Van norse vedette Zwerver wordt een vrolijk toernooislot verwacht

'Die zien jullie maandag niet op de persconferentie.' Aanvoerder Peter Blangé voorspelde zaterdag nog dat de schuwheid van volleybalvedette Ron Zwerver onrustbarende omvang had aangenomen....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

ATHENE

Zwerver had zich in twee informele gesprekken, met manager/vaderfiguur Verhalle en coach Alberda, laten overtuigen van het nut zijn gezicht te laten zien. Hij was de eerste twee dagen van het toernooi in Griekenland zichzelf niet, of misschien juist wel. De kritische stopper-aanvaller had duidelijk moeite met de door hem zelf gecreëerde spanning, het gevolg van weinig genuanceerde uitspraken over collega-spelers en coach Alberda in een interview.

De rol van Zwerver als lastige jongen en koppige vedette is van de afgelopen twee jaar. Vorig jaar zag hij zelf ook in dat hij niet de vrolijkste Frans was. 'Ik zou het wel weten', zei hij toen in NRC Handelsblad. 'Ik zou zeggen: blijf maar weg totdat je weer zin hebt met je vrolijke gezicht terug te komen.'

Bij de persconferentie na de wedstrijd van zaterdag tegen Letland was Zwerver geen lachebek. Hij zat tegen zijn zin aan bij het drietalengesprek met coach en spelers. Zijn enige commentaar was 'kijk maar naar de uitslagenlijst, dat zegt genoeg'.

De Letse aanvoerder, Mihelsons, ging vervolgens de Nederlanders juist omstandig prijzen en verklaarde te hopen dat de Dutch toch eens een einde zouden maken aan hun zilveren traditie. De tweede plaatsen van Barcelona (OS '92), Turku (EK'93) en Athene (WK '94) zijn nu juist de grote frustraties uit de imposante loopbaan van Zwerver. Hij zou het allemaal willen inruilen voor één gouden succes. Die nog niet vervulde eerzucht is ook de reden dat hij zich heeft ingeschreven voor het traject naar Atlanta, het Olympisch podium van volgend jaar.

Alberda was weinig ingenomen met de norsheid van zijn sterspeler, die nukkig wegbeende en niemand te woord wilde staan. De staf van het Nederlands team werd opmerkzaam gemaakt op het gedrag van Zwerver dat net als vorig jaar zijn effecten had in diens wedstrijd-optredens.

Enkele gesprekken later was de meeste kou uit de lucht gehaald en stond een dag later een opvallend felle Zwerver redelijk ouderwets zijn ballen te raken. Zijn optreden bij het koffiepraatje van gisteren diende als omslagpunt. Van Zwerver wordt een vrolijk toernooislot verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden