NIEUWSbrexitdeal

Van vis tot veiligheid: de belangrijkste afspraken uit de Brexitdeal op een rij

Woensdag maakten voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en Brexitonderhandelaar Michel Barnier bekend tot een principe-handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te zijn gekomen. De belangrijkste punten op een rij.

Marc Peeperkorn
EU-onderhandelaar Michel Barnier en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tijdens de persconferentie over de Brexitdeal. Beeld AP
EU-onderhandelaar Michel Barnier en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tijdens de persconferentie over de Brexitdeal.Beeld AP

Goederen

Britse bedrijven kunnen ongehinderd blijven exporteren naar de EU, en andersom. Geen tarieven en quota zoals die wel voor andere handelspartners van de EU gelden. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen, belooft het Verenigd Koninkrijk soortgelijke staatssteunregels als de EU heeft aan te houden. Als een bedrijf zich benadeeld voelt kan het naar de rechter. Is de EU van mening dat het Verenigd Koninkrijk de afspraken schendt (en andersom), zijn sancties (tarieven, quota) mogelijk.

Eenzelfde systeem geldt voor sociale en milieustandaarden: de EU en het Verenigd Koninkrijk blijven gelijk optrekken, bij afwijking zijn sancties toegestaan.

Vis

De komende 5,5 jaar wordt de hoeveelheid vis die EU-vissers in Britse wateren mogen vangen met 25 procent verlaagd. Vanaf juni 2026 onderhandelen Brussel en Londen jaarlijks over de quota. Stelt Londen te harde eisen (vergaande verlaging quota) dan kan de EU heffingen opleggen op Britse visproducten bestemd voor de Europese markt. Ook sancties in andere sectoren zijn toegestaan.

Vrachtvervoer

Britse truckers blijven welkom maar mogen minder vracht vervoeren op het Europese vasteland. Ze kunnen vanaf 1 januari nog maar twee vrachtjes oppikken in de EU, daarna moeten ze eerst weer naar huis.

Luchtvervoer

Britse luchtvaartondernemingen mogen vanuit het Verenigd Koninkrijk alleen nog op en neer vliegen naar bestemmingen in Europa. Dus van Londen naar Berlijn en weer terug. Doorvliegen (Londen-Berlijn-Barcelona-Londen) is niet meer toegestaan. Ook kan British Airways niet meer via een Europese tussenstop naar een bestemming buiten de EU vliegen.

Douanecontroles

Die komen er, vooral bij de import/export van voedsel en planten. Voor andere goederen zijn er ook controles maar door het akkoord kan de administratieve rompslomp verminderd worden.

Veiligheid

Samenwerking tussen politionele en justitiële diensten in de EU en het Verenigd Koninkrijk (tegen terroristen, criminelen) blijft mogelijk.

Werken, studeren

Vrije verkeer van personen stopt. Werken en studeren in het Verenigd Koninkrijk wordt vanaf 1 januari dus moeilijker, vereist Britse vergunningen.

Financiële dienstverlening

Dit valt buiten het handelsverdrag. De voorlopige voortzetting ervan is geregeld in een aparte afspraak, banken en financiële instellingen in Londen zijn van groot belang voor de EU.

De Brexitdeal die onvermijdelijk was
Het was een achtbaan, maar niet een waar Brussel en Londen voor hun plezier in zaten. Tergend langzaam kwamen de onderhandelingen op gang, woest slingerend ging het vervolgens naar beneden om met piepende remmen net op tijd - en met alle passagiers nog aan boord - het handelsakkoord af te leveren. Een reconstructie.

Brexitdeal is overwinning voor oer-Brexiteers, vissers en Noord-Ieren zullen zich geslachtofferd voelen
De eerste geluiden bij de Brexiteers zijn gematigd positief. Oer-Brexiteer Nigel Farage noemde de deal verre van perfect, maar beweerde ermee te kunnen leven. Dat het een harde Brexit geworden is - dus zonder lidmaatschap van de gemeenschappelijke markt en de douane- kan worden gezien als een overwinning voor de Brexiteers.

‘Boris Johnson heeft de verwachtingen bewust laag gehouden’
Eindelijk is een deal bereikt om de Brexit af te ronden. Hoe kijken de Britten, zo vlak voor Kerstmis, naar de laatste onderhandelingen die werden gevoerd over het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU? We bellen met correspondent Patrick van IJzendoorn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden