Van Velzen bepleit nauwere band met Tudjmans HDZ

De Kroatische president Franjo Tudjman lijkt een klein maar niet onbelangrijk succes te boeken bij zijn pogingen zijn internationaal isolement te doorbreken....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Van Velzen zei donderdag, net teruggekeerd van een driedaags bezoek aan Kroatië, dat de HDZ van 'onze vriend Tudjman' zich heeft omgevormd tot een christen-democratische partij.

Hoewel de Kroatische president in eigen land onder geweldige druk staat om een hardere lijn te volgen, vormt Tudjman op dit moment de belangrijkste stabiliserende factor in Kroatië, meent Van Velzen.

De Europese Unie van Christen-Democraten (EUCD) discussieert 10 maart voor het eerst over het voorstel HDZ in haar rangen op te nemen. De partij is nu alleen waarnemer. Mogelijk zal de EUCD al begin juli tijdens een congres in Boekarest een beslissing nemen over het lidmaatschap van de Kroatische regeringspartij.

CDA-kamerlid Hirsch Ballin nam het gisteren in Den Haag tijdens een bijeenkomst van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken op voor het Kroatië van president Tudjman, tot lichte verbijstering van de overige kamerleden.

PvdA en het GPV steunden de kritiek van D66'er Van den Bos op de toenadering van het CDA tot de partij van Tudjman, de HDZ. Van den Bos zei het vreemd te vinden dat een akkoord wordt gesloten met de HDZ over eventuele toetreding tot de Europese Unie van christen-democraten (EUCD) op een moment dat de internationale gemeenschap druk uitoefent op Tudjman om het mandaat van de Unprofor te verlengen. Dat mandaat loopt op 30 maart af.

CDA-kamerlid De Hoop Scheffer distantieerde zich gisteren van het partijstandpunt. De Hoop Scheffer liet blijken niet erg tevreden te zijn met het besluit. 'Het gaat maar om een rapport en het is nog de vraag of het aanvaard zal worden. Ik sta er in elk geval gereserveerd tegenover', aldus De Hoop Scheffer.

De katholieke Tudjman, generaal en dissident onder Tito, wordt revisionisme verweten. Tudjman heeft het aantal door fascistische Kroaten (de Ustasja's) omgebrachte Serviërs, joden en zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd geminimaliseerd.

De top van de HDZ, Tudjmans partij, zou zich bovendien aan de oorlog in voormalig Joegoslavië verrijken. Familieleden van Tudjman bezetten belangrijke posten in het Kroatische zakenleven. Doordat de HDZ zo veel geld verdient aan de oorlog zou de partij niet uit zijn op een duurzame vrede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden