Van Oostrom verbaast zijn Russisch gehoor

Sint-Petersburg Over Karel en de Elegast sprak de Nederlandse neerlandicus Frits van Oostrom afgelopen woensdag op de universiteit van Sint-Petersburg....

Vóór zijn gastcollega was Van Oostrom op bezoek bij de Russische Academie van Wetenschappen, later die dag opende hij op het Nederlands Instituut het academisch jaar, met een lezing over de Nederlandse canon die tussen 2005 en 2007 onder zijn leiding werd samengesteld.

De Russen onder zijn gehoor stonden ervan te kijken dat het met de historische kennis van Nederlanders zo slecht gesteld is (Van Oostroms studenten weten soms niet wie eerder kwam: Karel de Grote of Karel de Vijfde), want op de Russische scholen wordt nog ouderwets gestampt. Ook moet het hen hebben verbaasd dat in Nederland een commissie van academici de canon voor het basisonderwijs mocht samenstellen zonder bemoeienis van de politiek.

In Rusland zijn door de jaren heen met het komen en gaan van machthebbers ook de geschiedenisboeken op de schop gegaan. In het laatste, verplichte schoolboek De geschiedenis van Rusland 1945-2006 is het roer andermaal omgegaan en wordt Stalins terreurbewind gerechtvaardigd met een verwijzing naar de nazidreiging.

Een van de Nederlandse toehoorders vertelde dat de canon in zijn praktijk als leraar goed werkte, maar vond dat er geen geleerde commissie aan te pas had hoeven komen. Een andere Nederlander meende dat het niet aanging de Nederlandse vuile was buiten te hangen; volgens hem was het beter geweest als de canoncommissie stilletjes haar werk had gedaan en de canon zonder publiek debat het schoolprogramma had ingeloodst.

Het Russische publiek was vooral geïnteresseerd in het aantal ‘vensters’ dat de schoolkinderen per jaar moeten leren, en in welke volgorde; ook wilde men weten hoe het zat met de politieke consensus bij de samenstelling van de canon.

Natuurlijk kwam ook de keuze van de commissie ter sprake. Van Oostrom, die net een Zenit-sjaal voor een van zijn zoons had bemachtigd, gaf toe het jammer te vinden dat sport de canon niet had gehaald. Hij zou hierin ongetwijfeld zijn bijgevallen door de vice-president van de Russische Academie van Wetenschappen, de Nobelprijswinnaar Zjores Alfjorov, tevens parlementslid voor de communistische partij. De beroemde laureaat was eerder die dag na alle plichtplegingen over voetbal begonnen. ’s Avonds verloor het Petersburgse Zenit onder leiding van Dick Advocaat met 1-0 van Juventus.Aai Prins

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden