Van Rijsselberge dupe van test met nieuw format

MEDEMBLIK - Zeilen moet mediageniek, toegankelijk en begrijpelijk worden. De organisatie van de Delta Lloyd Regatta, Nederlands topwedstrijd in het voorjaar, werkt hard mee aan het uittesten van een nieuw format voor zo'n regattaweek, maar werd bij de eerste versie van een nieuw concept hard afgestraft.


Een vaste winnaar als olympisch windsurfkampioen Dorian van Rijsselberge bleek weinig voordeel te hebben van het winnen van zeven van de dertien voorwedstrijden. Dat geldt als een zelden vertoonde dominantie. De vijfde plaats in de finale van zaterdag, de medalrace, kostte de Nederlander zelfs een plaats op het podium.


Die vijfde positie in de finale (met officieel de zes besten uit de eerste ronde) telde in het nieuwe scoreformat als vijf punten. De eerste plaats na dertien races van Van Rijsselberge was goed voor één punt. Volgens de normale puntentelling, geldig bij de Olympische Spelen, zou Van Rijsselberge royaal hebben gewonnen met33 punten. Tarnowski, nu de winnaar, zou op 73 punten zijn uitgekomen, een nadeel van veertig ten opzichte van de vrijwel altijd oppermachtige Nederlander.


De nederlaag op eigen water deed pijn bij de surfer uit Texel. Hij sprak als een boer met kiespijn over het format. Het was getest en afgekeurd. De zeilwereld, althans de zeilers, zien er weinig in. De slotdag zou te veel belang worden toegekend, was de kritiek.


'Het is het format van de media', sprak Marcelien de Koning, zilveren medaillewinnares van 2008 in olympisch Qingdao. Zij is tegenwoordig lid van de atletencommissie van de wereldzeilbond, de ISAF. Die zoekt in opdracht van het IOC naar een wedstrijdformat 'voor een groter publiek, simpeler en spannender tot de laatste dag'.


'Dit format hadden ze van mij niet hoeven uit te testen', meldde De Koning zondag. Zij zei van tevoren te hebben geweten dat het teleurstellend zou uitpakken. 'Deze formule geeft te veel betekenis aan de laatste dag van de regatta. Het is niet eerlijk. De prestaties van eerder in de week worden te weinig meegeteld. Twee dagen zeilen? En wat als er dan geen wind is?'


Tot november, de jaarvergadering van de ISAF, zullen verschillende formules worden uitgeprobeerd bij de grote regatta's zoals de Delta Lloyd. Die van Medemblik, vijftig om vijftig procent voor voorronde en finale, kan worden geschrapt. Als de zeilers niet voor zijn, kan hij niet worden ingevoerd. Dat zal iedereen duidelijk zijn na deze week.


De experimenten worden uitgevoerd met de grote regatta's van de wereld. Die van de Eurosaf, een Europees circuit met wedstrijden in Medemblik, Weymouth, La Rochelle, Garda en Kiel, zijn het meest vooruitstrevend. Er is ook een World Cupcircuit dat meedoet in de vormgeving voor de toekomst.


Het zegt niet alles, zegt De Koning. 'Het kan goed dat het systeem voor de Spelen blijft zoals het nu is. Dit naolympische jaar is een testjaar.'


Er gaan veel commissies over zo'n nieuwe formule. De Koning zegt dat er van alles ter tafel kan komen. Als het aan haar ligt, kan er in de toekomst iets baanbrekends komen. 'Doe een aflossingsrace, met drie zeilers van elk land in een kleine boot.'


Zelf is ze niet voor het aanbrengen van alle cosmetica in de wedstrijdformule van dit moment. 'Haal de boten dicht bij de kust, zorg voor een groot scherm en een goede uitleg en iedereen zal het geweldig vinden. Daar heeft het aan ontbroken in het verleden.'


Dat je punten haalt met je klassering van elke dag, met een dubbele waarde op de slotdag, zou in de ogen van De Koning niet hoeven te veranderen. Ze had ongetwijfeld de pijn voor ogen van plankzeilster Lilian de Geus die zaterdag een plaats op het erepodium - haar eerste op internationaal niveau - zag verdampen door een zwaar tellende resultaat van de medalrace.


De enige Nederlander, die happy was met het gehanteerde wedstrijdsysteem was Rutger van Schaardenburg. De Laserzeiler ging als nummer vier de finalerace in, won die en kon daarna constateren dat hij zijn eindzege van vorig jaar had gekopieerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden