Van Oord en Boskalis verleggen focus naar energieprojecten

Baggerbedrijven Boskalis en Van Oord richten zich wegens de crisis steeds meer op fossiele en duurzame energieprojecten op zee. Al blijven de winsten soms nog achter.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - De focus van de twee bedrijven is aan het verschuiven van klassieke baggerwerkzaamheden naar de energiesector, waar meer werk te vinden is. Dat bleek woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers door Boskalis en Van Oord. Die waren redelijk tot goed. Boskalis maakte een recordomzet bekend (3,1 miljard euro, vorig jaar 2,8), al daalde de winst een klein beetje (250 miljoen, vorig jaar 254). Bij van Oord daalde de winst van 118 naar 98 miljoen, bij een ongeveer gelijkblijvende omzet van 1,7 miljard.

Bij Boskalis steeg de omzet in de sector Offshore Energy met 30 procent. Van Oord, dat geen uitgesplitste resultaten bekendmaakte, stelt dat de groei in het energiesegment zit terwijl het baggerwerk door de economische crisis stagneert, met name in Europa.

De verschuiving is nog het best te zien in de orderportefeuille van Boskalis. Die is met 4,1 miljard euro 'historisch hoog', aldus topman Peter Berdowski. Bij de energieactiviteiten op zee verdubbelden de opdrachten van 400 naar 800 miljoen euro.

Het gaat daarbij om het transport van olie- en gasinstallaties, de bouw van funderingen voor booreilanden en windmolenparken, het storten van stenen op kabels en pijpleidingen en inspectie van de zeebodem met duikers en onbemande onderzeeërtjes.

Boskalis nam de afgelopen maanden ook Dockwise over, een bedrijf dat zware installaties over zee vervoert. 'Het is in de energiesector waar geld te verdienen is', zei topman Berdowski in december in een interview met deze krant. 'De oliemaatschappijen zijn continu op zoek naar nieuwe velden, op steeds lastiger locaties, meestal op zee. Wij gaan graag mee in die voortdurende zoektocht.'

Van Oord richt inmiddels twee van zijn drie divisies op energieprojecten: een op olie en gas, de andere op offshorewind. Voor de installatie van windmolens op zee bouwt Van Oord een eigen schip, de Aeolus. 'Dat zal onze positie in deze groeimarkt verstevigen', aldus bestuursvoorzitter Pieter van Oord.

Voor beleggers in Boskalis waren de cijfers niet geruststellend. Het aandeel daalde donderdag in Amsterdam met 2,9 procent.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden