Van Twist weg bij Groninger Museum door financiële chaos

Kees van Twist is vertrokken als directeur van het Groninger Museum. Dat heeft Van Twist vandaag tegen het Dagblad van het Noorden gezegd.

Kees van Twist © ANP

'Ik was graag doorgegaan, maar het vertrouwen in mij is verdwenen. Ik ga niet aan een dood paard trekken', aldus van Twist tegen DvhN.

De positie van Van Twist, al ruim elf jaar directeur van het museum, was niet meer te houden nadat onder zijn bewind een enorm financiële tekort is ontstaan.

Afbrokkelen
De 58-jarige Van Twist zag zijn heerschappij over het museum in ruim een maand afbrokkelen. Begin november kreeg hij een zakelijk leider naast zich, oud-Gasunie-directeur George Verberg. Sinds vorige week mag hij niet meer zelfstandig over de museumkas beschikken. De financiële situatie van het museum is een chaos, vooral door een peperduur uitgevallen verbouwing in 2010.

De crisis rond het museum werd afgelopen voorjaar zichtbaar, toen Van Twist vanuit zijn vakantiehuis op Ibiza een telefoontje pleegde naar het Dagblad van het Noorden: het museum stevende af op een tekort van vele tonnen. De gemeente en de provincie moesten als belangrijkste subsidiegevers diep in de buidel tasten, luidde zijn advies. Sponsors waren namelijk bijna niet te vinden.

Het museum kampte toen al met een huurachterstand van ruim twee ton. Ambtenaren zagen dat door de vingers, want het culturele troetelkind van Groningen betaalt de rekeningen vaker te laat. Pas later bleek dat de museumkas was uitgeput door de verbouwing. Zo had Van Twist twee ton uitgegeven aan de aanleg van een vernuftig informatiesysteem, zonder dat met de gemeente te overleggen.

Spraakmakende tentoonstellingen
In artistiek opzicht draagt iedereen Van Twist op handen. Direct nadat hij in 1999 naar Groningen was gekomen, zette hij het museum internationaal op de kaart met spraakmakende tentoonstellingen. Dit jaar trok de goudkleurige cultuurtempel 200 duizend bezoekers. In 2009 wist hij zelfs te regelen dat hij kon terugkeren op zijn Groningse post toen zijn nieuwe baan als cultureel attaché in New York tegenviel.

Maar het budget bewaken, daar ligt niet zijn talent, weten ze in de Groningse gemeenteraad en bij Provinciale Staten. Jarenlang had hij een rechterhand in de directie, die hem zakelijk ondersteunde. Maar toen zij in 2010 vertrok naar Boijmans van Beuningen in Rotterdam, bleef haar functie onvervuld. Van Twist kon het prima alleen af, was de gedachte.

Huurachterstand
In juni dachten gemeente en provincie nog dat het probleem beperkt blijft tot de huurachterstand. In juli bleek dat de door het museum verstrekte informatie alweer was achterhaald door nog slechtere cijfers. En eind oktober rapporteerde de ijlings aangestelde toezichthouder van de gemeente: het is nog veel erger dan gedacht.

Volgens Van Twist lost zijn vertrek het probleem niet op, zo zei hij vrijdag toen er al werd gezinsspeeld op zijn vertrek. 'Wij waarschuwen de gemeente al jaren dat de financiële basis van het museum heel wankel is', zei hij. 'Nu de tekorten dramatisch zijn opgelopen, moet de directie niet alle schuld krijgen.'

er zijn ook al andere pijnlijke maatregelen aangekondigd om het museum te redden. Twee tentoonstellingen, over Canadees surrealisme en Amerikaanse landschappen, zijn afgeblazen. Zeven medewerkers worden ontslagen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden