Van surf-arrivé tot kite-rookie

Dorian van Rijsselberge, olympisch kampioen op de surfplank in 2012, maakt vandaag zijn debuut bij het WK kitesurfen. Stap één op weg naar de Spelen van Rio in 2016.

AMSTERDAM - Op Texel, bij paal 17, deed Dorian van Rijsselberge de afgelopen jaren voor de lol aan kitesurfen. Vanaf vandaag is het ernst voor de 23-jarige olympisch kampioen windsurfen. Hij debuteert op het Italiaanse eiland Sardinië bij de WK kitesurfen.


Van Rijsselberge maakt de overstap noodgedwongen. Windsurfen is na acht edities afgevoerd van het olympische programma. Over vier jaar jaar, in Rio de Janeiro, wordt het vervangen door kitesurfen. Dat zou de jeugd meer aanspreken. Mast en giek zijn bij kitesurfen vervangen door een reusachtige vlieger, die meters ver van de surfer zweeft.


Van Rijsselberge komt bij de WK, dat voor de vierde maal wordt gehouden, uit in het zogeheten course racing. Dat is de enige van de vier kitesurfonderdelen dat de olympische status heeft gekregen: wave riding, freestyle en slalom niet. Course racing lijkt van de vier disciplines het meest op windsurfen. Het doel is een parcours met verschillende boeien zo snel mogelijk te varen, niet zo spectaculair mogelijk te springen of te draaien.


Van Rijsselberge heeft de overstap vergeleken met die van voetbal naar zaalvoetbal, of van volleybal naar beachvolleybal. Vooral in Europa hebben veel kitesurfers (kiteboarding is de internationale naam) een verleden als windsurfer. Hij denkt in de toekomst hoge ogen te kunnen gooien. Dit WK komt te vroeg. 'Als ik een maand volle bak had kunnen varen, had ik me kunnen meten met de top', zei hij tegen de NOS.


Misschien was dat bluf. Van Rijsselberge oefende de afgelopen twee weken op een bergmeer in Canada, waar een contante wind staat. In de reportage die de NOS ter plaatse maakte, viel zijn onhandigheid met het nieuwe materiaal op. Overstag gaan en gijpen, de basisvaardigheden voor het wenden en keren, gingen hem moeizaam af. Hij lag vaak naast zijn board in het koude smeltwater.


Van Rijsselberge erkende de problemen. Op de surfplank beheerste hij de techniek volledig. Hij hoefde hij niet na te denken over de plaatsing van zijn handen of voeten, de houding van zijn lichaam of de positie van zijn zeil. Hij was bekwaam. Hij kon gedachtenloos varen en zich volledig concentreren op de windrichtrichting of zijn tegenstanders.


Op het kiteboard heeft hij beginnersproblemen. Hij gaat in de fout zodra hij niet bij de les is. Hij moet het materiaal nog ontdekken en beheerst de techniek onvoldoende om zijn tactische kennis van het parcoursvaren volledig te benutten. Een kiteboard voor course racing is maximaal 1.90 meter lang en 70 centimeter breed, korter en smaller dan het windsurfboard uit de RS:X-klasse (2.86 bij 93 centimeter). Het oppervlak van de vliegers varieert, maar is doorgaans beduidend groter dan een surfzeil. In de RS:X is het zeil 9,5 vierkant meter, een kite kan wel 21 vierkante meter groot zijn.


Volgens de Internationale Kiteboarding Association doen er 208 surfers mee aan de WK in kustplaats Cagliari. Van Rijsselberge denkt dat een plek bij de beste vijftig haalbaar is.


Ervaring opdoen is voor de olympiër van Texel het belangrijkste met het oog op Rio de Janeiro. Hoewel hij veel te leren heeft, brengt hij ook ervaring mee die veel kitesurfers missen. Hij heeft als windsurfer jarenlang in een olympische structuur gezeten. Hij weet wat gericht naar een doel toewerken inhoudt. Hij snapt dat wat er bij topsport komt kijken.


Die kennis is onder kitesurfers schaars, heeft Van Rijsselberge geconcludeerd in de paar weken dat hij met ze heeft opgetrokken. Kitesurfen is tot nu toe vooral een sport geweest voor vrijbuiters, die geen inmenging duldden van technisch directeuren en zich niets gelegen lieten liggen aan olympische medailleklassementen en subsidiepotten.


Als hij was overgestapt naar bijvoorbeeld de Laser, de olympische zeilklasse die misschien wel dichter bij windsurfen (één zeil, platte boot) ligt dan kitesurfen, zou dat voordeel veel minder zijn. Die klasse heeft olympische status sinds 1996.


Ook de keuze voor course racing kan in Van Rijsselberges voordeel werken. Het is, net als in het windsurfen, de vraag of de grootste talenten van de sport interesse hebben voor de olympische klasse. Velen geven de voorkeur aan freestyle, wave riding en slalom. Ze zien kitesurfen eerder als een lifestyle, een vorm van individuele expressie, dan als serieuze topsport. In de (gespecialiseerde) media krijgt dat meer aandacht. Er valt ook flink geld mee te verdienen.


Het maakt Van Rijsselberge weinig uit. Hij heeft zijn vizier op de Spelen van 2016 gericht. Hij ziet een 'mooie leerweg' voor zich, die mogelijk uitmondt in een unieke prestatie: goud in twee verschillende sporten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden