Van Smallenbroek tot Duyvendak

den haag Het PVV-Kamerlid Eric Lucassen maakte zich schuldig aan ontucht, het hinderlijk volgen van een buurtbewoner en baldadigheid en blijft toch lid van de PVV-fractie. Dat is ongebruikelijk: politici die in het verleden in opspraak kwamen, verlieten doorgaans hun post. En dan hadden ze vaak niet eens een misdrijf begaan, maar slechts een overtreding.

Maartje Bakker

Het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden kent vele voorbeelden van politici die niet van onbesproken gedrag bleken te zijn en, eenmaal in functie, werden achtervolgd door hun verleden. Enkele affaires op een rij.


Wijnand Duyvendak


GroenLinks


Tweede Kamerlid, van 2002 tot september 2008


Hij bekende in 2008 in een boek zijn verleden als actievoerder tegen kernenergie. In die hoedanigheid riep Duyvendak op actie te voeren bij ambtenaren thuis. Ook brak hij in zijn jonge jaren in bij het ministerie van Economische Zaken, waar hij plannen voor nieuwe kerncentrales ontvreemdde. De reactie van PVV'er Raymond de Roon destijds: 'Deze recidiverende inbreker hoort niet in de Kamer, maar in de gevangenis.'


Jan Smallenbroek


ARP


Minister van Binnenlandse Zaken, van 1965 tot 31 augustus 1966


Reed in 1966, onder invloed van alcohol, tegen een auto, die nabij zijn woning in Wassenaar geparkeerd stond. Dat meldde hij pas de volgende ochtend aan de eigenaar. De Telegraaf mat de fout breed uit, waardoor Smallenbroek zich genoodzaakt zag zijn functie neer te leggen. De voormalige verzetsheld werd veroordeeld tot een boete van 200 gulden of 40 dagen hechtenis.


Hendrik Adams


Boerenpartij


Eerste Kamerlid, oktober 1966


Diverse politici kwamen in de problemen door hun gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hendrik Adams vertrok in 1966 al na krap een maand uit de Eerste Kamer, omdat medesenator Jan Baas (VVD) bij de beëdiging onthulde dat Adams had gesympathiseerd met de NSB. Baas verkocht Adams zelfs een klap; die besloot de eer aan zichzelf te houden.


Willem Aantjes


ARP / CDA


Tweede Kamerlid, sinds 1959 tot november 1978


Trad in 1978 af - Aantjes was toen fractieleider van het CDA - omdat hij jarenlang had verzwegen dat hij lid was geweest van de SS om zich te onttrekken aan de arbeidsinzet in Duitsland.


Charles Schwietert


VVD


Staatssecretaris van Defensie, 8-11 november 1982


Deze week bleek dat PVV'er Richard de Mos nooit schooldirecteur is geweest, terwijl dat wel in zijn cv stond. Er zijn meer parlementariërs geweest die hun loopbaan probeerden op te leuken. VVD-staatssecretaris van Defensie Charles Schwietert stapte in 1982 na drie dagen op, omdat hij had gelogen over zijn opleiding en dienstplicht.


Evan Rozenblad


PvdA


Tweede Kamerlid, juni 1994


Rozenblad bleek nooit een kandidaatsexamen rechten te hebben gehaald en was evenmin directielid van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo, zoals hij had beweerd.


Philomena Bijlhout


LPF


Staatssecretaris van Sociale Zaken, 22 juli 2002


Enkele uren na haar benoeming als staatssecretaris van Sociale Zaken, belast met familie- en emancipatiezaken, verdween Bijlhout (LPF) van het toneel, nadat bekend was geworden dat ze lid was geweest van de Surinaamse volksmilitie ten tijde van de Decembermoorden in 1982.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden