Van Nistelrooij op zoek naar voetballer en violist

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van dinsdag 28 september

Bij de ingang van de kantine van VV Gestel vertelt Ruud van Nistelrooij dat ook hij op blokfluitles heeft gezeten, en de chachacha leerde op dansles.
Op een dag, hij was 14, zag hij voetballen bij Nooit Gedacht uit Geffen niet meer zitten. Was dit alles? Hij belde jeugdtrainer Hasje Ruijs van Margriet, met de vraag of hij in Oss mocht komen voetballen. Dat mocht. Ruijs haalde hem op als het hard regende en gaf hem soms voetbalschoenen. Hij raakte de jonge voetballer in het hart, door zijn passie over te brengen en de inspiratie bij de jongeling aan te wakkeren. ‘Hoe klein de kans ook was dat ik profvoetballer werd, ik wilde mijn talent vinden.’


En dan was Van Nistelrooij nog een jongen uit een beschermd milieu. Hoe zit dat met een kind met veel minder kansen, in wie misschien een groot violist huist, een danser of acteur? ‘Of een koekenbakker’, zegt hij lachend.
Buiten bij de VV Gestel in Eindhoven regent het, maar binnen is Van Nistelrooij op deze maandag de zon zelf. ‘Dit is een hele belangrijke dag in mijn leven’, zegt hij bij de lancering van de Ruud van Nistelrooy Academy. Hij is even over uit Hamburg, waar hij tegenwoordig scoort voor HSV. Hij heeft bij zijn broer geslapen. Gezellig.

Burgemeester Van Gijzel betreurt in zijn toespraak de leemtes in het onderwijs. Wie met zijn rapport thuis komt, hoort iets over het ophalen van onvoldoendes. Die achten en negens zijn normaal. En Cruijff met zijn ADHD, volgens Van Gijzel, was tegenwoordig vermoedelijk volgestopt met pillen, om hem af te remmen.
Het sociale werk van Van Nistelrooij begon serieus op zijn bruiloft, in 2004. Hij voetbalde destijds bij Manchester United, tegen een vorstelijk salaris. ‘Ik wilde geen uitnodiging versturen met een envelopje.’ Met het geld dat Leontien en hij ophaalden, lieten ze in Mexico weeshuizen bouwen.


Nu zoekt hij het dichter bij huis, want ‘overal is nood, ook in Eindhoven en in Oss.’ Van Nistelrooij is een jongen van de provincie. Aan de bar van VV Gestel hangt een bel, voor wie een rondje wil geven. Elke laatste vrijdag van de maand is het kaartavond. ‘Pittoresk hè’.


De academie werkt samen met de VV Gestel en RKTVV Tongelre uit Eindhoven, met Margriet uit Oss, met basisscholen in beide steden. De scholen selecteren kinderen van 9 tot 14 jaar en sturen ze naar de academie, waar ze in nauwe samenwerking met speciale coaches hun talent proberen te ontdekken en te ontwikkelen.
Maandag was ook een bestuursvergadering. Dat was even wennen voor Van Nistelrooij, als profvoetballer niet het type vergadertijger. ‘Ik zeg nog steeds voorzitter tegen Harry van Raaij, maar hij is nu bestuurslid en ik voorzitter.’


Na de toespraken laten kinderen ballonnen op. Niet alleen zij willen dichtbij de aanvaller zijn. Ook volwassenen verdringen zich. Een man vraagt of Ruud zijn handtekening wil zetten op de elftalposter van Moldavië - Nederland, uit 2003. ‘Pfff. Slechte wedstrijd’, verzucht de spits. ‘Weet je nog wie scoorde?’ Hijzelf en Van Bommel.


Zo is Van Nistelrooij. Altijd scoren. De ene keer met het hoofd, dan weer met de voet, en soms met het hart.


Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden