Van Van Mierlo tot Berman: journalisten in de politiek

Van 1960 tot 1967 werkte Hans van Mierlo bij het Algemeen Handelsblad, op de redactie binnenland. Later was hij werkzaam als chef van de opiniepagina....

Guikje Roethof, parlementair verslaggever van HP/De Tijd, moest in 1994 per direct vertrekken bij het opinieweekblad nadat bleek dat zij voor D66 op de kieslijst voor de Tweede Kamer stond. Later keerde zij terug in de journalistiek. Momenteel is ze hoofdredacteur bij Sdu Uitgevers.

In 1997 was Trouw-journaliste Marleen Barth kandidaat van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen. In hetzelfde jaar stelde ook José Smits, journalist van de Volkskrant, zich kandidaat, eveneens voor de PvdA. Beide vrouwen werden gekozen en beëindigden hun baan als redacteur van de krant.

Hans Kraaij moest in 2002 weg bij NOS Studio Sport, nadat hij zich verkiesbaar had gesteld voor Leefbaar Nederland. De NOS-directie vond dat de politieke activiteiten onverenigbaar waren met het neutrale en onafhankelijke karakter van de publieke omroep. Kraaij werkte twintig jaar voor de omroep.

Thijs Berman: de correspondent Frankrijk van het Radio 1-journaal werd bij de verkiezingen van 2004 gekozen in het Europees Parlement. Berman stopte met zijn werkzaamheden voor Radio 1.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden