Van pittig naar zoet

BART KOETSENRUIJTER

Op een borrel wordt literatuurdocent Frances (Diane Lane) aangesproken door een schrijver. Hij kan maar moeilijk leven met haar kritiek op zijn boek waarin ze niets anders zag dan een volwassen man die zijn puberale lusten uitleefde. Hij vindt dat nogal ironisch. Hoezo, vraagt ze. Zijn antwoord: 'Misschien moet u het antwoord op die vraag thuis zoeken.' Boem, einde scène. In de volgende scène zit ze met betraande ogen bij haar advocaat. Haar man wil haar uitkopen uit het huis. Waarom, vraagt zij. De advocaat antwoordt: 'Zij is er nogal van onder de indruk.' Boem, einde scène.

Niet vaak is in een film de noodzakelijke voorgeschiedenis van het uitgangspunt zo snel, impliciet, puntig en toch zo duidelijk verteld. Dat tempo en die puntigheid houdt de film niet vol. Op ongeveer de helft - wanneer Frances door een gift van haar vriendinnen met een homogezelschap op bustour door Toscane is geweest, daar in een impuls een eeuwenoude villa heeft gekocht en met alle ellende van dien te maken heeft gekregen - komt Under The Tuscan Sun tot stilstand, om zich te verliezen in alle breed uitgesponnen clichés die bij het genre romantische komedie horen, en wordt het mierzoet. Al blijft het lekker, wat vooral komt door de ironische uitstraling waarin het gezicht van actrice Diane Lane uitblinkt. Maar zo goed als die twee openingsscènes wordt het niet meer.

Under The Tuscan Sun (Audrey Wells, 2003) Net 5, 20.30-22.40 uur.

undefined

Babel / Cold Mountain

(Alejandro Gonzáles Iñárritu / Anthony Minghella, 2006/2003) De keuze bij RTL is vanavond tussen twee films van buitenlanders die door Hollywood zijn omarmd. De Mexicaan Alejandro Gonzáles Iñárritu (1963) kon na zijn wereldwijd gelauwerde debuutfilm Amores Perros (een mozaïekfilm over de levens van bij een auto-ongeluk betrokken mensen) meteen in Amerika aan de slag, waar hij met een tien keer zo groot budget (20 miljoen dollar, in Hollywood nog altijd een schijntje) 21 Grams maakte, met de sterren Sean Penn en Naomi Watts. In die film paste hij nagenoeg dezelfde verteltechniek toe. En eigenlijk deed hij dat met Babel nog eens, maar dan wat megalomaner. Nadat een Amerikaans stel (Brad Pitt, Cate Blanchett) in Marokko per ongeluk is geraakt door een kogel, waaiert Iñárritu de hele wereld over (Mexico, Japan) om de geschiedenis van het wapen te reconstrueren.

Hoe anders is de Engelsman Anthony Mingella (1954-2008), die Hollywood en de rest van de wereld inpalmde met vakkundig gemaakte, zeer conventionele films als The Talented Mr. Ripley (1999) en vooral het met Oscars overladen (9) oorlogsdrama The English Patient (1996). Ook Cold Mountain is zo'n ogenschijnlijk voor het Oscarcomité gemaakt epos: een liefdesdrama tegen de achtergrond van de Amerikaanse burgeroorlog met twee grote sterren als liefdespaar: Jude Law als de zuidelijke rekruut en Nicole Kidman als zijn wachtende geliefde. Dit keer hapte het comité niet: van de 7 nominatie werd er één verzilverd (voor de bijrol van Renée Zellweger).

RTL 8, 20.30-23.20 uur.

undefined

Joe Kidd

(John Sturges, 1972) Van alle revolverhelden die Clint Eastwood heeft neergezet, is de titelheld uit Joe Kidd waarschijnlijk de anoniemste. De ex-premie-jager raakt ongewild betrokken bij een gewelddadig conflict tussen een gemene landeigenaar (Robert Duvall) en opstandige Mexicaanse boeren (aangevoerd door John Saxon). Nog meer dan in andere films, blijft Eastwoods personage een enigma. Mooie widescreenfotografie van cameraman Bruce Surtees en een fijne Morricone-achtige score van Lalo Schifrin.

RTL 7, 00.35-02.15 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden