Van Pol stak geld in campagne VVD-Kamerlid

VVD-Kamerlid Karin Straus heeft voor haar verkiezingscampagne in september financiële steun ontvangen van de van omkoping verdachte projectontwikkelaar Piet van Pol uit Roermond. De omvang van de bijdragen heeft de grens van de binnen de VVD geldende sponsorcode niet overtreden.

VVD-Kamerlid Karin Straus Beeld ANP
VVD-Kamerlid Karin StrausBeeld ANP

Een woordvoerster van de VVD-fractie in de Tweede Kamer bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad zaterdag.

Behalve Van Pol heeft ook de inmiddels opgestapte VVD-senator en wethouder Jos van Rey uit Roermond financieel bijgedragen aan de campagne van Straus. Van Rey gaf zijn politieke functies op nadat justitie een onderzoek was begonnen naar omkoping en belangenverstrengeling tussen Van Rey en Van Pol.

Straus werkte voor ze eind oktober 2010 Kamerlid werd 10 jaar voor DSM. Terwijl ze al Kamerlid was heeft ze haar werkzaamheden binnen DSM overgedragen aan haar opvolger en daarvoor eenmalig 685 euro ontvangen op rekening van een inmiddels door haar opgericht bedrijfje, iets wat niet mag.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft Straus donderdag om opheldering gevraagd over zowel de financiering van haar campagne als de betaling van DSM in 2010. Volgens de woordvoerster van Zijlstra heeft Straus in dat gesprek 'volledige openheid van zaken' gegeven. Zijlstra concludeerde daarop dat 'haar handelwijze weliswaar te goeder trouw was, maar onhandig.' Verdere consequenties voor Straus' Kamerlidmaatschap zijn er niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden