Van Rush Limbaugh mogen er nog meer weg

Met genoegen luister ik op de autoradio altijd naar de rechtse scheldpartijen van Rush Limbaugh. En als ik dan stop bij een kroeg, staat steevast Fox News aan, waar Sean Hannity of Bill O’Reilly waarschuwen dat je rechten (vuurwapens) en waarden (homohuwelijk) in gevaar zijn....

Philippe Remarque

De zender Fox beleeft een kijkcijfersensatie met de show van Glenn Beck, die stelt dat Amerika op weg is naar een totalitaire staat en het gerucht herhaalt dat de rampenbestrijding alvast concentratiekampen heeft opgezet. Dit is de wereld waarin Obama, zo hij al niet achterstevoren ‘Serve Satan’ zei in zijn overwinningsspeech, toch tenminste een bedrieger is zonder Amerikaans geboortecertificaat.

Erg vermakelijk allemaal, maar de folklore heeft gevolgen. Want Limbaugh, Hannity en Beck zijn op het moment in veler ogen de leiders van de Republikeinse oppositie tegen Obama. In de Republikeinse Partij is na het vertrek van Bush en de nederlaag bij de verkiezingen geen nieuwe leider opgestaan, noch is er een uitgewerkt alternatief voor Obama’s beleid.

Het gevolg is dat de lawaaimakers de boventoon voeren, en de partij steeds kleiner wordt. Nog maar 21 procent gaf in de recentste peiling aan Republikein te zijn, tegen 35 procent voor de Democraten. Onder jongere kiezers zijn de Republikeinen nog minder populair. Een overgrote meerderheid van hen is niet meer tegen homorechten.

Voor Obama kan Limbaugh dus niet prominent genoeg zijn. ‘De stem, de intellectuele kracht en de energie achter de Republikeinse Partij’, noemde Obama’s stafchef Emanuel hem met duivels genoegen.

De partij is te veel naar rechts opgeschoven, klaagde de dinsdag overgelopen senator Arlen Specter. In zijn staat Pennsylvania zijn 200 duizend Republikeinen Democraat geworden. Een van die kiezers schreef op internet: ‘Wij hebben meer gematigde bestuurders nodig. Nu de Republikeinen dat soort rigoureus uitroeien, zoeken we gematigden in de andere partij.’ Verkiezingen worden in het midden gewonnen.

Dus luiden gematigde Republikeinen de alarmklok. Senator Olympia Snow stelt dat de partij een hele bevolkingsgroep in de armen van de tegenstander jaagt: ‘Ideologische zuiverheid is niet de weg terug naar het beloofde land van een regerende meerderheid’. Columnist David Brooks schat dat het nog drie presidentsverkiezingen duurt voordat de Republikeinen weer klaar zijn voor de macht. De partij moet zich niet uitleveren aan Rush Limbaugh, die rijk wordt van polarisatie, waarschuwt de intellectueel David Frum. Limbaugh-aanhangers willen unaniem denken opleggen. ‘Het kan hen niets schelen hoeveel de partij daarvoor moet krimpen. Dat is de taal van een sekte.’

Ik was benieuwd of het overlopen van Specter de sekte aan het denken had gezet en zette de radio aan. ‘Hij is links’, fulmineerde Limbaugh, die nog wel meer RINO’s (Republicans in name only)kwijt wil, zoals John McCain. ‘Dit is een natuurlijk selectieproces. Zoiets gebeurt na nederlagen. Mensen die niet echt Republikeins en niet echt conservatief zijn, gaan nu weg. Het wordt een kleinere, maar meer geconcentreerde partij’. In het Witte Huis zetten ze de radio nog wat harder. Ga zo door, Rush!

Philippe Remarque

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden