Nieuws

Van Veiligheid en Justitie naar Justitie en Veiligheid: naamswijziging ministeries kost kabinet miljoenen

Het veranderen van namen van ministeries en het opnieuw verdelen van de taken tussen de departementen kost het huidige kabinet naar schatting zo’n 31,7 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de Auditdienst Rijk, onderdeel van het ministerie van Financiën.

Frank Hendrickx en Elsbeth Stoker
Het ministerie van Buitenlandse Zaken (r), en Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie (l) 's morgens vroeg om 08.00 uur. Beeld Freek van den Bergh
Het ministerie van Buitenlandse Zaken (r), en Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie (l) 's morgens vroeg om 08.00 uur.Beeld Freek van den Bergh

Met de komst van het kabinet-Rutte III kregen enkele ministeries een nieuwe naam. Een deel van de departementen kreeg er nieuwe taken bij, andere ministeries moesten juist taken afstoten. Zo werd het ministerie van Economische Zaken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd heropgericht. En het ministerie van Infrastructuur en Milieu werd het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het onderzoek van de Auditdienst Rijk dateert van oktober 2018, maar bleef tot nu toe onopgemerkt. Het leeuwendeel van de kosten – zo’n 26,3 miljoen euro – komt voor rekening van het in 2017 opgerichte ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit ministerie bestond tot 2010, in de periode tot 2017 waren deze taken ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.

Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid werden alleen twee woorden omgedraaid. Het takenpakket bleef hetzelfde. Dit geplaagde megaministerie heette tot 2010 het ministerie van Justitie. Tot 2017 ging het door het leven als het ministerie van Veiligheid en Justitie. De kosten voor het omwisselen van de woorden ‘Veiligheid’ en ‘Justitie’ bedragen ruim twee miljoen euro, aldus gegevens die de Volkskrant opvroeg.

De operatie die gepaard gaat met de woordenwissel is naar verwachting in mei afgerond. ‘Het vergt precisie en tijd’, aldus een woordvoerder die benadrukt dat de ambtenaren de naamswijziging op een ‘sobere’ manier doorvoeren.

Geen heldere richtlijnen

Ook op andere ministeries wordt gepoogd om het sober te doen. Zo heeft een medewerker van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat alle enveloppen waarop nog Economische Zaken stond opnieuw door de printer gehaald om de woorden ‘en Klimaat’ erbij te drukken.

Uit het rapport blijkt dat centrale sturing tijdens het proces van de herschikkingen in 2017 en 2018 ontbrak. Er waren geen heldere richtlijnen en er werd weinig samengewerkt tussen de departementen. De onderzoekers wijzen erop dat het bedrag van 31,7 miljoen euro nog kan veranderen: niet alle kosten zijn door de ministeries geregistreerd en een deel van de bedragen zijn slechts schattingen. Daarnaast was onduidelijk wat er precies onder ‘herschikkingskosten’ wordt verstaan.

Meer dan de helft van de naar schatting 31,7 miljoen euro gaat zitten in het aanpassen van softwaresystemen. Een betrokkene stelt dat het ‘een zegen’ zou zijn als alle ministeries op den duur overstappen naar één e-mailextensie: @rijksoverheid.nl. Zo’n overstap voor alle rijksambtenaren is een dure en tijdrovende klus, maar het voordeel zou zijn dat het daarna makkelijker is om in te spelen op toekomstige kabinetsplannen voor herschikkingen en naamswijzigingen. De e-mailadressen van de ambtenaren, die tevens gebruikersnaam zijn voor tal van computerprogramma’s, hoeven dan immers niet meer te worden aangepast. ‘Het scheelt al dat we in 2008 overgestapt zijn naar één rijkshuisstijl. Vroeger leverde het veel werk op om alle logo’s aan te passen. Nu moet je een knop omzetten, de namen aanpassen en de nieuwe logo’s rollen er zo uit op je briefpapier.’

Twee woorden omdraaien: het vergt precisie en tijd

Bij de vorming van Rutte III besluiten de coalitiepartners de naam van het ministerie van Veiligheid en Justitie te veranderen. Twee woorden worden omgedraaid: ‘Veiligheid en Justitie’ wordt ‘Justitie en Veiligheid’. Kosten: 2 miljoen euro. Een reconstructie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden