Van Praag is geen man van de high five

Na zijn zware verkiezingsnederlaag (42-13) in de strijd om het voorzitterschap van de UEFA, dook Michael van Praag op in Lucky TV, de satirische beeldrubriek van Sander van de Pavert in De Wereld Draait Door. Dat was weer lachen.

Michael van Praag geeft een toespraak na zijn verlies op het congres van de UEFA in Athene.Beeld anp

Met de stem van koning Willy, maar zonder diens Haagse accent, kwam Van Praag aan het woord. De basis was een interview dat de NOS met hem had in Athene. Of hij het erg vond dat hij had verloren.

Nee, zei hij, dat vond hij niet erg. Hij was wel verbaasd dat hij zo weinig stemmen had gekregen. Van Praag, de voorzitter van de KNVB, stond erbij als een schlemiel.

Het Lucky-TV-interview werd onderbroken toen de winnaar langsliep, de Sloveen Aleksander Ceferin, met in zijn kielzog een horde journalisten. Van Praag zei dat hij een interview aan de NOS aan het geven was. Ik geef hier de interviews, zei Ceferin. And now get the fuck out of here. Van Praag, bedremmeld: 'Sorry.'

Ook elders werd de Nederlandse kandidaat deze week afgeschilderd als kansloze verliezer, een luchtfietser op leeftijd, die zichzelf wijs had gemaakt dat hij de Europese bond zou kunnen gaan leiden, maar geen flauw benul had van mores en verhoudingen binnen deze organisatie. Hij had beter moeten weten, dit was zinloos.

Hij sleepte de Rolling Stones erbij in een poging zijn kansen te vergroten. Wat Charlie Watts, Keith Richards en Mick Jagger kunnen, kan ik ook, zei Van Praag, een generatiegenoot. Het was leuk geprobeerd, maar het onderstreepte alleen maar dat hij deel uitmaakt van de oude school en de oude elite. Hij is passé. En nu wegwezen.

Voor de Volkskrant deden Willem Feenstra en Mark Misérus verslag van de verkiezing. Ze concludeerden dat in Athene een strijd werd gevoerd van jong tegen oud, informeel tegen officieel en van een high five tegen een handdruk.

Dan weet je het wel. Van Praag is geen man van de high five. Van Praag geeft gewoon een hand, heel ouderwets.

Het woord achterkamertjespolitiek viel vaak afgelopen week. Van Praag had zich meer moeten mengen in achterkamertjespolitiek. Dat betekent in dit geval dat hij deals had moeten sluiten, toezeggingen had moeten doen en hier en daar flink had moeten slijmen; kortom, het gangbare spel van de UEFA had moeten meespelen, inclusief de enveloppen die onder de deur van hotelkamers worden geschoven.

Om het Oostblok in zijn kamp te halen, had hij het op een akkoordje moeten gooien met de Russische president Poetin. Dat hadden, zo las ik, mensen uit zijn omgeving geadviseerd.

Zonder die deal zou hij kansloos zijn. Het lijkt me makkelijker gezegd dan gedaan, een deal met Poetin sluiten, maar Ceferin slaagde daar wel in; die weet kennelijk hoe je een goede high five moet geven.

Streng stelden Feenstra en Misérus vast dat Van Praag de waarschuwing in de wind had geslagen. Van Praag verdedigde zich met de opmerking dat hij geen keuze had. Als hij bij Poetin was gaan slijmen, had hij zich niet meer kunnen vertonen in Nederland - een sterk verweer. Dat had inderdaad geen mens gepikt.

In de strijd tegen de corruptie binnen de UEFA hield Van Praag zich lang afzijdig. Een deel van het spel heeft hij jarenlang meegespeeld, net zo lang tot de vuiligheid ook aan hem begon te kleven. Maar hij weet tenminste wel wanneer hij moet stoppen.

Eerlijk zegevieren was een illusie, was de veelzeggende kop boven het verslag uit Athene. Dan maar niet, zou ik zeggen, maar Van Praag viel in de media vooral hoon ten deel, met zijn bejaarde Rolling Stones. Wie beter keek, zag een man die niet bereid was al zijn principes te versjacheren. Van Praag gaf aan eerlijk verliezen de voorkeur.


Vrijdag kwam hij terug in Nederland, met opgeheven hoofd. Op Twitter bedankte hij iedereen die hem in zijn UEFA-campagne had gesteund. 'Nu 100% focus op @KNVB Met 't bondsbestuur werken we aan orde op zaken.'


Oh ja, de KNVB. Het werd tijd.


Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.


Reageren?


p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden