Van Thijn legt conflict met OVSE-chef in Bosnie bij

De Nederlandse waarnemer Ed van Thijn en de leider van de OVSE-missie in Bosnië-Herzegowina, de Amerikaan Robert Frowick, hebben hun conflict bijgelegd over de manier waarop zal worden beslist over de geldigheid van de Bosnische verkiezingen....

Van onze correspondent

SARAJEVO

Afgelopen week circuleerde in Sarajevo het gerucht dat de Amerikaan probeerde Van Thijn vanwege zijn kritische houding uit te rangeren. De OVSE-leider zou al een uitspraak willen doen over de geldigheid van de verkiezingen vóór Van Thijn zijn eindrapport zou hebben ingeleverd. 'Dat ik hier nog zit, betekent dat niet wordt beslist over de geldigheid van de resultaten voor ik mijn rapport heb uitgebracht', zei Van Thijn op een briefing in de Bosnische hoofdstad.

Maar volgens de overeenkomst heeft van Thijn moeten toestaan dat hij niet meer direct zal rapporteren aan de Zwitserse OVSE-voorzitter Flavio Cotti, in wiens voorzitterschap hij zijn vertrouwen had uitgesproken, maar aan Frowick.

Hoewel de uitkomst van Van Thijns rapportage groot gewicht in de schaal legt, is het nu Frowick die de eindbeslissing kan nemen over de geldigheid van de verkiezingen. Dat betekent dat de Verenigde Staten hun greep op het verkiezingsproces hebben versterkt.

De OVSE-missiehoofden in Wenen zouden er hun voorkeur voor hebben uitgesproken dat de gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië in november zullen plaatsvinden. Van Thijn verklaarde echter het verstandiger te vinden als de gemeenteraadsverkiezingen pas in het voorjaar worden gehouden. 'Er moet genoeg tijd zijn om alle onregelmatigheden te corrigeren', zei hij.

De raadsverkiezingen waren ook gepland voor aanstaande zaterdag, maar moesten worden uitgesteld vanwege de manipulatie met de registratie van de kiezers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden