Van Rey ontkent lekken geheime info aan projectontwikkelaar

Jos van Rey heeft als wethouder in Roermond jarenlang geheime informatie en documenten van het college van burgemeester en wethouders gedeeld met projectontwikkelaar Piet van Pol. Van Rey en Van Pol hadden regelmatig besprekingen over projecten, zonder aanwezigheid van de verantwoordelijke ambtenaren, blijkt uit een rechtshulpverzoek. Van Rey zelf ontkent dat dit het geval is.

Jos van Rey Beeld anp

NRC Handelsblad wist de hand te leggen op het Nederlandse rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten. In het verzoek schetst justitie aan de Amerikaanse collega's gedetailleerd de verdenkingen tegen Van Rey en Van Pol. Zo staat er in dat het OM gespreksverslagen en documenten heeft waaruit de geheime samenwerking tussen de wethouder en projectontwikkelaar blijkt.

Van Rey en Van Pol worden verdacht van corruptie. Daarnaast verdenkt justitie de voormalig VVD-politicus Van Rey ook van verkiezingsfraude, witwassen en schending van zijn ambtsgeheim. De rechtszaak moet nog inhoudelijk behandeld worden.

In het rechtshulpverzoek staat dat het OM bij een doorzoeking op 29 oktober 2012 bij Van Rey en archiefdoos aantrof met het opschrift 'Van Pol PJJ Diversen'. Daar zat een dubbelgevouwen A3 papier in waar 'Piet van Pol VETROUWELIJK' op stond. Het ging om een aantal gespreksverslagen en notities die onder meer betrekking had op de ontwikkeling van het zogeheten Kazernevoorterrein in Roermond.

Onderkoning

Wat je ook van Jos van Rey mag vinden, never a dull moment met de liberale politicus uit Roermond, schrijft Peter de Graaf in een profiel: 'Onderkoning', dat doet Van Rey nog tekort

Voorkeurspositie

Van Rey is als wethouder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit terrein en bespreekt dit volgens justitie 'zonder ondersteunende ambtenaar, hetgeen gebruikelijk is' met van Van Pol. Soms is ook collega-wethouder en partijgenoot Timan Schreurs aanwezig. Hij is ook verdachte in het onderzoek. Met de informatie die Van Rey verstrekt is Van Pol volgens justitie 'feitelijk in een voorkeurspositie' gebracht. Ook schrijft justitie dat er opdrachten werden gegund aan Van Pol 'zonder aanbestedingsprocedure' waardoor er sprake is van bevoordeling.

Van Rey ontkende zaterdag tegenover de NOS de beschuldigingen en noemde het 'te idioot voor woorden'. 'Ik heb nooit vertrouwelijke stukken doorgespeeld. Ik heb wel honderdduizend faxen verstuurd, maar geen vertrouwelijke faxen, zo zit ik niet in elkaar.'

Uit het rechtshulpverzoek blijkt dat projectontwikkelaar Van Pol in 2003 een fax ontvangt met interne documenten van de gemeente over de aankoop van een parkeergarage in het project Kazernevoorterrein, dat Van Pol ontwikkelt. Die informatie kan Van Pol vervolgens gebruiken in de onderhandelingen met de gemeente over de parkeergarage. Ook gaan Van Rey en Van Pol meerdere malen op vakantie in Saint Tropez, schrijft justitie, waarbij de beide mannen onder meer de lopende projecten van Van Pol in de gemeente Roermond bespreken.

Vennootschap

In het stuk staat dat Van Rey via een vennootschap op naam van zijn kinderen giften ontving van verschillende bouwbedrijven die actief waren in de gemeente. Het geld was bedoeld als sponsoring van de VVD. Het OM beschrijft in het dossier hoe deze giften 'invloed hebben gehad op beslissingen welke vermoedelijk op van Van Rey door het college van B&W zijn genomen'.

Het rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten in het onderzoek naar Van Rey was bedoeld om informatie van twee iPads van hem te ontsleutelen, schrijft NRC. Dat was experts in Nederland en het Verenigd Koninkrijk niet gelukt. Daarom werd die de Amerikaanse autoriteiten de hulp van Apple en Microsoft gevraagd. Microsoft leverde vervolgens e-mail verkeer van Van Rey aan. Het verzoek aan Apple leverde volgens NRC geen inhoudelijk resultaat op.

De omstreden politicus Van Rey is bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten lijstduwer van de Volkspartij Limburg. Hij bekleedde namens de VVD eerder verschillende politieke functies. Zo was Van Rey was van 1979 tot 1982 en van 1998 tot 2012 wethouder Ruimtelijke Ordening in Roermond. Hij legde deze functie in oktober 2012 neer vanwege de verdenkingen tegen hem en stapte toen tevens op als lid van de Eerste Kamer. Volgens Van Rey is 'het Openbaar Ministerie een campagne begonnen om mij kapot te maken', zo zei hij tegen de NOS. 'Zo lang ik het vol kan houden, zal ik daartegen vechten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden