Van Velde eindigt ondanks puntenrecord als tiende bij WK sprint Koreaan Kim verguldt Olympisch zilver

Op de nog lange weg naar de Winterspelen van Nagano heeft de Zuidkoreaan Kim Yoon-Man een lichte voorsprong genomen. De bijna 22-jarige sprinter slaagde er afgelopen weekeinde in Milwaukee met glans in kleine en kostbare foutjes te voorkomen en werd daarvoor beloond met de wereldtitel....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

MILWAUKEE

Gadegeslagen door zijn voorganger Dan Jansen, die zijn Olympisch goud in Hamar eindelijk kon gaan verzilveren, begon Kim aan een schaatsloopbaan die eigenlijk drie jaar eerder al was aangevangen. Gerard van Velde eindigde ondanks een Nederlands puntenrecord als tiende.

Kim was pas achttien jaar toen hij bij de Winterspelen in Albertville de wereld verraste met een zilveren medaille op de 1000 meter. Het overkwam hem op een belabberde buitenbaan, waarop menig favoriet zijn kansen als sneeuw voor de zon zag verdwijnen.

De weelde van het veel te vroege succes kon de Koreaanse sportstudent niet torsen, waardoor hij het seizoen erop met zichzelf in de knoop raakte en overwoog zich volledig op de studieboeken te concentreren. Maar coach Yoon Eu-Joong bracht zijn talentvolle pupil aan het verstand dat de toekomst voor hem open lag.

Er moest ook nog het nodige werk worden verricht. In fysiek opzicht was de frêle sprinter nog niet volgroeid, en ook aan zijn techniek diende nog behoorlijk te worden geschaafd. 'Afgelopen week bekeken we de videobeelden van drie jaar geleden. Een enorm verschil, maar het kan nog veel beter', aldus bondscoach Yoon.

Ki-Tea Bae was op het Noorse ijs van Troms in 1990 de eerste en laatste Zuidkoreaan die de wereldtitel veroverde. Hij verdween daarna geruisloos van het podium, maar met Kim leek zich een waardig opvolger te hebben aangediend. In Olympische Hamar had hij zijn verrassend succes willen bestendigen, maar een teleurstellende veertiende en achttiende plek op respectievelijk de 500 en 1000 meter vielen hem ten deel.

In het Noorse Vikingskipet deed de Rus Aleksander Goloebev van zich spreken op de kortste afstand, en hoe moeilijk het inderdaad is om met Olympische roem om te gaan, bleek dit seizoen toen hij wegens problemen met de motivatie een rustjaar inlaste.

Goloebev was niet de enige afwezige in Milwaukee, waar de voornaamste afwezigen (Jansen, Zjelezovski) daarentegen definitief de schaatsen hadden opgeborgen. De weg leek met name geëffend voor de gereputeerde Japanners, maar in Milwaukee verspeelde de een na de ander kostbare krachten in hun pogingen Kim bij te benen.

De vergeefse inhaalrace begon pas op zaterdag na de 1000 meter, toen Kim op voorbeeldige wijze de koppositie van 500-meterwinnaar Shimizu had overgenomen. Met een eclatante zege op de kilometer in 1.12,84 bleef hij Miyabe met zestiende seconde ruimschoots voor.

Op de openingsdiscipline hadden vooral de Noren Njs en Strm met een tweede en derde plaats ABC-commentator Johann Koss tot een individuele wave bewogen, maar later in het toernooi zou het tweetal een stapje terugdoen. Kim daarentegen vergrootte de voorsprong alleen maar door op zondagmiddag de 500 meter op zijn naam te schrijven.

Gerard van Velde werd op die tweede 500 meter elfde, een plaatsje lager dan daags ervoor. Met een zwakke reactie op het startsignaal was hij zijn toernooi begonnen, waarop hij direct besefte dat een eventuele kans op een topklassering was verspeeld. 'Hoewel je dat natuurlijk nooit zeker weet. Vier jaar terug bij het WK van Oslo stond ik na de eerste dag elfde, en werd ik uiteindelijk nog zesde.'

Het bezorgde hem een wrang gevoel om te moeten constateren dat het opnieuw niet zou lukken mee te strijden om eremetaal. 'Je weet dat een klein missertje direct wordt afgestraft. Balen is dat.' Per slot van rekening eindigde hij op de 1000 meter met 1.13,78 knap als vierde, op slechts achthonderdste tel van de bronzen Bouchard.

'Tja, weer vierde. Het wordt toch echt eens een keer tijd dat ik boven die constantheid van me uitgroei.' Hij zou het zondag waarmaken, beloofde de 23-jarige Heerdenaar. Hij was erop gebrand zijn 'superweekeinde van Calgary' een glansrijk vervolg te geven. De vorm was er nog wel degelijk, had hij de afgelopen dagen bemerkt.

Na het bereiken van zijn voornaamste doel vorige week, het verbeteren van het zeven jaar oude Nederlands record op de 500 meter van Jan Ykema tot 36,48 seconden, was het hem echter niet gegeven opnieuw de bijna ideale race' te rijden. Integendeel, in de laatste (binnen)bocht dreigde hij weg te glijden, en de recuperatie kostte hem zeker twee slagen. Zijn directe tegenstander Jakko Jan Leeuwangh liet hij weliswaar ruimschoots achter zich, maar met een eindtijd van 37,25 seconden telde hij niet echt mee.

Uiteindelijk eindigde Van Velde als tiende nadat zijn tweede kilometer goed bleek voor de vijfde plaats. Leeuwangh debuteerde op een internationaal titeltoernooi met de achttiende plaats in het eindklassement. Op meer of minder had hij niet gerekend.

Uitslagen op pagina 16

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden