Van oude koeien en lekkere stoten

Alsof de nieuwe Amerikaanse president wordt benoemd in plaats van gekozen, zo nadrukkelijk richten de weekbladen hun aandacht op Barack Obama....

Gijs Zandbergen

Nadeel van alle aandacht is dat het moeilijk wordt nog iets origineels te schrijven. In feite zijn veel artikelen navertellingen van wat de auteurs eerder hebben gelezen en soms hebben beleefd. Dat kan leuk zijn. Frans Verhagen legt bijvoorbeeld op een geestige manier uit wat wij van de Amerikanen kunnen leren. Dat is nogal wat, te beginnen met wellevendheid.

Een uitzondering is ook Kirsten Verdel in Vrij Nederland. De Nederlandse campagnemedewerkster van Barack Obama houdt een journaal bij van haar avonturen in de war room. Haar privé-triomfje: het tv-debat over het buitenlandbeleid werd naar voren geschoven. Daar was McCain mooi ingetuind.

VN bevat verder portretten van wereldburger en Erasmusprijswinnaar Ian Buruma, die Nederland is ontgroeid en van misdaadadvocaat Evert Hingst. Die werd in november 2005 vermoord. Zelfs de politie heeft alle belangstelling voor hem verloren.

Van Jeroen Smit verschijnt deze week De prooi, over de ondergang van ABN Amro. Het boek was bij wijze van spreken al gedrukt toen het kabinet besloot de brokstukken van het gezonken schip weer boven water te hijsen.

Nochtans biedt het boek een fascinerend inkijkje in de wereld van bruine schoenen en gestreepte pakken, zeg maar de wereld van Elsevier.

Dat blad focust op Obama in diens hoedanigheid van zwarte man en heeft daartoe Shelby Steel geïnterviewd, die een boek over Obama schreef. Dat boek heeft een lange titel, waarvan de laatste woorden luiden: ‘and why he can’t win’, in het Nederlands vertaald als ‘en wat zijn opkomst betekent’.

Musicus Bennie Jolink (61) vindt Sarah Palin ‘een stoot van een wijf.

De uitspraak maakt hem vast geen vriendjes met Emma Brunt in HP/De Tijd . Zij beklaagt zich er juist over dat oudere mannen zich met ‘huppelkutjes’ inlaten.

Inmiddels is Brunt de zestig voorbij en maakt ze zich er niet meer druk over. Het wordt misschien zelfs tijd om zich met het probleem van haar erfenis te gaan bezighouden, want erven kan op een geweldige ruzie uitlopen.

In een handig-om-te-weten-artikel legt HP/De Tijd uit wat nabestaanden moeten doen om niet in een ‘ruzieboedel’ te verzeilen. Ter zake van Obama haalt HP/De Tijd een paar koeien uit een sloot, die Obama’s campagneteam allang weer heeft teruggegooid.

Ook een ruzie tussen VVD-Kamerlid Ton Elias en RTL-man Frits Wester is een kadaver. De interviewer vist ernaar bij de politieke journalist.

Vergeefs, uiteraard.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden