Live

Van minuut tot minuut - Zilver voor Bouwmeester en springruiters

  • Sterke Nummerdor en Schuil bereiken halve finale
  • Hockeysters denderen naar halve finale
  • Springruiters pakken verrassend zilver
  • Bouwmeester vaart naar zilver in Laser Radial

Nummerdor en SchuilBeeld afp

Schuil en Nummerdor hebben de halve finale gehaald. De eindstand: Schuil/Nummerdor (Ned) - Nicolai/ Lupo (Ita) 21-18, 21-16. Morgenavond (eigenlijk vandaag dus al) treffen ze de Duitsers Julius Brink en Jonas Reckermann.

De wedstrijd zit erop. Nederland weet zich met 2-1 ruimschoots te verzekeren van de groepswinst. De halve finale is aanstaande woensdag tegen Nieuw-Zeeland, dat in de andere groep de tweede plek heeft weten te behalen.

Kirsten Wild staat na de eerste dag van de nieuwe olympische baandiscipline omnium zevende in de tussenstand. Wild kende op de Londense piste een goede start met de vierde plaats op de zogenoemde vliegende ronde. Op de puntenkoers (16e) moest ze te veel toegeven, de afvalrace beëindigde ze als vijfde.

Aan de leiding gaan de Britse Laura Trott en de Amereikaanse Sarah Hammer met 12 punten, Wild staat op 25, de klassering per onderdeel bepaalt het aantal punten. Dinsdag volgen de laatste drie onderdelen.

Kirsten Wild.Beeld reuters

Kirsten Wild eindigt als 16e in de puntenkoers. Ze zakt daardoor naar de tiende plaats in het klassement. Er is nog niets verloren op het omnium, maar Wild zal het heel moeilijk krijgen. Volgend onderdeel: de afvalkoers.

Nu de Brit Peter Charles. Die rijdt foutloos, en daarmee is het goud voor Groot-Brittannië.

Jur Vrieling is de eerste Nederlander in de ring. Ook foutloos, maar hij doet er iets langzamer over: 48,54 seconden.

Jur VrielingBeeld epa

Een fout voor Schreuder, straks volgt een barrage voor het goud.

Gerco Schreuder in de ring nu.

Vijf strafpunten voor de Brit! Rijdt Nederland zo foutloos, dan winnen de springruiters goud! Als Nederland er één balk afrijdt, dan volgt een barrage.

We zijn aan de laatste omloop toe. Nederland maakt nog altijd kans op het goud, want de ruiters staan maar 4 punten achter Groot-Brittannië. Op de derde plaats staat Saudi-Arabië, slechts 2 punten achter Nederland. Een medaille is wel al zeker. De nummer 4 kan Oranje niet meer inhalen.

Marc Houtzager is ook foutloos! Op zijn paard Tamino ging hij gemakkelijk over alle hindernissen. Nederland stijgt naar de tweede plaats in het klassement. Een medaille is dichtbij.

Marc Houtzager op Tamino.Beeld afp

Bouwmeester wint zilver! Ze moet de Chinese voor laten gaan, maar wordt tweede in de medal race en pakt daarmee de zilveren medaille.

Marit Bouwmeester is begonnen aan haar medal race. Op het water bij Weymouth is alles nog mogelijk: goud, zilver, brons, maar ook kan Bouwmeester nog buiten het podium vallen.

Bij de eerste boei keert Bouwmeester als zevende. Dat is voorlopig niet genoeg voor een medaille.

Marit Bouwmeester op het waterBeeld epa

Het is Rutger Smith niet gelukt de finale te bereiken van het discuswerpen. De 31-jarige Nederlandse atleet kwam niet verder dan 63,09 meter. Smith eindigde daarmee als 16de. Zijn landgenoot Erik Cadée gooide de discus 63,55 meter verder en mag morgen wel meedoen in de eindstrijd.

Schutter Peter Hellenbrand neemt afscheid van de Olympische Spelen zonder medaille. De Limburger slaagde er niet in de finale van het onderdeel 50 meter luchtgeweer drie houdingen te bereiken.

De Duitse hockeydames zijn verrassend genoeg uitgeschakeld. Ze kwamen tegen Nieuw-Zeeland niet verder dan 0-0. Door dit resultaat verzekerden de kiwi's zich van de tweede plek in de poule. Argentinië en Australië maken later vandaag uit wie er eerste in de poule eindigt. Door dit resultaat speelt Oranje hoogstwaarschijnlijk de halve finale tegen Nieuw-Zeeland.

Beeld reuters

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe hoeft dinsdag alleen nog maar van start te gaan in Weymouth om zich te verzekeren van olympisch goud, het vierde voor Nederland. In de turnhal is een medaille van diezelfde kleur het doel van Epke Zonderland, die daarmee turnhistorie zou schrijven.

Zonderland gaat met de moeilijkste oefening van allemaal in de finale aan de rekstok de strijd aan met de Chinezen Zou Kai en Zhang Chenglong. Ook de Duitser Fabian Hambüchen is kanshebber in een finale die iets na half 5 Nederlandse tijd begint.

Van Rijsselberghe - kortweg DVR - moet dinsdag alleen aan de start verschijnen en de medalrace sportief ingaan. De 470-vrouwen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zeilen de zevende en achtste race. Ze staan derde in het klassement, op slechts 3 punten van goud. Het matchraceteam van Renée Groeneveld komt in de kwartfinales uit tegen Australië, dat als eerste is geplaatst.

Ook de Nederlandse dressuurruiters liggen op koers voor een medaille in de landenwedstrijd. Na de Grand Prix staat Oranje in de tussenstand met 76,809 procent derde achter Groot-Brittannië (79,407) en Duitsland (78,845). De beslissing over de medailleverdeling valt dinsdag tijdens de Grand Prix Special.

Bij het baanwielrennen is Teun Mulder de enige Nederlandse vertegenwoordiger met zicht op een medaille. Mulder liet de sprint schieten om zich volledig te concentreren op de keirin, een onderdeel waarop hij in 2005 wereldkampioen werd.

Erik Cadee doet in de avond mee aan de finale van het discuswerpen. De Nederlander kwalificeerde zich maandag als 12e en laatste. Robert Lathouwers probeert zich te plaatsen voor de finale van de 800 meter. Hij haalde maandag in de series met gemak de halve finales. Churandy Martina, eerder zesde op de 100 meter, start in de series van de 200 meter. Gregory Sedoc komt namens Nederland uit in de series van de 110 meter horden.

De hockeymannen, al zeker van een plaats in de halve finales, spelen 's ochtend tegen Zuid-Korea.

We livebloggen nog even lekker door, want Schuil en Nummerdor komen over vijf minuten in actie op Horse Guards Parade. Ze strijden om een plek in de halve finale.

Keihard vechten Nummerdor en Schuil om de tweede set. Geen van beide partijen weet een duidelijk verschil te bewerkstelligen. Tussenstand: Schuil/Nummerdor (Ned) - Nicolai/ Lupo (Ita) 19-17, 21-16.

In de tweede set loopt het tot nu toe gelijk op: 8-8.

Schuil en Nummerdor vieren een punt.Beeld afp

Met 21-16 is de eerste set voor Nederland. De halve finale is weer een stap dichterbij. Weet Oranje dit in de tweede set vast te houden?

De eerste technische time-out. In de eerste fase van de wedstrijd liepen Schuil en Nummerdor uit, maar de Italianen zijn teruggekomen: 10-10.

Intussen zijn Schuil en Nummerdor begonnen aan hun strijd om een plek in de halve finale. Hun tegenstanders zijn de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo. Het eerste puntje gaat naar Oranje.

De Argentijnse hockeyvrouwen hebben met moeite de halve finales bereikt. De laatste wedstrijd van de poule moest uitsluitsel geven over wie er naast Nieuw-Zeeland naar de halve eindstrijd zou gaan en de strijd mag aanbinden met Groot-Brittannië.

De partijen hielden elkaar in evenwicht. Australië vuurde vier schoten af op het Argentijnse doel. Argentinië kon daar vijf schoten tegenover zetten onder meer uit drie strafcorners. Nieuw-Zeeland stuit op Oranje dat zonder puntverlies de halve finales bereikte.

Volgens de oprichter van de Oranjecamping heeft het aantal boekingen voor de camping voor oranjefans in Londen de afgelopen dagen een enorme vlucht genomen. Dat zou alles te maken hebben met de medaillewinsten van Nederlandse sporters. Lees hier meer.

De Amerikaanse voetbalsters hebben in Manchester de finale bereikt van het olympisch toernooi. Dat ging op Old Trafford ten koste van Canada: 4-3. Met de halve eindstrijd was meer dan twee uur gemoeid. In de blessuretijd van de verlenging maakte Alex Morgan de winnende treffer.

Canada kwam driemaal op voorsprong dankzij aanvoerster Christine Sinclair. Namens de titelverdediger herstelden Megan Rapino (2) en Abby Wambach het evenwicht. De laatste zorgde 10 minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd vanaf de strafschopstip voor de 3-3. Team USA staat in het duel om goud tegenover wereldkampioen Japan, die eerder op de dag in het Wembley-stadion Frankrijk met 2-1 versloeg.

Het winnende doelpunt.Beeld afp

Kroonprins Willem-Alexander zat een uurtje geleden bij Mart Smeets aan tafel om over de Spelen te praten. De beelden werden zojuist uitgezonden. De kroonprins herinnerde de NOS-presentator er ondermeer aan dat dat hij ooit zou hebben gezegd 'dat paarden geen sport zijn.' Smeets ontkende dat, maar de kroonprins kon zich het gesprekje nog precies herinneren.

Prins Willem-Alexander zei verder dat hij er een voorstander van is dat Nederland doorgaat met het voorbereiden van het eventuele organiseren van de Spelen van 2028.

Jennifer Suhr is verrassend olympisch kampioene polsstokhoogspringen geworden. De Amerikaanse atlete ging in haar tweede poging over 4,75 meter. Haar Cubaanse rivale Yarisley Silva haalde die hoogte ook maar had in totaal meer aanlopen nodig. De Russische favoriete Elena Isinbajeva sprong tweemaal af op 4,75 en zag ook haar laatste poging op 4,80 mislukken. Ze moest zich tevreden stellen met brons.

Kirani James van Grenada heeft olympisch goud veroverd op de 400 meter. De 19-jarige atleet was sneller dan Luguelin Santos uit de Dominicaanse Republiek en Lalonde Gordon uit Trinidad.

James bleef met 43,94 als enige onder de 44 seconden. Hij was ruim een halve seconde sneller dan de nummer twee. Santos was op zijn beurt slechts zes honderdste sneller dan Gordon. De Belgische gebroeders Kevin en Jonathan Borlée werden vijfde en zesde op slechts twee honderdste van elkaar 44,81 om 44,83.

Kirani JamesBeeld afp

Op internet worden al de hele dag grappen gemaakt over de Bulgaarse atlete Vania Stambolova. Tijdens de 400 meter hordelopen struikelde zij gisteren over de eerste horde, waardoor zij niet kon finishen en werd uitgeschakeld. In het Engels vertaalt haar achternaam zich met een beetje fantasie naar: 'stumble over' (struikel over). 'In elk geval doet ze haar naam eer aan,' aldus grapjassen na haar mislukte Olympische optreden.

De Russische atlete Joelia Zaripova heeft goud gewonnen op het onderdeel 3000 meter steeple. In een machtige race versloeg ze Habiba Ghribi uit Tunesië en Sofia Assefa uit Ethiopië, die het zilver respectievelijk brons pakten.

Felix Sanchez uit de Dominicaanse Republiek heeft de Olympische titel op de 400 meter horden veroverd. Hij finishte in de finale na 47,63 seconden, op bijna 3 tienden voor de Amerikaan Michael Tinsley. Javier Culson uit Puerto Rico werd teleurstellend derde.

Zwemlegende Michael Phelps laat ook in het zwembad een gouden spoor achter. In een interview (video) met de Wall Street Journal geeft de Olympisch kampioen namelijk toe dat hij in het bad plast. Maar hij is niet de enige: volgens Phelps laten ook zijn collega-zwemmers het gewoon lopen als ze tijdens het trainen aandrang krijgen. Maar erg is het niet, aldus de recordzwemmer (18 gouden medailles), want: 'chloor doodt de bacterieën'.

De Olympische dag is nog niet voorbij voor de Nederlandse equipe. Om middernacht komen de beachvolleyballers Schuil en Nummerdor nog in actie. Zij strijden tegen de Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo om een plaats in de halve finales.

De Wit-Russin Nadzeya Ostaptsjoek heeft het goud veroverd op het onderdeel kogelstoten. Met een afstand van 21,36 meter bleef zeValerie Adams uit Nieuw-Zeeland voor die zilver pakte met 20,70. Jevgenia Kolodko uit Rusland eindigde als derde met 20,48.

De Iraniër Omid Haji Noroozi heeft goud gewonnen in het Grieks-Romeins worstelen door in de finale Revaz Lashkhi uit Georgië te verslaan. Hij was al wereldkampioen in de klasse tot 60 kilogram. Brons was er voor de Rus Zaoer Koeramagomedov en Ryutaro Matsumoto uit Japan.

De Algerijnse atleet Taoufik Makhloufi mag toch de finale 1500 meter lopen. Eerder had de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) besloten hem uit te sluiten van verdere deelname aan de Olympische Spelen omdat hij zich vandaag niet genoeg zou hebben ingespannen op de 800 meter. De IAAF besloot de uitsluiting evenwel na heroverweging ongedaan te maken.

2-1 voor Nederland na een doelpunt van Vermaelen.

En daar is dan de gelijkmaker: Naomi van As scoort vanuit een strafcorner. Met de hoeveelheid kansen die Nederland creëerde leek een comeback van Nederland slechts een kwestie van tijd. Nogmaals, voor de duidelijkheid: Nederland heeft zich al geplaatst voor de halve finale. Het gaat dan ook vooral om de groepswinst. De nummer 2 uit de andere groep is de tegenstander van Nederland in die halve finale. Het gaat om Argentinië of Australië. Met de stand zoals die nu is, is Nederland groepswinnaar.

Naomi van As scoort de gelijkmaker tegen Engeland. Met deze score is Nederland groepswinnaar.Beeld reuters

Terug naar het hockey. Daar zijn de dames aan de tweede helft begonnen. Nederland heeft dus een achterstand weg te werken. Er zijn kansen, maar de bal gaat er niet in.

Ondertussen hebben de Bulgaarse volleyballers zich als winnaar van groep A gekwalificeerd voor de kwartfinales. Ze versloegen met gemak Italië: 3-0 (32-30 25-20 25-19). De 22-jarige Tsvetan Sokolov scoorde maarliefst 21 punten.

Groot-Brittannië scoort: de Nederlandse ploeg staat met 1-0 achter, nadat Cullen uit een strafcorner de bal in het doel weet te krijgen.

Beeld reuters

Beide ploegen maken veel slordige foutjes, passes gaan mis. Ze lijken ook last te hebben van het 'hobbelige' veld.

Bij het hockeyduel tussen de Oranjevrouwen en Groot-Brittannië is de stand na 15 minuten nog 0-0.

Beeld anp

Alhoewel hij alweer moet strijden om de medailles in het individuele toernooi, vond Maikel van der Vleuten dat de zilveren plak in het landentoernooi best even gevierd mocht worden. 'Daar mag rustig wat op gedronken worden vanavond', sprak de springruiter. 'We hebben hier lang naartoe gewerkt.'

Aanvankelijk overheerste bij Van der Vleuten nog de teleurstelling over het missen van de olympisch titel, maar dat gevoel ebde langzaam weg. 'Als je het een paar minuten laat bezinken, moet je beseffen dat het geweldig is dat we een medaille hebben gehaald. Dit is boven verwachting.'

De Nederlandse springruiters wonnen zilver.Beeld epa
Maikel van der VleutenBeeld ap

Om 20.00 begint het laatste groepsduel van de Nederlandse hockeysters, die zich al hebben geplaatst voor de halve finale. Het duel tegen Groot-Brittannië is echter nog wel van belang voor de groepswinst, waardoor nummer 2 uit de andere groep de tegenstander is. Daar vechten Argentinië en Australië in een onderling duel uit wie groepswinnaar wordt.

Beeld anp

Hij bleef in de eerste twee omlopen keurig foutloos op het Greenwich Park. In de barrage van het landentoernooi van de Olympische Spelen kreeg Marc Houtzager echter 4 strafpunten op zijn conto, waardoor - samen met de 8 strafpunten van Maikel van der Vleuten - de oranje-equipe het goud aan Groot-Brittannië moest laten. 'Maar hier had ik op voorhand blind voor getekend. Absoluut', zei Houtzager.

Beeld afp

Uitreiking van de zeilmedailles. Marit Bouwmeester ontvangt haar zilveren plak. Brons gaat naar België, goud voor China.

De Italiaanse snelwandelaar Alex Schwazer mag zijn olympische titel op de 50 kilometer in Londen niet verdedigen. Het nationaal olympisch comité (CONI) maakte bekend dat de atleet terug is getrokken wegens doping.

Alex Schwazer in 2008.Beeld ANP

Smeets-vermaak, gemene grappen over en tekenen van affectie voor presentator Mart Smeets, is deze dagen een populair tijdverdrijf op internet. Volkskrant.nl zette de meest spraakmakende Mart Smeets-inhakers hier op een rij.

Eerst zien dan geloven. Natuurlijk weet Dorian van Rijsselberghe dat hij de olympische titel bij het windsurfen in Weymouth heeft gewonnen. Maar de huldiging volgt morgenavond pas, na de afsluitende medalrace.

'Ik word al overal aangesproken op mijn gouden medaille', liet hij vandaag in de olympische havenstad opgewekt weten. 'Maar ik heb hem nog niet. Ik wil die plak eerst om mijn hals zien hangen. Dat is het echte bewijs dat je ook echt olympisch kampioen bent.'

Kirsten Wild lijkt haar klassement te vergooien in de puntenkoers. Zeven ronden voor het einde staat de Nederlandse op twee punten, en dat is te weinig om aanspraak te maken op een hoge klassering.

Medaille-uitreiking voor de springruiters is bezig. Brons is voor Saudi-Arabië, zilver voor Oranje en goud voor de Britten. Het Britse team juicht. De Saudische paarden schrikken een beetje.

Het tweede onderdeel van de omnium, de puntenkoers, is begonnen. 80 rondes, om de tien rondes sprinten om punten te pakken.

Kirsten Wild rijdt een goede tijd van 14.335 op de vliegende ronde, het eerste onderdeel van de omnium bij het baanwielrennen. In totaal bestaat de omnium uit 6 onderdelen.

Kirsten Wild.Beeld afp

Marc Houtzager krijgt vier strafpunten, hij gooit er een balk af. De tijd is ook heel traag, 52 seconden. Het goud is nu wel heel ver weg. Gerco Schröder zal bijna zes seconden sneller moeten rijden dan de snelste Brit, dat lijkt onmogelijk.

Scott Brash in de ring, vier strafpunten, een tijd van 48,01 seconden. Nu komt Marc Houtzager voor Nederland.

Maikel van der Vleuten in de baan op Verdi. Hij rijdt niet foutloos, maar haalt 8 strafpunten, en doet er ruim 48 seconden over. Nu staat Nederland op achterstand. Er is nog niets aan de hand, het slechtste resultaat kan worden weggestreept.

Nog twee Britten en twee Nederlanders.

Ook de tweede Brit is foutloos in 48,14 seconden. Iets sneller dan Vrieling, iets langzamer dan de Brit Skelton.

De barrage is begonnen. Allereerst de Britten in de ring. Ook in de barrage is een wegstreepresultaat. Het slechtste resultaat telt niet mee. De eerste Brit Nick Skelton gaat foutloos door het vernieuwde parcours in 47,27 seconden.

Saudi-Arabië heeft de bronzen plek veroverd. Nederland en Groot-Brittannië moeten gaan strijden om het goud en het zilver in een barrage. Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager en Gerco Schröder komen straks nog een keer op hun paarden in de ring.

Het parcours moet nog worden omgebouwd, dus het duurt nog even voordat de combinaties de ring weer kunnen betreden.

Tijdens de barrage moeten alle combinaties opnieuw in de ring komen. Een barrage is een korter parcours. Alle strafpunten worden bij elkaar opgeteld en het team met de minste punten is de winnaar. Bij een gelijk aantal punten, telt de tijd.

Gerco SchröderBeeld ap

De grote concurrent van Nederland komt nu in de ring, de Brit Peter Charles op Vindicat. Rijdt hij foutloos, dan kan Nederland alleen nog maar gelijk komen.

De klap die Edith Bosch gisteren verkocht aan een toeschouwer die bij de finale van de 100 meter een flesje op de baan gooide, heeft haar veel volgers op Twitter opgeleverd.

Net buiten het olympisch dorp verzamelden zich allerlei camerateams en journalisten van over de hele wereld.

'Ik had nooit gedacht dat het zo'n impact zou hebben', zei Bosch. 'Dat heeft natuurlijk alles te maken met de 100 meter. Bij een ander sportevenement was de aandacht ongetwijfeld minder geweest.'

Op internet is het incident ook een grote hit. Bosch: 'Ik had op Twitter eerst 4000 volgers en nu al 8000. En mijn bericht is al 3500 keer doorgestuurd.'

De Russische turnster Aliya Moestafina heeft haar revanche. Maandag won ze tijdens de Olympische Spelen de gouden medaille op de brug met ongelijke leggers.

Eerder greep de wereldkampioene van 2010 bij de meerkamp in Londen nog naast het goud. De Chinese He Kexin, die vier jaar geleden in eigen land het olympische goud bij het onderdeel brug won, moest nu genoegen nemen met zilver. De Britse Beth Tweddle pakte het brons.

Na de tweede omloop is Nederland gestegen naar de derde plaats, op 4 punten afstand van Groot-Brittannië en 2 punten afstand van Saudi-Arabië. De foutloze rit van Van der Vleuten heeft Nederland dus goed gedaan.

Maikel van der Vleuten op zijn paard VerdiBeeld reuters

Springruiter Maikel van der Vleuten heeft een foutloze ronde afgelegd. De Nederlander kwam net op tijd binnen.

Hockeyster Willemijn Bos keerde gisteren terug naar Londen om de rest van de Olympische Spelen als toeschouwer mee te maken. Het is een weerzien met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is ze nu fan van het Oranje-team dat jaagt op titelprolongatie. Aan de andere kant is er de pijn: ‘Het is niet de manier waarop ik hier had willen zijn.' Bos liep in het laatste oefenduel, een dag voor het begin van de Spelen, een ernstige knieblessure op. De diagnose viel niet mee: gescheurde voorste kruisband van de rechterknie. Op de dag van de openingsceremonie moest ze Londen verlaten. Nu zit ze op de tribune.

Springruiter Jur Vrieling is net als eerste Nederlander in actie gekomen tijdens de finaleronde van de landenwedstrijd bij het springen. De Nederlander kreeg 8 strafpunten. Na de eerste omloop staat Nederland op de vijfde plaats.

Jur Vrieling.Beeld AFP

Zie hier een prachtige animatiefilm gemaakt door The New York Times van alle winnaars van de 100 meter sprint.

Zeilster Marit Bouwmeester had de afgelopen week het gevoel dat ze op een 'wilde stier' zat. De 24-jarige Friezin is door haar relatief lage gewicht (66 kilo) gebaat bij milde en wisselende omstandigheden. Tijdens de spannende medalrace, tweede achter de Chinese kampioene Lijia Xu, werd de wereldkampioene van 2011 echter opnieuw met harde wind en vlak water geconfronteerd.
'Mijn grootste vijand was hier het weer', liet Bouwmeester in Weymouth weten. 'Ik heb met mijn team keihard gewerkt voor goud. Daarom ben ik in eerste instantie toch wel met zilver iets teleurgesteld. Ik had het graag afgemaakt in de finale, maar kwam opnieuw snelheid te kort aan de wind. Ik denk dat ik over een dag al wel superblij kan zijn met mijn tweede plaats. Dan moet goud maar bij Rio 2016 gebeuren.'

Marit Bouwmeester.Beeld reuters

Turner Arthur Nabarrete Zanetti heeft maandag de olympische titel op het onderdeel ringen veroverd. De Braziliaan kwam in Londen tot een score van 15,900.
Zanetti klopte Chen Yibing (15,800), vooraf de torenhoge favoriet voor de gouden medaille. De Chinees moest genoegen nemen met zilver.
De bijna 40-jarige Jordan Jovtsjev beëindigde zijn succesvolle loopbaan met een zevende plaats. De Bulgaar kon tijdens zijn zesde Olympische Spelen niet nog een keer voor een verrassing zorgen. Yuri van Gelder, de Nederlandse 'Lord of the Rings', wist zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Arthur Zanetti.Beeld AFP

'Moet je nog naar Mart?', vroeg Edwin Evers vanmiddag aan de ontwapenende Ranomi Kromowidjojo, te gast bij de tijdelijke 538-studio in Londen. 'Nee, daar was ik gister, dus het ergste zit erop' Na een enrom lachsalvo van de heren dj's: 'Wil je dit nog rectificeren, Ranomi?', 'Nee hoor!'.

Beluister het interview hier terug

Radio-DJ Edwin Evers in gesprek met Ranomi Kromowidjojo tijdens de uitzending van Radio 538 vanuit het Holland Heineken House in Londen.Beeld ANP

De Algerijnse atleet Taoufik Makhloufi is uitgesloten van verdere deelname aan de Olympische Spelen omdat hij zich niet genoeg had ingespannen op de 800 meter. De hardloper moest gedwongen lopen op de 800 meter, omdat zijn team had verzuimd Makhloufi tijdig uit te schrijven voor die afstand. De Algerijn plaatste zich eerder als nummer 1 voor de finale op de 1500 meter en wilde zich helemaal richten op het onderdeel dat morgen plaatsvindt. Om die reden stopte hij op de 800 meter al na 100 meter met lopen.

Het is het laatste incident in een reeks op de Spelen, waarbij sporters onvoldoende hebben geprobeerd om te winnen om daar later van te profiteren. Eerder werden vier badmintonkoppels gediskwalificeerd. De vrouwen hadden zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk verliezen van een wedstrijd om in de volgende ronde een zwakkere tegenstander te treffen

Taoufik MakhloufiBeeld AFP

Roeier Sjoerd Hamburger twittert een foto van de olympische eetzaal.

Judoka Nicholas Delpopolo is met terugwerkende kracht gediskwalificeerd voor het olympisch toernooi, nadat hij voedsel verrijkt met marihuana had gegeten. 'De atleet verklaarde dat zijn positieve test is veroorzaakt door onbedoelde consumptie van voedsel, voorafgaand aan zijn vertrek naar de Olympische spelen van Londen. Hij besefte niet dat het was gebakken met marihuana', aldus een verklaring van het IOC.

De zevende plek die de Amerikaan haalde in de klasse tot 73 kilogram vervalt. De Nederlandse judoka Dex Elmont verloor in dezelfde klasse de strijd om het brons.

De Nederlandse springruiters beginnen zo aan hun finaleronde. Gerco Schröder, Jur Vrieling, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten plaatsten zich als tweede voor de finale en hebben dus kans op een gouden medaille.

Of Marit Bouwmeester vanavond al wordt gehuldigd in het Holland Heinken House is nog niet zeker, dat twittert Humberto Tan.

‘Pas over 2 jaar is ze op haar best', zei Bouwmeesters Engelse coach Mark Littlejohn, voor het begin van de Olympische Spelen in Londen. Dat belooft dus nog wat voor de toekomst.

Marit BouwmeesterBeeld epa

De gebroeders Kalle en Sven Coster eindigen als negende in de zevende wedstrijd in de 470-klasse.

De organisatie van de Olympische Spelen zal keihard optreden tegen mensen die de orde verstoren bij het evenement. Dat heeft Sebastian Coe, voorzitter van het organiserend comité LOCOG, gezegd.
Aanleiding voor zijn uitspraak is dat een man gister bij de finale van de 100 meter een plastic fles op de baan gooide. De dader kreeg vervolgens een klap in zijn nek van de toevallig bij hem in de buurt staande judoka Edith Bosch en werd afgevoerd door de politie.
Coe kon wel leven met de uitspatting van de judoka. 'Ik stel niet voor dat iedereen voor eigen rechter moet spelen, maar je zou het een vorm van gerechtigheid kunnen noemen dat hij juist naast een judoka zat.'

Nog even de volledige uitslag:

Zeilster Marit Bouwmeester heeft maandag olympisch zilver behaald in de Laser Radial. De 24-jarige Friezin kwam in de medalrace voor de kust van Weymouth als tweede binnen, achter de Chinese Lijia Xu die goud pakte.

De medalrace begon met vier kanshebbers op goud. Xu en Bouwmeester hadden 33 punten, de Ierse Annalise Murphy en de Belgische Evi Van Acker stonden op 34 punten. De eerste van dit viertal in de finale zou met de titel aan de haal gaan. Van Acker pakte uiteindelijk brons.

Beeld epa

We zijn bij de laatste boei voor de finish. Bouwmeester ligt derde, ze moet nu proberen de Chinese in te halen die eerste ligt. Als haar dat lukt, dan wint ze goud. Ze ligt nu op zilveren medaillekoers.

Marit Bouwmeester heeft nog steeds alle kans op een medaille. Het wordt heel spannend in de laatste minuten en het laatste stuk richting de finish.

Bij de derde boei lag Bouwmeerster achtste, maar ze lijkt nu weer op te stomen naar de finish. Een gouden medaille wordt wel heel lastig, want de Chinese tegenstandster ligt ver voor. Bij de vierde boei ligt Bouwmeester weer derde.

Bij de tweede boei is Bouwmeester geklommen naar de derde plaats. Ze heeft dus een hoop goedgemaakt.

Het Jamaicaanse sprintkanon Usain Bolt heeft meer in zijn mars dan alleen heel erg hard rennen; hij gaat na afloop van de Memorial Van Damme als DJ optreden. 'Usain Bolt is niet alleen de snelste man ter wereld, in z'n vrije tijd is hij ook een meer dan verdienstelijk dj. Dat zal hij na afloop van de Memorial bewijzen op de Jamaican Party, de feestelijke afsluiter van het atletiekseizoen, aldus de organisatie van de atletiekwedstrijd.

Usain Bolt.Beeld getty

Discuswerper Erik Cadée heeft de finale bereikt en laat via Twitter weten nog nooit zoveel spanning gehad te hebben: 'Ik dacht dat ik gek werd!'

Eric Cadée vandaag tijdens het discuswerpen.Beeld reuters

'Het was een superrace, hier ben ik heel erg blij mee', zei de Nederlandse atleet Robert Lathouwes nadat hij de halve finales op de 800 meter bereikte. 'Voor mij kunnen de Spelen niet meer stuk. Dit was mijn doel.'

'Het laatste stuk trok ik flink door', aldus Lathouwers. 'Ik voelde de adrenaline door mijn lichaam gaan. Morgen ga ik nog een keer volle bak.'

Robert Lathouwers vandaag in Londen.Beeld anp
Lathouwes eindigde als tweede.Beeld epa

De bedrijven zullen nu wel in de rij staan om zich te verbinden met de olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo 50 en 100 meter vrije slag, verwacht zwemmer Pieter van den Hoogenband. Maar hij vindt dat ‘Kromo’ beter voor één goede sponsor kan gaan, dan tien kleintjes. 'In het zwembad gaat ze voor het allerhoogste en neemt ze met minder geen genoegen. Dat moet ze daarbuiten ook doen.'

Toch is het nu niet zo dat 'Kromo' dankzij haar twee gouden plakken binnen de kortste tijd kan gaan rentenieren. 'Er wordt vaak gemakkelijk gedacht: 'oh, die wordt wel miljonair'. Maar het is echt niet zo dat nu de zilvervloot binnenvaart', zegt de verslaggever van Eurosport. 'Je hebt een platform gecreëerd om het te kunnen verzilveren, maar dat gaat in een lang en gecompliceerd proces.'

Pieter van den HoogenbandBeeld anp

Robert Lathouwers is er in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales op de 800 meter. De 29-jarige Nederlands atleet kwam in zijn serie tot een tijd van 1.46,06 en eindigde daarmee als tweede. De eerste drie kwalificeerden zich voor de halve eindstrijd.

Sportverslaggever Mark Misérus van de Volkskrant zag gisteren het grootste sportevenement in zijn carrière, de finale van de 100 meter atletiek bij de mannen. 'Ik heb nog nooit zoveel fotografen bij een sportevenement gezien. En er kwamen ook veel sporters kijken. Die mogen ook alle wedstrijden bijwonen', vertelt hij vandaag aan Volkskrant.nl.

In de olympische historie van het windsurfen heeft Nederland de cirkel rondgemaakt. Tijdens het olympische debuut van de trendy sport bij de Zomerspelen van Los Angeles in 1984 won Stephan van den Berg de eerste gouden medaille. De laatste titel gaat 28 jaar later naar Dorian van Rijsselberghe. 'Dat is dan meteen mijn laatste race op het hoogste niveau als windsurfer', liet 'DVR' na zijn indrukwekkende machtsgreep weten. 'Het is spijtig dat het windsurfen na Londen 2012 geen olympische discipline meer is. Ik was graag nog 4 jaar doorgegaan, tot Rio 2016.'

Dorian van Rijsselberghe met de Nederlandse vlag.Beeld anp

Met de gouden medaille van windsurfer Dorian van Rijsselberghe is Nederland terug in de top 10 van het medailleklassement. De Nederlander krijgt zijn eremetaal pas na de laatste race van morgen uitgereikt, maar officieus vinden we de Nederlandse equipe met 4 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles terug op een tiende plaats in de medaillespiegel.

Ook op Twitter is Usain Bolt niet de meest bescheiden atleet. Op zijn twitterprofiel noemt hij zichzelf 'the most naturally gifted athlete the world has ever seen'.

Discuswerper Eric Cadée is als zesde geëindigd in groep A van de kwalificatieronde met een afstand van 63,55 meter. Het zal erom spannen of hij morgen in de finale in actie mag komen. Vanmiddag komt de tweede groep discuswerpers, onder wie Rutger Smith, in actie. De beste twaalf van alle deelnemers doen mee aan de finale.

Oud-olympisch kampioen Bas van der Goor begint vandaag met zijn 'olympische twitterweek'. Hij vraagt hiermee aandacht voor sporters met diabetes.

De tweede en derde poging van Erik Cadee zijn ongeldig. Eentje kwam naast het veld terecht, de andere wierp hij in het net. Hij staat zesde in zijn groep, dus het is nog maar zeer de vraag of hij met 63,55 meter de finale haalt.

Erik CadeeBeeld reuters

De man die zondag de finale van de olympische 100 meter wilde verstoren zit vast op een politiebureau in Oost-Londen. Hij wordt gevangen gehouden op verdenking van het veroorzaken van openbare overlast. De onbekende man gooide vlak voor de start van het koningsnummer een plastic fles op de baan, waarna hij werd gearresteerd. Geen van de atleten raakte gewond bij het incident.

Opvallend was de rol van Edith Bosch bij het incident.

Beeld ap

Edith Bosch is even wereldnieuws omdat ze gisteren tijdens de finale van de 100 meter de man sloeg die een fles op de baan gooide en winnaar Usaine Bolt uitschold.

Edith Bosch.Beeld reuters

Eric Cadée staat voorlopig tweede in de kwalificatieronde van het discuswerpen. Hij kwam tot 63,55 meter. De Iraniër Ehsan Hadadi gooide een stuk verder: 65,19 meter.

Officieel heeft windsurfer Dorian Rijsselberghe nog geen gouden medaille, maar de plak kan hem niet meer ontgaan. Morgen kan hij het goud gaan ophalen. 'Hard to believe Olympic champion', twitterde hij gisteren.

Dorian van Rijsselberghe met de Nederlandse vlag.Beeld anp

De Spelen in Londen hebben al meer dan 5 miljoen bezoekers getrokken, zo maakte de organisatie gisteren bekend.

Usaine Bolt heeft overigens geen last van onzekerheid. Hij noemde zich na de gewonnen 100 meter 'bijna een legende'. Nu wil ik de 200 meter winnen, mijn favoriete afstand'', zei de 25-jarige superster. Bolt schuwt grootspraak niet en de showman laat met daden zien dat hij recht van spreken heeft. 'Ik zal nog niet zeggen dat ik de grootste atleet aller tijden ben. Dat mogen mijn fans zeggen als ik de 200 meter win', zei hij na zijn machtige optreden op het koningsnummer.

Usaine Bolt.Beeld reuters

In de schaduw van het fenomenale optreden van Usain Bolt spurtte Churandy Martina gisteravond naar de zesde plaats in de finale van de 100 meter. Een bijzondere prestatie, vinden de kenners. Het favoriete onderdeel van de sprinter moet nog komen: de 200 meter. 'Die 200; ik ben er klaar voor. Ik ben in topvorm', aldus Martina tegen persbureau ANP. Vier jaar geleden tijdens de Spelen van Peking finishte hij op die afstand als tweede, maar werd hij gediskwalificeerd omdat hij met een voet buiten de baan was gekomen.

Churandy Martina in actie in de finale van de 100 meter.Beeld anp

Voor wie het gemist heeft: judoka Edith Bosch speelde gisteren een bijzondere rol bij de finale van de 100 meter bij de mannen. Een dronken man schold favoriet Usaine Bolt uit en gooide een fles op de baan. Bosch aarzelde niet en schakelde de man uit.

Prins Willem-Alexander is niet van plan zijn lidmaatschap van het IOC te combineren met het koningschap, zo zei hij vanochtend tegen BNR.

Om 10.00 uur komt de eerste Nederlander in actie: Peter Hellenbrand. Hij hanteert het luchtgeweer in de kwalificatieronde bij het schieten. Om 11.00 uur maken discuswerpers Rutger Smith en Eric Cadée hun opwachting. Op de website van het NOC-NSF staat een overzicht van welke Nederlanders vandaag in actie komen.

Rutger Smith in actie op het onderdeel kogelstoten. Smith haalde de finale niet.Beeld epa

Volkskrant.nl volgt ook vandaag weer de hele dag alle ontwikkelingen op de Olympische Spelen op de voet.

Op Greenwich Park en in Weymouth liggen de grootste medaillekansen voor Nederland. De Nederlandse springruiters beginnen aan de tweede en beslissende manche van de landenwedstrijd. Met 4 strafpunten staan Marc Houtzager, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder gedeeld tweede, achter Saudi-Arabië (1 strafpunt).

Zeilster Marit Bouwmeester gaat in Weymouth in de medalrace van de Laser Radial voor goud. Ook Bouwmeester begint als tweede aan de finale, met evenveel punten als de Chinese leidster Lijia Xu en 1 punt voorsprong op de Ierse Annalise Murphy.

Pas om middernacht Nederlandse tijd gaan de beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil strijden om een plaats in de halve finales. De Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo zijn de tegenstanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden