Van Olphen levert 1 miljoen euro salaris in om SNS te besturen

Gerard van Olphen, de nieuwe bestuursvoorzitter van SNS Reaal, verdiende als bestuurslid van verzekeraar Achmea in 2011 bijna 1,5 miljoen euro. Als opvolger van de opgestapte Ronald Latenstein gaat Van Olphen 550.000 euro verdienen. In politiek Den Haag ontstond gisteren meteen ophef over het salaris. Premier Mark Rutte noemde de beloning marktconform en zei voor een lager bedrag niet de kwaliteit te kunnen krijgen die Van Olphen te bieden heeft.

De nieuwe bestuursvoorzitter van SNS Reaal Gerard van Olphen Beeld null
De nieuwe bestuursvoorzitter van SNS Reaal Gerard van Olphen

Het salaris van de bestuursvoorzitter van de genationaliseerde bank is ver boven de balkenendenorm van 193.000 euro voor bestuurders in de (semi)publieke sector. De beloning stuitte dan ook op kritiek van oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

'Idioot dat het zo hoog is. In het verleden hebben heel veel dure mensen bij de banken er een potje van gemaakt', liet Arnold Merkies van de SP gisteren weten. En PVV-leider Geert Wilders stelde dat premier Rutte 'echt de weg kwijt is als hij 550.000 euro niet te veel vindt'. 50Plusser Henk Krol vroeg zich af 'hoe de PvdA dit kan verkopen aan haar achterban'.

De premier poogde discussie te beslechten door deze als 'idioot' af te doen. Rutte: 'Je neemt een onverantwoord risico als je te laag gaat zitten. Dan vind je de goede persoon niet.' Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zei vandaag in radioprogramma Tros Kamerbreed de beloning van Van Olphen 'gewoon hartstikke veel' te vinden. Ze wees er wel op dat de nieuwe bestuurder er een andere baan met een veel hoger salaris voor opgeeft.

Financiële topman
Van Olphen werkte eerder tien jaar voor de Reaal Groep en vanaf 1997, toen de verzekeraar fuseerde met de SNS Bank, voor SNS Reaal. In 2002 werd hij de financiële topman van Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland. Hij deed daar ervaring op in crisismanagemant. In crisisjaar 2008 verloor de verzekeraar 2,8 miljard euro en kwam onder verscherpt toezicht te staan van De Nederlandsche Bank. Achmea moest 2500 banen schrappen. De huidige voorzitter van Achmea, Willem van Duin, prijst van Olphen als 'iemand die van grote waarde is geweest in zowel tijden van groei als in die van crisis'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden