Van Rijn: actie tegen zuipen Terschelling

De gemeente Terschelling mag niet langer toelaten dat minderjarige jongeren alcohol drinken op een van de jongerencampings op het eiland. Staatssecretaris Van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) gaat er persoonlijk op toezien dat burgemeester Rob Bats de wet strenger handhaaft.

GRONINGEN - Hoewel de verkoop van alcohol aan 16- en 17-jarigen sinds januari is verboden, blijven jongerencampings op Terschelling zich openstellen voor minderjarigen die een vakantie willen met drank. Burgemeester Bats (VVD) betwijfelt of droogleggen verstandig is. 'Als het op campings verboden wordt, gaan jongeren ergens anders zuipen, waar geen toezicht komt. Maatschappelijk is het nog steeds geaccepteerd voor 16- en 17-jarigen om te drinken. Ouders laten hun kinderen naar Terschelling komen om zich vol te laten lopen.'


Maar staatssecretaris Van Rijn oordeelt dat burgemeester Bats - waarnemer op Terschelling nadat hij in 2013 het Groningse Haren had verlaten na geëscaleerde jongerenrellen - campinghouders strenger moet aanpakken. Volgende week gaat hij daarover met de burgemeester in gesprek, schrijft hij aan de Tweede Kamer.


De controle op drankgebruik onder jongeren is dit jaar overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Met drie jongerencampings binnen de gemeentegrenzen zit Terschelling in de voorste linie van het nieuwe beleid. Maar de 40 duizend euro die hier dit jaar beschikbaar is voor alcoholtoezicht, is onvoldoende om het hele eiland - zowel jongerencampings als de uithoeken van het duingebied - droog te leggen voor de jeugd, stelt Bats. 'Het probleem zal blijven bestaan, tenzij de staatssecretaris mij veel extra handhavers geeft. Dat lijkt niet te gaan gebeuren.'


Het aanpakken van drinkende jongeren op campings is juridisch ingewikkeld. Ondanks de nieuwe wet mogen jongeren nog steeds alcohol drinken in hun eigen tent, blijkt uit een recent advies van het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie. Een tent is namelijk privéterrein, en de nieuwe wet gaat alleen over drankgebruik in de openbare ruimte.


De bekendste jongerencamping van Terschelling, Appelhof, belooft minderjarige bezoekers op de website: in en voor je tent mag je een biertje drinken 'net als thuis'. Maar zodra jongeren met dat biertje buiten hun voorluifel komen, zijn ze in overtreding, aldus de staatssecretaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden