Van Ojik (GroenLinks): 'Partij werd niet goed bestuurd'

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik levert in een ledenbrief forse kritiek op de onlangs vertrokken volksvertegenwoordigers en bestuurders van zijn partij. Volgens Van Ojik was de interne lijsttrekkersverkiezing afgelopen voorjaar 'een rommeltje' en werd de partij regelmatig 'niet goed bestuurd'.

De nieuwe fractievoorzitter Bram van Ojik met zijn voorganger Jolande Sap (GroenLinks) Beeld null
De nieuwe fractievoorzitter Bram van Ojik met zijn voorganger Jolande Sap (GroenLinks)

Van Ojik neemt hiermee een voorschot op de conclusies van de evaluatiecommissie die momenteel de verkiezingsnederlaag onderzoekt. De fractieleider heeft de afgelopen twee maanden 15 gesprekken gevoerd met groepen leden.

De voornaamste conclusie die Van Ojik uit die gesprekken trekt is dat de leden te weinig invloed hebben op de Kamerleden van GroenLinks. 'Dat bezwaar wordt groter als leden de indruk krijgen dat de partij niet goed wordt bestuurd, dat de rollen en verantwoordelijkheden niet duidelijk zijn en dat de onderlinge omgangsvormen te wensen overlaten. Dat alles was de afgelopen periode regelmatig het geval.'

'Beschadiging van kandidaten'
De transparantie rondom de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer leidde volgens Van Ojik tot 'beschadiging van kandidaten'. Verder lieten partijprominenten zich in de media 'niet altijd even tactvol uit'. Het recente vertrek van Jolande Sap typeert Van Ojik als 'het treurige sluitstuk van een periode van een kleine twee jaar waarin het GroenLinks niet heel erg goed ging'.

Van Ojik kondigt verder een meer linkse koers aan voor de partij op het terrein van de arbeidsmarkt. 'Dat we in ons eigen programma, in een tijd van snel oplopende werkloosheid, maatregelen voorstellen die verworven rechten van werkenden aantasten om zo de mogelijkheden voor outsiders op de arbeidsmarkt te vergroten, daarvoor bestaat vaak weinig begrip.' Van Ojik kondigt aan dat zijn partij de versoepeling van het ontslagrecht en verkorting van de WW onder het huidige kabinet niet zal steunen.

Van Ojik licht donderdag zijn brief toe in een interview in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden