstenbelasting. Tot ontzetting van veel SP'ers hielp ook hier de PvdA Van Vliet aan een meerderheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden