Nieuws CBR

Van Nieuwenhuizen: lange wachttijden CBR pas in 2021 verholpen

De lange wachttijden bij het CBR zijn naar verwachting pas halverwege 2021 verholpen, laat minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) weten in een brief aan de Tweede Kamer. Zelfs in het meest positieve scenario zal dit niet eerder dan zomer 2020 zijn.

Oude man achter het stuur in de auto. Beeld ANP

De druk op het overbelaste CBR neemt verder toe, nu steeds meer mensen zich melden voor een verlenging van het rijbewijs. Door berichten over de kwakkelende organisatie zijn mensen bang dat ze zonder rijbewijs komen te zitten en melden ze zich in groten getale.

Het CBR is al langer zorgenkind en ligt sinds begin dit jaar onder de loep van het ministerie. Door personeelstekort en gebrekkige ict-voorzieningen is het CBR slecht bereikbaar en lopen de wachttijden voor het verlengen van rijbewijzen al tijden op. Met name medische keuringen vergen veel tijd. Hierdoor zitten 75-plussers en anderen soms maanden zonder rijbewijs. De minister spreekt van ‘schrijnende gevallen’.

Het duurt nu gemiddeld negen weken voor er antwoord komt van het CBR. Dat kan oplopen tot twintig weken. Bij ruim eenvijfde van de aanvragen lukt het niet ze binnen vier maanden af te handelen.

Van Nieuwenhuizen kondigde vorige week al aan een coulanceregeling in te zullen stellen voor 75-plussers. Deze kunnen daarmee zonder medische keuring hun rijbewijs voor een jaar verlengen, op voorwaarde dat ze op tijd met de aanvraagprocedure zijn gestart. Daarnaast worden er extra keuringsartsen aangenomen. Deze maatregelen moet het CBR meer lucht geven. Dit moet vanaf 1 december ingaan, maar de minister onderzoekt mogelijkheden om de maatregel eerder van kracht te laten worden.

Een verdere maatregel is het aantrekken van Pier Eringa, kort geleden nog directeur van ProRail. Hij neemt plaats in de raad van toezicht en zal de directie gaan adviseren.

Lees ook:

De coulanceregeling die recentelijk werd aangekondigd, komt voor sommigen te laat. Voor de zomer spraken we al met drie Nederlanders die al lange tijd op hun rijbewijs wachtten, zoals een 84-jarige man die altijd de auto naar zijn kleinkinderen neemt: ‘Helaas reed ik vorige week voorlopig voor het laatst naar ze toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden