Van pion tot sleutelfiguur

Nog maar enkele jaren geleden gold Abu Mussab al Zarqawi als een fanatieke doch onbelangrijke pion binnen het islamitische terreurnetwerk. Inmiddels is hij volgens Colin Powell een van de naaste medewerkers van Al Qa'ida-leider Osama bin Laden, en de link tussen Al Qa'ida en Irak...

Door Wybren de Boer

Al Zarqawi heeft zich volgens westerse geheime diensten ontwikkeld tot een sleutelfiguur in het islamitische terreurnetwerk. Hij zou banden onderhouden met Palestijnse en Koerdische organisaties. Al Zarqawi wordt beschouwd als het brein achter de moord op de Amerikaanse diplomaat Laurence Foley in oktober in Amman en de mislukte aanslag met zenuwgas op Amerikaanse toeristen tijdens de millenniumwisseling in Israël.

Wegens die laatste terreurdaden werd Al Zarqawi vorig jaar in Jordanië bij verstek ter dood veroordeeld. Twee gearresteerde Al Qa'ida-strijders hadden hem aangewezen als hun opdrachtgever en hem tevens bestempeld als een naaste medewerker van hun leider Bin Laden.

Al Ahmed Fazel Inzal Khalaylah werd in 1968 geboren in de Jordaanse stad Zaraq, ten noordoosten van de hoofdstad Amman. Na de middelbare school zocht hij vergeefs naar werk en vertrok vervolgens eind jaren tachtig naar Afghanistan waar hij zich aansloot bij de rebellen die vochten tegen de Sovjet-bezetting. In die periode kreeg hij van zijn medestrijders de naam Abu Mussab al Zarqawi.

Westerse inlichtingendiensten schilderden hem aanvankelijk af als fanatiek, maar onbelangrijk. Dat beeld veranderde toen Al Zarqawi zich in de tweede helft van de jaren negentig ging bekwamen in het fabriceren van chemische wapens.

De VS richtten het vizier op Al Zarqawi nadat hij in de zomer van vorig jaar voor een beenamputatie was opgenomen in een ziekenhuis in Bagdad. Kort daarvoor was hij zwaargewond geraakt bij een Amerikaans bombardement op Afghanistan. In Al Zarqawi's kielzog zouden nog een twintigtal terroristen in Bagdad zijn neergestreken. Toen Jordanië om zijn uitlevering vroeg, vluchtte Al Zarqawi naar Noordoost-Irak.

In de optiek van Amerika is Al Zarqawi de schakel tussen de regering van Saddam Hussein en de leiding van het terreurnetwerk Al Qa'ida. In het noordoosten van Irak, in de gedemilitariseerde zône, zou de 36-jarige terrorist aansluiting hebben gezocht bij de militante Koerdische beweging Ansar al Islam. Volgens Amerika heeft Al Zarqawi inmiddels een nieuw trainingskamp voor Al Qa'ida opgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden