Van Sap tot Dijsselbloem: deze Kamerleden vertrokken tijdens Rutte II

Jeroen Dijsselbloem verlaat de politiek. Hij is niet de enige volksvertegenwoordiger van de afgelopen kabinetsperiode die afzwaait. Dit zijn de Kamerleden die sinds het aantreden van Rutte II zijn vertrokken, en hun reden daartoe - van hypotheekfraude tot campagne voeren voor Hillary Clinton.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

2017

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) geeft zijn zetel in de Tweede Kamer op omdat hem 'de vuurkracht' ontbeert die de PvdA-fractie volgens hem hard nodig heeft in de oppositie. Lees hier het interview met hem.
- Pieter Duisenberg (VVD) vertrekt vijf maanden na de verkiezingen om voorzitter te worden van de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU).

2016

- Diederik Samsom (PvdA) verliest in december een interne lijsttrekkersverkiezing van vicepremier Lodewijk Asscher. Samsom, tot op dat moment partijleider, kondigt daarop meteen zijn vertrek aan uit de Tweede Kamer.
- Michiel van Veen (PvdA) verruilt in november, na een Kamerlidmaatschap van bijna 4 jaar, zijn werkkamer op het Binnenhof voor de burgemeesterskamer in het gemeentehuis van het Brabantse Gemert-Bakel.
- Tanja Jadnanansing (PvdA) verlaat de Tweede Kamer om programmamanager te worden bij het Albada College in Rotterdam. - Anne-Wil Lucas (VVD) vertrekt om programmanager bij de publiek-private organisatie StartupDelta.
- Otwin van Dijk (PvdA) verruilt het Kamerlidmaatschap na iets minder dan 4 jaar voor het burgemeesterschap van de gemeente Oude IJsselstreek.
- Bart de Liefde (VVD) verlaat de Kamer in februari als hij aan de slag kan als lobbyist voor taxidienst Uber. Als VVD-fractiespecialist op het terrein van mededinging liet hij eerder al blijken dat bedrijf een warm hart toe te dragen.
- Wassila Hachchi (D66) vertrok in januari plotseling om campagne te voeren voor Hillary Clinton in de Verenigde Staten.
- Peter Oskam (CDA) verlaat na 3 jaar de Kamer om burgemeester te worden van Capelle aan den IJssel.

2015

- Arie Slob (ChristenUnie) vertrekt 1 december als lijsttrekker en Kamerlid, om ruimte te maken voor zijn opvolger Gert-Jan Segers. Hij wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel.
- Magda Berndsen (D66) verlaat de Kamer omdat het reizen van en naar haar woonplaats in Friesland te zwaar werd.
- Gerard Schouw (D66) verruilt zijn Kamerzetel voor Nefarma, de Nederlandse Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen.
- Sander de Rouwe (CDA) maakt bekend de Kamer te verlaten om lijsttrekker van de partij in Friesland te worden bij de Provinciale Statenverkiezingen.
- Bram van Ojik (GroenLinks) maakt naar eigen zeggen plaats voor een nieuwe leider in een nieuwe fase.
- René Leegte (VVD) legt in maart 2015 per direct zijn functie neer. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven.
- Ook Mark Verheijen (VVD) legt zijn lidmaatschap neer na in opspraak te zijn geraakt. In zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Limburg zou hij duizenden euro's onterecht hebben gedeclareerd.

2014

- Eddy van Hijum (CDA) verruilt de Tweede Kamer voor de provinciepolitiek: hij werd lijsttrekker in Overijssel voor de Provinciale Statenverkiezingen.
- Mariëtte Hamer (PvdA) vertrekt uit de Kamer om voorzitter te worden van de Sociaal-Economische Raad (SER).
- Cora van Nieuwenhuizen (VVD) verruilt de Kamer voor Europa: ze vertegenwoordigt de VVD in het Europees Parlement.
- Pieter Litjens (VVD) maakt in juni bekend de Tweede Kamer te verlaten en wethouder te worden in Amsterdam.
- Jan de Wit (SP) verlaat na bijna 16 jaar de Tweede Kamer. Per 1 april laat hij het parlement achter zich om het 'rustiger aan te doen'.
- Paulus Jansen (SP) verlaat de Kamer om wethouder namens de SP te worden in zijn woonplaats Utrecht.

2013

- Matthijs Huizing (VVD) stapt uit de fractie van de Tweede Kamer omdat hij eerder is aangehouden met te veel drank op achter het stuur.
- Henk Krol (50Plus) legt zijn functie als fractievoorzitter en volksvertegenwoordiger neer nadat de Volkskrant naar buiten brengt dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel heeft ontdoken.
- Pierre Heijnen (PvdA) stapt uit de fractie om voorzitter te worden van het college van Bestuur van ROC Mondriaan.
- Myrthe Hilkens (PvdA) verlaat de Kamer omdat ze naar eigen zeggen haar morele overtuigingen meer dan eens geweld had moeten aandoen omwille van de beeldvorming in de media of vanwege het coalitiebelang.
- Johan Houwers (VVD) raakt in opspraak vanwege verdenking van hypotheekfraude; hij moet er een boete van 4000 euro voor voldoen.
- Desirée Bonis (PvdA) verlaat de Kamer omdat het haar niet heeft gebracht wat ze ervan had verwacht.

2012

- Jolande Sap (GroenLinks) legt haar functie als fractievoorzitter neer, de partijtop van GroenLinks heeft het vertrouwen in haar opgezegd. GroenLinks heeft vlak daarvoor zes van haar tien zetels verloren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden