Van Rijn: bewoner verpleeghuis krijgt grotere stem in zorg

De positie van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen wordt versterkt. Zij krijgen allemaal een persoonlijk 'zorgplan' waarin hun wensen staan beschreven. Daarnaast krijgt elke instelling een onafhankelijke 'cliëntondersteuner' die bewoners en hun verwanten adviseert.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.Beeld anp

Dit kondigt staatssecretaris Martin van Rijn aan in een plan om de kwaliteit in verpleeg- en verzorgingshuizen te verbeteren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde vorig jaar dat de zorg vaak ondermaats is. In het najaar kreeg dit een persoonlijke dimensie toen de vader van Van Rijn in het AD zijn beklag deed over de zorg voor zijn dementerende vrouw.

In het zorgplan moeten de persoonlijke wensen van de bewoner en diens verwanten komen te staan om 'waardig te kunnen leven'. In 2017 moeten alle bewoners van tehuizen zo'n plan hebben.

De cliëntondersteuner wordt een nieuwe functionaris in alle tehuizen. 'De cliëntondersteuner', schrijft Van Rijn, 'versterkt de regiemogelijkheden van de cliënt.' De ondersteuner wordt geacht de zorg te kennen en moet dienen als vraagbaak voor de aanstaande bewoners. Hij helpt bij de zorgkeuze, de bemiddeling bij het kiezen van een tehuis en bij het opstellen en evalueren van het zorgplan. De nieuwe functionaris moet overal in 2017 beschikbaar zijn.

Administratie

Van Rijn wil ook de administratie verminderen. Nu besteden medewerkers in de tehuizen eenvijfde van de werktijd aan het invullen van formulieren. Van Rijn wil dit met 10 procent verminderen. Nu werken 260 duizend personen in de ouderenzorg in omgerekend 138 duizend voltijdbanen. Als de administratie met 10 procent wordt verminderd, levert dat volgens Van Rijn indirect 2760 voltijdbanen op.

In deze ouderenzorg gaat het om zo'n 450 concerns met in totaal tweeduizend vestigingen. Van Rijn wil 200 vestigingen de komende jaren meer vrijheid geven bij het vormgeven van vernieuwende, goede zorg.

Uitvoering

Het plan voor de verbetering van de ouderenzorg in instellingen heeft Van Rijn opgesteld met zo'n beetje alle lobbyclubs in de sector. Alleen de vakbeweging ontbreekt en die is dan ook enigszins kritisch. 'Medewerkers in de zorg geven massaal aan dat de werkdruk te hoog is omdat er te weinig collega's zijn. Op dit moment worden veel zorgmedewerkers, ook in de verpleeg- en verzorgingshuizen, ontslagen terwijl deze mensen keihard nodig zijn', aldus de vakbond FNV.

De brancheorganisatie voor zorgondernemers ActiZ, die wel inspraak had, vraagt zich af hoe haalbaar de plannen zijn door 'de veelheid aan acties' die van het personeel wordt gevraagd, boven op de veranderingen die nu al aan de gang zijn.

Patiëntenorganisatie NPCF, die net als ActiZ heeft meegewerkt aan het plan van de staatssecretaris, laat weten: 'Een goed plan, maar van plannen alleen wordt de zorg in verpleeghuizen niet beter. Het komt nu aan op de uitvoering.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden