Van Rompuy wil EU verzoenen door 40 miljard te schrappen

EU-president Van Rompuy stelt voor de EU-meerjarenbegroting (2014-2020) met ruim 40 miljard euro te verlagen, in een ultieme poging de noordelijke en zuidelijke lidstaten te verzoenen. Bereiken de Europese leiders vanavond geen akkoord, dan wachten de EU enkele financieel chaotische jaren.

BRUSSEL/DEN HAAG - 'Het is hun laatste kans', benadrukte een nauw betrokken EU-ambtenaar woensdag. Eind vorig jaar eindigde het begrotingsoverleg in een patstelling tussen de nettobetalers van de EU (waaronder Nederland) en de netto-ontvangers. Diplomaten voorspellen dat er vrijdagochtend - na een hard gevecht tussen de regeringsleiders - een compromis ligt. Bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande werkten woensdagavond aan een gezamenlijke positie in de slepende begrotingsdiscussie.


Naar verwachting zal het EU-budget dalen, voor het eerst in de geschiedenis van de Unie. Van Rompuy vindt circa 990 miljard euro voldoende voor de komende zeven jaar, een verlaging van het uitgavenplafond met 4 procent. Nederland zou zijn korting van 1 miljard euro op de EU-betalingen behouden. Van Rompuy wil enkele miljarden euro's reserveren om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.


Premier Rutte beloofde de Tweede Kamer woensdag te pleiten voor verlaging van de salarissen van de EU-ambtenaren. Volgens minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) is de salariëring in Brussel 'niet meer van deze tijd'. De EU-lonen zijn goed voor een paar procent van het EU-budget.


Berekeningen van het kabinet laten zien dat drieduizend EU-ambtenaren meer verdienen dan de Nederlandse minister-president. Timmermans wil af van expatvergoedingen en de 'veel te luxe' wijze waarop de EU-salarissen worden vastgesteld.


Van Rompuy streeft naar een 'sobere begroting' die rekening houdt met de bezuinigingen in de lidstaten. De Europese Commissie stelde eerder voor het budget met 5 procent te verhogen. Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Zweden veegden dit van tafel. Volgens de Commissie is een stevig budget noodzakelijk om te investeren in groei en banen. De meerjarenbegroting is een uitgavenplafond. De werkelijke uitgaven vallen vaak 5 tot 10 procent lager uit.


Een akkoord tussen de leiders moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Dat ziet het Commissievoorstel (1.091 miljard euro) als ondergrens. Wijzen de parlementariërs het compromis af, dan dreigt er een jaarlijkse begrotingsslag.


pagina 20


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden