Van Rey wil Teeven en Opstelten laten horen

De rechtbank in Rotterdam is vanochtend begonnen met de rechtszaak tegen de voormalige Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey. De van corruptie verdachte politicus wil onder anderen staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie laten horen.

Van Rey in 2013. Beeld null
Van Rey in 2013.

De zaak begint vandaag met een zogenoemde regiezitting. De verdediging heeft talrijke onderzoekswensen. Van Rey is niet in de rechtbank in Rotterdam aanwezig. Volgens Van Rey is vandaag vooral een 'juridisch-technische bespreking' die hij overlaat aan zijn advocate Gitte Stevens, meldt Volkskrant-verslaggever Peter de Graaf, die aanwezig is in de rechtszaal.

Stevens wil onder meer dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard. Het OM heeft volgens de advocate te veel gelekt naar de pers, waardoor karaktermoord op hem is gepleegd en een eerlijk proces niet meer mogelijk is. 'Het OM heeft de belangen van mijn cliënt doelbewust ernstig geschaad', aldus Stevens.

Van Rey en zijn advocaat willen 165 getuigen oproepen, onder wie ook prominente politici. Staatssecretaris Teeven bijvoorbeeld, met wie Van Rey ook sprak over een burgemeesterskandidaat - maar uitgerekend dat telefoongesprek is 'door een technische storing' niet getapt. Van Rey en zijn advocate betwijfelen die lezing, hoewel een rapport over de verdwijning door een deskundige nog niet is afgerond.

Ook minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, oud-minister Liesbeth Spies, Herman Bolhaar (voorzitter van het college van procureurs-generaal) en oud-politiebaas Bryan Rookhuijzen worden opgeroepen als getuige. Van Bolhaar willen Van Rey en zijn advocate Gitte Stevens weten wat 'zijn rol, en die van zijn politieke contacten, is geweest in dit hele proces'.

Stevens: 'Het OM verwijt Van Rey dat hij vertrouwelijke informatie heeft gelekt. Maar hij heeft ook met Teeven gesproken over de burgemeestersbenoeming, net als met Ricardo Offermanns. Waarom wordt Teeven niet het verwijt gemaakt dat hij vertrouwelijke info heeft aangenomen?'

Teeven liet vandaag weten 'niks' van de zaak te vinden. 'Als ik word opgeroepen zal ik gaan. Er is geen telefoongesprek verdwenen. Er is een gesprek niet opgenomen.'

Het OM heeft zeven beschuldigingen tegen Van Rey opgesomd. Het gaat om omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Het dossier is 29 gigabyte groot; op papier 101 ordners.

'Deze zaak illustreert een bestuurscultuur die niet past in Nederland', reageerde officier van justitie Esther Sachs. 'Dit is een bestuurscultuur van vriendjespolitiek, van subtiele intimidatie. Díe bestuurscultuur staat terecht, en daarover moet de rechter een oordeel geven.'

Advocate Gitte Stevens van Jos van Rey arriveert bij de rechtbank waar de rechtszaak tegen Van Rey van start gaat. De voormalige Roermondse VVD-wethouder, die zelf niet bij de zaak aanwezig was, wordt verdacht van corruptie. Beeld null
Advocate Gitte Stevens van Jos van Rey arriveert bij de rechtbank waar de rechtszaak tegen Van Rey van start gaat. De voormalige Roermondse VVD-wethouder, die zelf niet bij de zaak aanwezig was, wordt verdacht van corruptie.

Hoe het begon

Het strafrechtelijk onderzoek naar corruptie van Jos van Rey begon in 2012 nadat de Limburgse kranten al hadden bericht over belangenverstrengeling door zijn vriendschap met de projectontwikkelaar. Onafhankelijk onderzoek in opdracht van de burgemeester wees in ieder geval op de schijn van belangenverstrengeling.

De Rijksrecherche viel op 19 oktober 2012 het huis van Van Rey en zijn kamer in het Roermondse stadhuis binnen nadat er ook vermoedens waren ontstaan over het lekken over de vergevorderde sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. In telefoontaps werd gehoord dat Van Rey geheime informatie lekte aan de kandidaten Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg. Namen van sollicitanten lekte hij onder andere aan VVD-staatssecretaris Fred Teeven.

De verdenkingen stapelden zich sindsdien op en hebben geleid tot een aanklacht met in totaal zeven beschuldigingen. Volgens de officiële aanklacht liet Van Rey zich door Piet van P. voor ruim 97.000 euro fêteren met bezoekjes aan vastgoedbeurzen in München en Cannes, voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal in Zwitserland en Duitsland en het vakantiehuis van Van P. in Frankrijk.

Van P. maakte zich schuldig aan omkoping. In ruil kreeg hij een voorkeursbehandeling, vertrouwelijke informatie en werd hem werk gegund voor (aanzienlijk) hogere bedragen dan normaal.

Behalve corruptie en lekken ontdekte de politie verkiezingsfraude. Bij Van Rey werden volmachten en stempassen gevonden. Hij zou stemmen hebben geronseld voor de Roermondse gemeenteraad, de Tweede Kamer en Provinciale Staten tussen 2010 en 2012.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Lees ook: 'Onderkoning', dat doet Van Rey nog tekort
Lees ook: 'El Rey', de beweeglijke politicus met het driftkikkergezicht
Lees ook: Omkopingszaak tegen Van Rey steeds groter

Politicus en voormalig wethouder Jos van Rey. Beeld null
Politicus en voormalig wethouder Jos van Rey.
Journalisten staan voor de rechtbank waar de zaak tegen Jos van Rey is begonnen. Beeld null
Journalisten staan voor de rechtbank waar de zaak tegen Jos van Rey is begonnen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden