Van ons land mag je weinig tot niets verwachten, als het om voetbal gaat

Gelukkig is voetbal maar een spel en viel er ook nog wat te lachen in Sofia, waar het Nederlands elftal zich het schaamrood op de kaken klungelde. Lachen om die vrolijke twitteraar bijvoorbeeld, die berichtte dat na de wissel van de Bulgaarse spits Popov bij beide landen een clown op de bank zat. Ach, overlevingskunst in 140 tekens. Maar verder, wat een treurnis.

Maar ja, wat verwacht je dan van een voetballand dat er na een jaar gewauwel niet in slaagt om het stadion in Amsterdam naar Johan Cruijff te vernoemen? Vooral omdat zogenoemde stakeholders tegenstribbelen. Alleen het woord al: stakeholders.

Wat verwacht je dan van een voetballand waarvan een aantal topspelers, of wat voor die categorie mag doorgaan, pas na enig aandringen de naar Sofia meegereisde supporters bedankt voor de steun? Wat verwacht je van een land dat al maanden debatteert over een nieuwe opzet van de profcompetitie, zonder dat de oplossing zich aandient. Iedereen zit op zijn handen, telt zijn zegeningen en vooral zijn centen.

Wat verwacht je van een land waar KNVB-bondsvoorzitter Van Praag oprecht verbaasd reageerde op kritiek over zijn functioneren. Hij liet zich gewoon herverkiezen, ondanks het feit dat hij de nationale sores liet versloffen, louter en alleen om zijn gesneefde internationale aspiraties te compenseren?

Wat is dat voor een land, waar de clubs de beoogde directeur Gijs de Jong mochten desavoueren, om hem vervolgens al ruim een half jaar te laten zwemmen, vermorzeld door procedures?

Welk land levert zijn voetbal op het hoogste niveau over aan de kunstgraskongsie, en staat toe dat het spel zich voltrekt op matten met korrelig rubber die van voetbal een ander spel maken, een onherkenbaar gepruts met bizar stuiterende ballen? Wat verwacht je van een voetballand met een bondscoach die gevoel voor verhoudingen mist, die als het ware lijdt aan de glorieuze tijden waarin hijzelf actief was op het hoogste niveau? Wat verwacht je van een voetballand dat alleen nog vooroploopt als het om marginale zaken als doellijnbewaking gaat?

Nee, van zo'n land mag je weinig tot niets verwachten, als het om voetbal gaat. Zo'n land strijkt het best neer op de divan van het zelfonderzoek, om pas op te staan als het geweten is gewassen en afgestoft.

Het Nederlands elftal speelt dinsdag een oefenduel tegen Italië in Amsterdam, in het stadion dat allang de Johan Cruijff Arena had moeten heten. Maar ja, die stakeholders. Het duel lijkt vooral bestemd om de afkoopsom van Danny Blind te bekostigen. Dat is de afkoopsom na de afkoopsom voor Guus Hiddink, de vorige bondscoach.

Vóóraf neemt de bond afscheid van Clarence Seedorf, negen jaar na diens laatste interland. Het zou een mooi eerbetoon zijn: vijf minuten staan met zijn allen en klappen voor Seedorf en dan in een stille tocht massaal naar huis. Beetje nadenken.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden