Column

Van roken ga je als je ouders dansen

Bij een tankstation kocht ik een pakje sigaretten. Niet dat ik rook, maar ik had die avond een feestje waarbij ik vermoedelijk dronken ging worden.

Beeld Robin de Puy

Dan doe ik rare dingen en bij de padvinders heb ik geleerd op alles voorbereid te zijn. Be prepared stond er op de gesp van mijn scoutingriem.

Vandaar.

Voor mij in de rij stond een meneer die geld wou voor het wc-bonnetje van zijn vrouw. Daarmee kon hij korting krijgen op alles in de zaak, maar geen contant geld. Minutenlang stond hij stampij te maken over vijftig cent die hij kon terugverdienen door een gevulde koek of een doos tissues te kopen. Zijn vrouw zat al die tijd in de auto zich, naar ik vermoed, kapot te schamen. Ik kon een gesmoorde proest niet onderdrukken. De kassamevrouw zag dat, voelde zich gesteund en tegen de tijd dat de boosmeneer onverrichter zake naar zijn onfortuinlijke vrouw beende, hadden we een band.

'Welke sigaretten zullen we doen?', vroeg ze gastvrij. 'Tja', zei ik, uit de grond van mijn hart. Ik had al lang geen sigaretten meer gekocht, en achter haar was een heel schap vol foto's van gruwelijke aandoeningen. Eén onschuldig ogend pakje sprong eruit. 'Doe me die baby met die lolly maar.' Toen ze het voor me neerlegde, zag ik dat het een kind met een sigaret in zijn speen was. Curieus, dacht ik, zou die baby dat nou echt lekker vinden? Nou ja, het is een vrij land.

'Zal ik even kijken of ik nog een blote man heb?', vroeg de kassamevrouw.

'Abuzzebubhmpf?'

'Een blote man', verduidelijkte ze. 'Dat is de leukste.' Ze rommelde door de pakjes en vond er inderdaad eentje met een blote man erop. Het was de impotentie-waarschuwing: de man lag in bed en keek verslagen voor zich uit. Zijn door roken veroorzaakte erectieloosheid had hem blijkbaar alle zin in het leven ontnomen. Tikje stigmatiserend. Hoor je zo'n man niet te vertellen dat het helemaal niks geeft en dat het de beste kan overkomen? Hier is de suggestie toch een beetje dat een slappe piemel even is erg als longkanker. Ik bedoel, dan kun je ook een foto doen van gele tanden, of grauwe vitrages - waar ligt de grens?

De tankstationmedewerkster vertelde dat ze bij haar zoon op school handelden in deze pakjes, en dat de Blote Man veel waard was, net als de Rookspeenbaby. Dat was nieuw voor mij. Ik keek nog eens goed naar het schap. 'En dat oog daar?' Dat had ik goed gezien. Een ongemakkelijk ver opengesperd oog moest waarschuwen voor blindheid. Een zeer pakkend beeld, veel makkelijker te onderscheiden dan al die rommelige viezigheden op de andere pakjes. Vandaar natuurlijk de grote waarde op het schoolplein.

De populariteit van deze verpakking onder scholieren zal niet de bedoeling zijn geweest, maar ze hadden het kunnen zien aankomen: ten eerste voelen pubers zich nou eenmaal aangetrokken tot alles waar ze tegen gewaarschuwd worden en gevaar op de lange termijn is voor hen even relevant als steunkousen en rollators. Als je ze wilt laten schrikken, moet je hun angsten in het hier en nu aanspreken: van roken krijg je puisten met witte koppen. Van roken kun je tijdens het sporten zichtbare erecties krijgen, dan wel explosieve ongesteldheid. Van roken ga je als je ouders dansen. Daar hoeven geen plaatjes bij, die zitten al in hun hoofd.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.