Van pittig naar zoet

Under the tuscan sun

(Audrey Wells, 2003)Op een borrel wordt literatuurdocent Frances (Diane Lane) aangesproken door een schrijver. Hij kan maar moeilijk leven met haar kritiek op zijn boek waarin ze niets anders zag dan een volwassen man die zijn puberale lusten uitleefde. Hij vindt dat nogal ironisch. Hoezo, vraagt ze. Zijn antwoord: 'Misschien moet u het antwoord op die vraag thuis zoeken.' Boem, einde scène. In de volgende scène zit ze met betraande ogen bij haar advocaat. Haar man wil haar uitkopen uit het huis. Waarom, vraagt zij. De advocaat antwoordt: 'Zij is er nogal van onder de indruk.' Boem, einde scène.


Niet vaak is in een film de noodzakelijke voorgeschiedenis van het uitgangspunt zo snel, impliciet, puntig en toch zo duidelijk verteld. Dat tempo en die puntigheid houdt de film niet vol. Op ongeveer de helft - wanneer Frances door een gift van haar vriendinnen met een homogezelschap op bustour door Toscane is geweest, daar in een impuls een eeuwenoude villa heeft gekocht en met alle ellende vandien te maken heeft gekregen - komt Under The Tuscan Sun tot stilstand, om zich te verliezen in alle breed uitgesponnen clichés die bij het genre romantische komedie horen, en wordt het mierzoet. Al blijft het lekker, wat vooral komt door de ironische uitstraling waarin het gezicht van actrice Diane Lane uitblinkt. Maar zo goed als die twee openingsscènes wordt het niet meer.


Net 5,


20.30-22.40 uur.


Muriel's Wedding

(P.J. Hogan, 1994) Nog meer goed voelen vanavond. Tegenover het Toscane van SBS (waartoe Net 5 behoort) zet concurrent RTL op zijn vrouwenzender Porpoise Spit. Dat is, anders dan de Italiaanse droomprovincie, een dodelijk saai Australisch stadje waar de Muriel uit de titel haar dagen slijt. Het muurbloempje heeft geen vriendinnen, een vader met losse handen en een onzichtbare, slovende moeder. Muriel droomt van romantiek, maar de mannen zien helemaal niets in haar. Toch droomt ze van een sprookjeshuwelijk, daarbij kranig geholpen door de muziek van ABBA.


De Australische regisseur P.J. Hogan maakte van dit gegeven een sprankelende komedie, met een aangenaam ironische ondertoon, ontroerende momenten en hartverwarmend spel. Hogan en hoofdrolspelers Toni Collette en Rachel Griffiths mochten door naar Hollywood, waar ze sindsdien met wisselend succes aan de weg timmeren.


RTL 8, 20.30-22.35 uur.


Inside Job

(Charles Ferguson, 2010) Typisch Amerikaanse documentaire: geweldig goed gemaakt en schaamteloos retorisch. Een film met een missie, en die is: iedereen ervan overtuigen dat er moet worden gevochten tegen de stand van zaken in de financiële wereld. Dezelfde mensen die de economie (toen twee jaar, inmiddels vijf jaar geleden) in een enorme crisis stortten, hebben nog steeds de macht, betoogt Ferguson, terwijl ze eigenlijk in de gevangenis zouden moeten zitten. Het met een Oscar bekroonde Inside Job is een indrukwekkende film; knap, hoe Ferguson erin slaagt de complexe materie rondom deregulering, roofleningen, derivaten, bonussen en andere financiële instrumenten duidelijk uit te leggen. Het is niet nieuw wat Ferguson vertelt, via de voice-over van Matt Damon, maar de manier waarop hij alles op een rijtje zet - van het IJslandse begin tot de Amerikaanse hypotheekgekte - is spectaculair. Een van die films die iedereen ooit een keer gezien moet hebben.


Under The Tuscan Sun is de verfilming van het gelijknamige autobiografische boek dat ruim twee jaar op de bestsellerlijst van The New York Times stond. Het is de persoonlijke geschiedenis van de Amerikaanse universitair docent Frances Mayes, die een huis in de buurt van Cortona kocht en dat met haar man opknapte. Gescheiden, zoals in de film, was ze dus allerminst.


Canvas, 23.10-00.55 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden