Van roken ga je nu een béétje dood

Van roken gaat u dood, maar symboolpolitiek kan tot blindheid leiden.

Beeld wfa

Als de rooksignalen niet bedriegen, worden sigaretten over een paar maanden verpakt in doodsaanzeggingen. Daarmee zou de Tweede Kamer naar verwachting instemmen, zo meldde deze krant donderdag.

Bij het bericht stond een plaatje van een 'nieuwe' buil Van Nelle-shag. Naast de kreet 'Roken veroorzaakt hartaanvallen' staat een grauwe foto van een man met gesloten ogen op een witte brancard. Een gehandschoende hand ritst de lijkzak dicht, maar dat kan ook mijn morbide verbeelding zijn. Zo hoopt de politiek mensen van het roken te brengen.

Het bericht was oorlogsverslaggeving. Strijdtoneel was het Haagse Tournooiveld. Letterlijk om de hoek van de Tweede Kamer zetelt daar, in een statig pand op nummer 2, de Stichting Sigarettenindustrie (SSI). Een koperen naambordje is het enige symbool dat de troepen verraadt van de tabakslobby van drie grote producenten. Doel, volgens de website: 'Een constructieve dialoog met alle stakeholders: overheid en politiek, handel, belangenorganisaties, media en het publiek.'

Hun 'constructieve' persbericht dateert al van oktober 2013: 'Grotere gezondheidswaarschuwing levert geen voordeel op voor de volksgezondheid.'

Die strijd heeft SSI dus verloren, maar het vuur was nog niet gedoofd. Afgelopen maanden moet het rond het Tournooiveld zijn gegaan om percentages: de doodstijdingen op sigarettenpakjes mogen straks maximaal 65 procent van de verpakking beslaan, zo is besloten. Je hoort de onderhandelingen in sociëteit De Witte en duistere restaurantjes op het Lange Voorhout. '90 procent? 30! Hooguit!' 65 procent werd het compromis; van roken ga je nu een béétje dood.

Symboolpolitiek kan blindheid veroorzaken. Pakjes van films en games staan vol symbolen van de Kijkwijzer. Een spin ('Angst'!), een spuit ('Drugs'!), twee paar verstrengelde voeten ('Seks'!) - door de bomen zie je het bos vol goede bedoelingen niet meer. Bestaat het tandenborsteltje rechtsboven in snoepreclames nog? Niemand die het nog ziet.

'Roken is dodelijk', melden gitzwarte letters al jaren in grafschrift op sigarettenpakjes. Dat is voor niemand nieuws, de verslaafde sluit er de ogen voor. Op de radio repte een sigarenboer (heet die nog zo?) van een 'overdosis'. Pardon, verkeerd verstaan: het ging om 'overdoosjes'. Een soort telefoonhoesjes voor sigarettenpakjes om rokers te wapenen tegen de onaangename geur van bemoeizucht.

Op nog geen vijftig meter afstand van de SSI zetelt, tussen al even statige bankiers, de parlementaire redactie van de Volkskrant. Daar werd de donkere wolk boven de tabaksindustrie woensdag de krant in geblazen door Gijs Herderscheê. Hij noteerde: 'Miljoenen burgers ontwikkelen aan roken gerelateerde aandoeningen, zoals kanker, hart- en vaatziekten en aandoeningen aan de luchtwegen.'

Gijs is de dappere doorroker van de Haagse redactie en leverde met die koele zinnetjes het springlevende bewijs dat symboolpolitiek dood is.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden