Van Rijn wil betere opvang van daklozen

De opvang van daklozen moet verbeteren. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft de gemeenten opgeroepen hardere afspraken te maken over de landelijke toegankelijkheid van de opvang.

Daklozenopvang in Den Haag. Beeld anp
Daklozenopvang in Den Haag.Beeld anp

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dinsdag dat nu te vrijblijvend wordt omgegaan met de regels. 'In de praktijk moet het echt beter', vindt Van Rijn.

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat gemeenten jaarlijks enkele honderden daklozen ten onrechte op straat zetten. Ook weigeren zeven van de tien gemeenten daklozen die van elders komen, onderdak te bieden. Ze handelen daarmee in strijd met de wet. Die schrijft voor dat daklozen in elk geval tijdelijk moeten worden voorzien van bed en brood.

Bij het onderzoek werd gebruikgemaakt van ambtenaren die zich voordeden als daklozen. Van Rijn wil het onderzoek volgend jaar herhalen.

De Federatie Opvang, de koepelorganisatie van onder meer daklozenopvangen, vindt het schokkend dat er daklozen op straat worden gezet. 'Het is niet acceptabel dat mensen zonder hulp worden weggestuurd. Het lijkt erop dat zowel gemeenten als opvanginstellingen worstelen met het grote aantal aanvragen om hulp', liet voorzitter Jan Laurier weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden