Van Shell tot Facebook: bedrijfsleven hekelt beslissing Trump

Ook in het bedrijfsleven klinkt kritiek op het Amerikaanse besluit om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Alleen de Amerikaanse kolenindustrie juicht. Dat versterkt het beeld dat de zeventiger Donald Trump met zijn neuspunt richting de 20ste eeuw staat en met zijn rug naar de toekomst.

Lisa van der Velden en John Wanders
Tesla's Elon Musk en Donald Trump. Beeld afp
Tesla's Elon Musk en Donald Trump.Beeld afp

Jeff Immelt (General Electric) riep in zijn reactie op Trumps besluit de Amerikaanse industrie op het voortouw te nemen en het klimaat niet over te laten aan Washington. Elon Musk (Tesla) en Robert Iger (Disney) deden pontificaal afstand van hun zetel in Trumps economische adviesraad. Mark Zuckerberg (Facebook) verklaarde onomwonden dat Trump 'de toekomst van onze kinderen op het spel zet'.

In de golf van kritiek vallen vooral de reacties van de oliemaatschappijen op. Ook zij zeggen Trumps besluit te betreuren. Terwijl zij de ruggengraat vormen van de fossiele industrie waarvoor de Amerikaanse president nu juist nadrukkelijk zegt op te komen met zijn verwerping van het klimaatakkoord.

Vergeefs drong oliemaatschappij Shell er bij de Amerikaanse regering op aan de in Parijs gemaakte afspraken te honoreren. Nu Trump anders heeft besloten, is de boodschap van Shell aan Washington: wij respecteren jullie besluit, maar wij gaan door op het pad naar een wereld met meer schone energie. 'Klimaatverandering raakt de hele samenleving, het is geen thema dat toebehoort aan één individu of één land', stelt het bedrijf fijntjes vast.

Druk uitoefenen

Ook Exxon Mobil, BP en ConocoPhillips hadden liever gezien dat de Amerikanen aan boord waren gebleven van het klimaatakkoord. Al was het maar omdat de vraag naar fossiele brandstoffen nog lang niet is uitgeput. En omdat je vanaf het speelveld meer druk kunt uitoefenen op het spel dan vanaf de tribune.

Een multinational kan zich geen isolationistische koers veroorloven. Trump komt er vooralsnog mee weg, maar een wereldwijd opererend bedrijf zou zichzelf hiermee in de voet schieten. Nog een verschil: politiek Washington denkt in periodes van vier, hooguit acht jaar, de maximale zittingstermijn van een herkozen Amerikaanse president. Bij grote concerns ligt de horizon verder in de toekomst. In bestuurskamers van oliemaatschappijen wordt nagedacht over vragen als: hoe blijven wij overeind in een wereld waarin fossiele brandstoffen schaarser worden? Hoe blijven wij relevant voor toekomstige generaties die opteren voor schonere vormen van energie?

Meer dan pr-taal

Uiteindelijk draait het altijd weer om de vraag: hoeveel dollars of euro's houden we over onderaan de streep? De energiemarkt heeft een zelfreinigend vermogen als de vraag naar schonere energievormen groeit en groeit en groeit.

Hans van Cleef, energieanalist bij ABN Amro, vertrouwt erop dat de kritiek van het bedrijfsleven op Trumps besluit meer is dan pr-taal. 'Ik denk dat ze het menen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen beseft dat we moeten veranderen. Door de schaalgrootte begint er langzaam maar zeker een goed bedrijfsmodel te ontstaan voor wind- en zonne-energie. De verduurzaming van energie is een feit.' Oliemaatschappijen lopen in de energietransitie niet zo ver voorop als fabrikanten van elektrische auto's en bouwers van windturbines, beseft Van Cleef. 'Maar ook zij maken zich klaar voor de toekomst.'

Amerika tegen de rest
De bijna tweehonderd landen die zich hebben verenigd in de strijd tegen de opwarming van de aarde moeten het voorlopig doen zonder Amerika. President Donald Trump joeg donderdag de kogel door de kerk en trekt de VS terug uit het akkoord van Parijs.

Trumps klimaatbeleid

Nu Trump uit het klimaatakkoord stapt, betekent dat niet dat Amerika zomaar terug kan naar het steenkolentijdperk. (+)

Amerikaans vacuüm

Terwijl in Amerika het getouwtrek om het klimaatakkoord zijn ontknoping nadert, besluiten Europa en China tot hechtere samenwerking.

'Hij zet Amerikanen op tweede plaats'
Dit zijn de reacties op Trumps voorspelde anti-Parijsbesluit.

Goed klimaatjaar
Met het van kracht worden van het klimaatakkoord van Parijs is in 2016 een basis gelegd voor een klimaatneutrale wereldeconomie (+). Daar verandert geen Trump iets aan.

Hoofdpunten
Het historische klimaatakkoord tussen 195 landen, afgesloten in Parijs eind 2015, staat bol van de compromissen. Dit zijn de hoofdpunten (+).

Ambitieus genoeg?
Wat waren de grote kwesties die ten grond lagen aan het klimaatakkoord? Vijf vragen over de klimaattop in Parijs (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden