Van Thijn pleit voor aftreden van Ouwerkerk

Oud-minister van Binnenlandse Zaken E. van Thijn vindt dat burgemeester Ouwerkerk van Groningen naar aanleiding van de rellen in Groningen moet aftreden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam en net als Ouwerkerk PvdA-lid, sprak ongemeen fel over de Groningse burgemeester. 'Het is onbegrijpelijk dat Ouwerkerk geen poolshoogte is gaan nemen toen hij van de rellen hoorde.'

In Groningen braken in de nacht van 30 en 31 december rellen uit in de Oosterparkbuurt. De politie was laat ter plekke en trok zich terug. Ouwerkerk werd door de piketdienst op de hoogte gesteld, maar ging weer naar bed. Korpschef Veenstra werd niet door hem ingelicht. Veenstra is inmiddels opgestapt, vooral door een kritisch rapport over de verhoudingen tussen justitie en politie in Groningen.

Een peiling van de vakgroep sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Nieuwsblad van het Noorden wijst uit dat ruim de helft van de Groningers er eveneens voorstander van is om Ouwerkerk naar huis te sturen.

De Nijmeegse burgemeester E. d'Hondt, voorzitter van het korpsbeheerdersberaad, vindt niet dat Ouwerkerk moet aftreden: 'Sterk aan het optreden van Ouwerkerk is dat hij de verantwoordelijkheid naar zich toe heeft getrokken. Hij moet zich verantwoorden voor de gemeenteraad. Die beslist. Daarvoor moet je niet weglopen.'

Van Thijn wil weinig weten van meer bevoegdheden voor de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. 'Omdat meneer Ouwerkerk heeft gemeend te moeten gaan slapen, moet nu het politiebestel op zijn kop worden gezet?' Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken herhaalde zaterdag zijn wens voor meer wettelijke bevoegdheden om in te grijpen bij de politie.

Vertegenwoordigers van de politie, het Openbaar Ministerie en commissarissen van de koningin lieten dit weekeinde weten tegen een centrale sturing te zijn. 'De minister kan onmiddellijk ingrijpen', zei d'Hondt in het televisieprogramma Buitenhof. 'Maar het is logisch dat hij vaak eerst goed wil onderzoeken hoe de situatie is.'

Ook het CDA is tegen meer macht voor Den Haag. PvdA-Kamerlid P. van Heemst zegt dat de huidige wet voldoende mogelijkheden biedt. 'Laat Dijkstal eerst maar zien dat hij niet in Groningen heeft kunnen ingrijpen', zegt hij.

Dijkstal zei na terugkeer van de Antillen zaterdag het interessant te vinden dat premier Kok 'als PvdA-lijsttrekker' had gezegd voor bijstelling van de Politiewet te zijn. 'Een beetje kort door de bocht', vindt PvdA-fractievoorziter J. Wallage. 'Ik kan merken dat Dijkstal op vakantie is geweest. Wij wachten eerst de evaluatie van de wet af en dan pas trekken wij conclusies. Dijkstal heeft dat blijkbaar allang gedaan.'

De commissarissen van de koningin in de noordelijke provincies (Ter Beek in Drenthe, Hermans inFriesland, Alders in Groningen) zeiden in het radioprogramma Tros Kamerbreed weinig te zien in een nieuwe Politiewet.

Wel zijn politie- en justitiefunctionarissen het erover eens dat de benoeming van korpsbeheerder niet meer automatisch moet worden gekoppeld aan de burgemeester van de grootste stad. Voordeel is dat de korpsbeheerder kan aftreden en toch burgemeester kan blijven. Nu kan dat niet. Korpschef Lutken van Rotterdam, hoofdofficier van Justitie Vrakking van Amsterdam en d'Hondt lieten in Buitenhof weten voorstander van dat idee te zijn. D66 en VVD zijn ook voor, PvdA verklaart er niet afwijzend tegenover te staan.

De commissarissen van de koningin hekelden wel de overheveling van politie van het platteland naar de Randstad. 'Dat heeft een kritische grens gepasseerd, waardoor situaties als in Groningen ontstaan', zei Alders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden