Van schuldgevoel is geen sprake bij PVV'er Faber

Komt ze wel, of komt ze niet? Al dagenlang was dat dé weddenschap op het provinciehuis in Arnhem. Zou Marjolein Faber lijsttrekker van de PVV in Gelderland en in de Eerste Kamer de confrontatie over haar eigen integriteit aandurven? Nou, reken maar. Woensdagochtend verschijnt ze met een luid en vrolijk 'goedemorgen' bij de ingelaste vergadering van de fractievoorzitters van Provinciale Staten. Om gefileerd te worden zo is de verwachting.

Rik Nijland
PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber is niet van plan de politiek te verlaten. Beeld anp
PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber is niet van plan de politiek te verlaten.Beeld anp

De vrouw die de afgelopen jaren zo hardnekkig andere Gelderse politici en ambtenaren de maat nam over integriteit, bonnetjes en kilometers in de dienstauto, ligt zelf onder vuur. Het bedrijfje waar haar zoon vennoot van is, gaf ze opdracht de website van de Gelderse PVV te renoveren op rekening van het fractiebudget. Dat is tegen de regels die in 2012 door de provincie zijn vastgesteld: geen bevoordeling van verwanten met publiek geld. De regels zijn klip en klaar, zo vinden vrijwel alle fracties. Die willen daarom met Faber in discussie.

Bij de PVV-kopvrouw is van schuldgevoel geen sprake, blijkt als ze aan het begin van de vergadering een verklaring voorleest. Haar treft geen enkele blaam, zegt ze. 'Formeel juridisch niet, maar ook niet in de geest van de regelgeving.' Waarom ze dan heeft aangekondigd het geldbedrag van 8500 euro terug te storten, komt in haar verhaal niet aan de orde. Net zo min als een analyse wat er precies is gebeurd.

Gesterkt

Aftreden komt niet in haar hoofd op, stelt Faber. Ze voelt zich juist gesterkt in haar afkeer van de politieke kliek die maar oordeelt en veroordeelt. Ze trekt onder meer van leer tegen VVD, PvdA en SGP die haar gedrag na een eerste publicatie in NRC meteen veroordeelden, maar haar scherpste pijlen richt ze op op statengriffier Bob Roelofs en Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Die stonden beiden veel te gretig met een negatief oordeel klaar, meent Faber.

Toen hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga daarna haar handelen kwalificeerde als 'onverstandig' maar niet 'onrechtmatig' zou Cornielje hoogleraar integriteit Hans van den Heuvel in stelling hebben gebracht om haar gedrag alsnog te verketteren. 'Het is u gelukt een andere hoogleraar zo ver te krijgen dat hij vond dat u juist over mij had geoordeeld. Gelukkig, u had uw straatje daarmee voorlopig schoongeveegd. Want was u niet te voorbarig geweest, om zonder de zaak te hebben onderzocht, een lid van provinciale staten, publiekelijk zo snel aan de schandpaal te nagelen?'

Van geen kwaad bewust

Na afloop van de bijeenkomst is Cornielje zich van geen kwaad bewust. 'De regels zijn overtreden, daar blijf ik bij.' Faber heeft hem vooraf aan de publicatie in NRC verteld dat de feiten in de krant kloppen, memoreert hij. 'Als media daar dan vragen over hebben, dan duik ik niet weg.' Het verwijt dat hij hoogleraar Van den Heuvel heeft benaderd, is volgens hem uit de lucht gegrepen. 'Ik vind dat een ernstige aantijging, een aantasting van mijn integriteit', aldus Cornielje.'

Faber zelf is dan al hoog en breed vertrokken. 'Ik wens u allen veel wijsheid en sterkte toe met het oordeel dat u kennelijk over mij en de PVV-fractie wenst uit te spreken', zegt ze tot slot van haar betoog. Daarna pakt ze haar spullen, en verdwijnt met kordate stap richting uitgang. Zij heeft haar woordje gedaan; de vergadering blijft zielloos achter. 'Het recht om het debat aan te gaan, is ons ontnomen', verzucht een statenlid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden