Van minuut tot minuut: Weer een dag vol strijd in Tripoli, Kadaffi onvindbaar

Vandaag ging de strijd om Tripoli door. Ondanks de vreugde onder de rebellen gisteren zijn delen van de stad nog steeds in handen van de troepen van Kadaffi. De oud-leider zelf is nog onvindbaar. De Franse president Nicolas Sarkozy kondigde een internationale conferentie aan over de toekomst van Libië. De ontwikkelingen volgden elkaar in hoog tempo op. Hieronder de gebeurtenissen van vandaag van minuut tot minuut.

Sebastiaan Timmermans en Michiel van der Geest
null Beeld epa
Beeld epa

23:45 uur: Hierbij sluiten we het liveblog voor vandaag af. Het belangrijkste nieuws is uiteraard ook de hele nacht op deze site te volgen.

Enkele hoofdpunten van het nieuws uit Libië vandaag:

De Franse president Nicolas Sarkozy kondigde aan dat er op 1 september een conferentie over de toekomst van Libië zal worden gehouden. Hij had daar een ontmoeting met Mahmud Jibril, die in de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) een soort van premierspost bekleedt.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanavond nog bijeen om de situatie in Libië te bespreken. De VS willen proberen om de bevroren Libische tegoeden bij Amerikaanse banken vrij te maken.

Vanochtend werd vier Italiaanse journalisten gekidnapt. Ze zijn ongedeerd maar worden op een onbekende plek vastgehouden.

Volgens het Pentagon is de grote voorraad chemische wapens van Libië 'veilig', zorgen zijn er wel om duizenden raketwerpers. Er wordt aangenomen dat Kaddafi tonnen aan mosterdgas bezat.

De circa 35 buitenlandse journalisten die de afgelopen 5 dagen vastzaten in het Rixos Hotel zijn vandaag vrijgelaten.

De Nationale Overgangsraad van Libië heeft een prijs van 1,11 miljoen euro gezet op het hoofd van Kaddafi. Het maakt niet uit of hij dood of levend wordt overgeleverd.

De Nederlandse journalist Hans Jaap Melissen is woensdag in de Libische hoofdstad Tripoli onder vuur genomen door aanhangers van Kadaffi. Een granaat vloog rakelings langs zijn hoofd, zei hij op Radio 1.

23.25 uur: Rebellen doorzoeken het hotel waar een zoon van Kadaffi zich zou schuilhouden, meldt Reuters.

23.14 uur:
Het Amerikaanse ministerie van Defensie denkt dat Kadaffi nog in het land is, meldt de BBC.

23.11 uur:
Reuters meldt dat Libische rebellen de jacht hebben ingezet op een van de zonen van Kadaffi, Saadi. Hij zou zich verschuilen in het Corinthia hotel in Tripoli. Er is rook gesignaleerd bij het hotel. Ook zou er worden geschoten.

22.59 uur:
Ook Marokko heeft vandaag de nieuwe regering (NTC) van Libië erkend.

22.49 uur:
De moeder van een Amerikaanse schrijver die sinds maart dit jaar in een Libische gevangenis zat zegt dat ze haar zoon heeft gesproken. De 32-jarige Matthew VanDyke zou met behulp van andere gevangen zijn ontsnapt uit de Abu Salim gevangenis in Tripoli.

22.27 uur:
De zender al-Urubah zou volgens de BBC een audio-opname van zes minuten hebben uitgezonden waarin Kadaffi oproept om de 'straten van Tripoli te reinigen van verraders'.

22.19 uur: Volgens de BBC is de pro-Kadaffi zender al-Urubah weer actief.

22.17 uur:
De Europese Unie heeft bij monde van Catherine Ashton, EU-minister van Buitenlandse Zaken, gevraagd om de vrijlating van de ontvoerde journalisten. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera. Twee van de gekidnapte journalisten werken bij die krant.

22.06 uur:
Een journalist van de BBC zag vandaag Libische families rondrijden in auto's om te vieren dat Kadaffi is verjaagd. Kinderen hingen uit de ramen met de nieuwe drie-kleurige vlag van het land.

21.53 uur:
Hugo Chavez zei vandaag dat de ambassade van Venezuela is aangevallen en geplunderd. Ook zei hij dat de jacht op Kadaffi 'totale gekte' was.

21.36 uur:
De Italiaanse consul in Benghazi heeft met één van de ontvoerde journalisten gesproken. Ze maken het goed en krijgen eten en drinken, meldde de consul.

21.31 uur:
Er zijn meer details bekend over de vier gekidnapte Italiaanse journalisten. Het gaat om drie mannen en een vrouw. Twee van hen werken voor de krant Corriere della Sera. De vier reden op een snelweg richting de Libische hoofdstad Tripoli en werden nabij Zawiya ontvoerd. Een verslaggever van de krant Avvenire, Claudio Monici, belde met de redactie van de krant in Milaan om te zeggen dat ze alle vier in orde waren en meegenomen waren naar een huis. Een vierde journalist werkt voor La Stampa.

21.07 uur:
Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal volgende week, op 1 september, bij de internationale conferentie zijn over de toekomst van Libië.

21.04 uur:
Qatar roept de internationale gemeenschap op om de bevroren tegoeden van Libië vrij te geven, om de nieuwe regering de mogelijkheid te geven salarissen te betalen en nooduitgaven te doen.

20.51 uur:
Een woordvoerder van Kadaffi zei vanavond: 'We zullen ons land in een vulkaan van vuur veranderen.'

20.49 uur:
De Libische minister van Buitenlandse Zaken zei tegen Channel 4 dat het gewapende conflict 'zo goed als over' is. Berichten uit Tripoli vertellen echter een ander verhaal.

20.44 uur:
Een van de gekidnapte Italiaanse journalisten wist naar Italië te bellen om te zeggen dat ze ongedeerd waren, zo meldt AP.

20.37 uur:
President Hugo Chavez van Venezuela zei vandaag dat de tragedie van Libië nu pas begonnen is. 'De Navo heeft een heel land kapot gemaakt', aldus Chavez.

20.34 uur:
Er zijn vanmorgen vier Italiaanse journalisten gekidnapt, de bestuurder van hun auto is vermoord. Dat heeft Italië vanavond bekend gemaakt, meldt AP.

20.31 uur:
Gewonden stromen binnen in het centrale ziekenhuis in Tripoli, twittert een journalist van Al Jazeera.

20.27 uur: Bekijk hier foto's van de journalisten die vandaag werden vrijgelaten uit een hotel in Tripoli.

20.15 uur:
De VS willen vanavond in de VN-Veiligheidsraad proberen om de bevroren Libische tegoeden bij Amerikaanse banken vrij te maken. Andere landen binnen de VN moeten daar namelijk mee instemmen.

20.12 uur:
Het West-Afrikaanse Burkina Faso heeft laten weten dat Kaddafi er asiel kan krijgen. Wel erkent Burkina Faso nu de Nationale Overgangsraad (NTC) als wettige regering van Libië. Tsjaad heeft vandaag ook de NTC erkend.

19.56 uur:
Het vliegveld van Tripoli wordt vanuit nabijgelegen dorpen beschoten met artillerievuur, zo twittert een journaliste van CNN.

19.38 uur:
De plaatsvervangend chef van de Libische inlichtendienst is overgelopen naar de rebellen, meldt persbureau Reuters. Eerder meldde Reuters dat volgens Al-Arabiya TV de rebellen de legerbasis Mazraq al-Shams hebben ingenomen.

19.35 uur:
Voor de conferentie van volgende week over de toekomst van het land zijn volgens Sarkozy 'alle vrienden van Libië' uitgenodigd. Dat zijn in ieder geval alle landen die hebben meegedaan aan de militaire Navo-acties en China, Rusland, India en Brazilië.

19.33 uur:
Lees hier een profiel van een van de beoogde nieuwe leiders van Libië, Mustafa Abdel-Jalil al-Fudhail.

19.22 uur:
Twee Franse journalisten zijn vandaag door kogels geraakt, meldt het persbureau AFP. Ze worden in Tripoli verzorgd en zijn buiten levensgevaar.

19.18 uur:
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanavond nog bijeen om de situatie in Libië te bespreken.

19.16:
Sarkozy kondigde aan dat de Navo-troepen het land kunnen verlaten als het gevaar voor burgers in Libië is geweken.

19.04:
Kadaffi kwam in 1969 op 1 september aan de macht. De datum van de conferentie is dus niet toevallig gekozen, meldde Sarkozy.

19.00:
Sarkozy bedankte in zijn speech de Britse premier Cameron, die volgens hem wat betreft Libië op dezelfde lijn zat de afgelopen maanden.

18.55 uur:
De Franse president Nicolas Sarkozy spreekt in Parijs over de ontwikkelingen in Libië. Hij kondigt aan dat er op 1 september een conferentie over de toekomst van het land zal worden gehouden.

18.35 uur:
De 49-jarige Mohammed al-Senussi, die aanspraak kan maken op de Libische troon, 'is bereid zijn land te dienen'. 'Kroonprins' al-Senussi beklemtoont dit in een donderdag te verschijnen vraaggesprek met het Duitse weekblad Die Zeit.

'We moeten de fundamenten leggen voor een democratische staat', aldus al-Senussi. 'Het maakt me ongelofelijk blij en trots de vlag van de vrijheid boven Tripoli te zien wapperen'. De vlag van de opstand tegen dictator Kaddafi was eerder de vlag van het koninkrijk Libië (1951-1969).

18.30 uur: Witte Huis-woordvoerder Josh Earnes heeft nogmaals herhaald, dat de VS gelooft dat Kaddafi nog in Libië is. 'Na 42 jaar aan de macht te zijn, stort zijn regime in elkaar.'

18.24 uur:
Mahmud Jabril, het hoofd van de Nationale Overgangsraad, heeft gesteld dat er een 'speciaal veiligheidsteam' zal worden gevormd om de orde in Tripoli te bewaken.

18.17 uur:
Volgens het Pentagon is de grote voorraad chemische wapens van Libië 'veilig', zorgen zijn er wel om duizenden raketwerpers. Er wordt aangenomen dat Kaddafi tonnen aan mosterdgas bezat.

18.09 uur:
De rebellen voeren naar eigen zeggen onderhandelingen in Sirte over een machtsoverdracht. Sirte, bijna 400 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, geldt als trouw aan Kaddafi.

Een zegsman van opstandelingen, Abdala Abu Arafa, zei vandaag tegen Al Jazeera dat er sinds dinsdag met plaatselijke leiders contact is om hen te bewegen de stad zonder bloedvergieten over te geven.

18.05 uur: Bekijk hier het verslag van BBC-verslaggever Matthew Price over hoe hij de afgelopen dat in het Rixon Hotel heeft beleefd.

17.57 uur:
De VS heeft verklaard vandaag nog stappen te zetten om een VN-resolutie in gang te zetten die 1,5 miljard dollar aan bevroren Libische tegoeden moet vrijgeven. Dat geld kan worden gebruikt voor humanitaire noodhulp.

17.50 uur:
Lees hier ons stuk over de prijs die op het hoofd van Kaddafi is gezet.

17.44 uur:
In hetzelfde interview roept Jaloud de rebellen op om de wegen naar en van Tripoli vrij te geven. 'Op die manier kan Kaddafi zich verstoppen in vrouwenkleren en wegvluchten naar Algerije of Tsjaad. Hij is een machtswellusteling.'

17.38 uur:
De voormalige rechterhand van Kaddafi, Abdel Sallam Jaloud heeft tegenover Al Jazeera verklaard dat Kaddafi 'zijn verstand heeft verloren. Volgens Jaloud denkt Kaddafi 'dat hij zomaar kan verdwijnen in Libië om wanneer de NAVO vertrekt al zijn supporters weer te verzamelen.'

17.25 uur:
Het Pentagon heeft verklaard nog steeds te geloven dat Kaddafi zich in Libië bevindt.

17.18 uur:
Het Rode Kruis heeft er volgens de bevrijde journalisten voor gezorgd, dat de bewakers in het Rixos Hotel hun post opgaven. Een aantal Rode Kruis-medewerkers is naar het hotel gegaan en heeft de veilige aftocht van alle buitenlandse journalisten voor elkaar gekregen.

17.16 uur:
Volgens de rebellen is er geen noemenswaardige schade aan de Ras-Lanuf-terminal. Voor de opstand in Libië, pompte dit complex 195.000 vaten olie per dag op. De terminal in Brega zou enkel een beschadigde opslagtank hebben.

17.15 uur:
Lees hier ons geactualiseerde bericht over de strijd in Libie, zoals die vandaag heeft plaatsgevonden.

17.09 uur: De dochter van Kaddafi, Aisha, heeft gesproken. Ze riep de Libiërs op 'zich tegen de NAVO te verenigen'. Dit zei ze per telefoon via het pro-Kaddafi station al-Orouba. Er kan niet worden bevestigd of het ook echt de dochter van Kaddafi was.

17.04 uur:
'Het leek wel een eeuwigheid te duren. Eindelijk vrijheid', twittert CNN-verslaggever Matthew Chance, nadat hij het Rixos Hotel heeft verlaten.

17.02 uur:
De Libische rebellen hebben personeel van de oliefaciliteiten in Ras Lanuf en Brega opgeroepen terug te keren, om de olieproductie weer op gang te brengen.

17.00 uur:
De journalisten zijn per auto uit het Rixos Hotel vertrokken. AP schrijft dat de journalisten werd bewaakt door twee nerveuze bewakers die hun post weigerden op te geven, ondanks de val van het Kaddafi-regime.

16.58 uur:
Het televisiekanaal van de rebellen meldt dat ze een aantal gevangenen uit de Abu-Salim gevangenis hebben bevrijd. Waarschijnlijk zou het gaan om politieke gevangenen van het Kaddafi-regime.

16.56 uur:
De circa 35 buitenlandse journalisten die vastzaten, konden het Rixos Hotel de afgelopen 5 dagen amper verlaten. Lees hier het verhaal.

16.55 uur:
Alle journalisten hebben inderdaad het Rixos Hotel verlaten. Dat wordt nu bevestigd door zowel de BBC als Sky News.

16.42 uur:
De Telegraph heeft een paar pamfletten op de site geplaatst die de NAVO verspreidde over Tripoli. Daarop staat onder andere te lezen: 'You are no match for NATO's superior weapons systems and air power.'

16.38 uur: Al Arabiya, de Arabische nieuwszender, twittert nu dat een journalist in het Rixos-hotel heeft gemeld dat de soldaten het hotel hebben verlaten en dat ze wachten op het Rode Kruis om te worden geëvacueerd.


16.35 uur: De situatie in Tripoli is nog steeds erg onoverzichtelijk en gevaarlijk. Hier een samenvatting van persbureau AP over de dag van vandaag in de Libische hoofdstad.

Tussen Libische rebellen en troepen van kolonel Muammar Kaddafi zijn woensdag hevige gevechten uitgebroken. De strijd vindt vooral plaats in de wijk Abu Salim, naast het hoofdkwartier van Kaddafi dat dinsdag door de rebellen werd ingenomen. Scherpschutters van het regime liggen langs de weg naar het vliegveld opgesteld.

De rebellen zeggen bijna heel Tripoli in handen te hebben, maar Kaddafi-getrouwen namen woensdag de opstandelingen in Bab al-Aziziya, het complex van Kaddafi, onder vuur. Abu Salim, waar ook een beruchte gevangenis staat, is een van de laatste bolwerken in Tripoli van het regime.

Bab al-Aziziya wordt door de rebellen als uitvalbasis gebruikt. Vrachtwagens worden volgeladen met munitie en strijders overleggen waar ze moeten worden ingezet. Zo'n twintig rebellen namen dekking achter een muur van het complex toen ze onder vuur werden genomen door scherpschutters. De opstandelingen namen op hun beurt vanuit hun verdekte posities de gebouwen waar de scherpschutters zich verscholen met geweren en raketwerpers onder vuur.'Er zitten ook burgers in die gebouwen die loyaal zijn aan Kaddafi, zij vuren ook op ons', aldus Mohammed Amin, een van de strijders.

Het is de rebellen nog niet gelukt om door te dringen tot Abu Salim, maar de wijk is wel omsingeld. Volgens Amin is een van de rebellen woensdagochtend gedood en zijn vier anderen tijdens een patrouille ontvoerd door troepen van Kaddafi.

De rebellen zeggen ook het vliegveld van Tripoli in handen te hebben, al geldt dat niet voor de omgeving. Scherpschutters maken de weg naar de luchthaven onbegaanbaar en de rebellen vechten rond het vliegveld nog steeds met eenheden van Kaddafi.

Volgens Khalil Mabrouk, een 37-jarige opstandeling die net van het vliegveld kwam, zijn de rebellen de luchthaven maandag al binnengetrokken. De troepen van Kaddafi zijn uit de directe omgeving van het vliegveld verjaagd, maar vanuit het zuiden worden de rebellen nog steeds met raketten en granaten bestookt.

16.32 uur:
Er zijn speculaties over waarom het Rixos-hotel, waar zo veel buitenlandse journalisten vastzitten, zo zwaar wordt bewaakt, en waarom niemand eruit mag. Saad Djebbar, van de universiteit van Cambridge, denkt dat Kaddafi zich schuil houdt onder het hotel.

16.25 uur:
De VN-Veiligheidsraad kan deze week nog beslissen over het vrijgeven van de bevroren Libische tegoeden, zeggen Britse functionarissen. Onder andere in Nederland wordt vier miljard euro aan Libisch geld vastgehouden.

16.18 uur:
Lees hier meer over de uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken.

16.15 uur: De Libische minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Kaddafi de grip op de macht verloren heeft. Dat meldt de Britse zender Channel 4. Abdul Ati al-Obeidi sprak vanuit zijn huis in Tripoli. Hij zei dat hij geen contact meer heeft met andere mensen uit Kaddafi's regime. Het lijkt erop dat al zijn opties zijn uitgeput, aldus de minister.

16.10 uur:
Bij de grens met Tunesië worden er gesprekken gevoerd tussen de rebellen en de pro-Kaddafi-troepen, meldt de rebellen-radio. De grensovergang is nog steeds in handen van de Kaddafi-getrouwen.

15.47 uur:
Meer over de prijs of Kaddafi's hoofd; deze is ter beschikking gesteld door een zakenman uit Benghazi die anoniem wil blijven.

'De Nationale Overgangsraad kondigt aan dat degene uit zijn entourage die Kaddafi doodt of gevangenneemt amnestie zal worden verleend voor welke misdaad hij of zij dan ook heeft begaan', zei raadsvoorzitter Mustafa Jalil op een persconferentie.

15.41 uur:
Volgens een Kaddafi gezind televisiestation zijn de rebellen gevlucht uit de stad Al-Ujaylat (zo'n 80 kilometer ten westen van Tripoli) nadat ze waren bestookt met Grad-raketten.

15.37 uur:
De Nationale Overgangsraad van Libië heeft een prijs van 1,11 miljoen euro gezet op het hoofd van Kaddafi. Het maakt niet uit of hij dood of levend wordt overgeleverd.

15.33 uur:
De NAVO heeft vandaag bevestigd dat het gisteren acht doelen heeft geraakt in Tripoli. Het gaat om twee gepanserde gevechtsvoertuigen, twee militaire vrachtwagens voor zwaar materieel, drie raketsystemen, en een radarinstallatie.

In totaal voerde de NAVO gisteren 46 aanvallen uit.

15.29 uur:
De rebellen zullen diegene die Muammar Kaddafi gevangen neemt of doodt amnestie verlenen. Dat zei de voorzitter van de Nationale Overgangsraad vandaag.

15.18 uur:
De gevechten om de compound van Kaddafi laaien weer op, getuige deze tweet van Paul Danahar, chef Midden-Oosten van de BBC.

Huge explosions at #Gaddafi compound. Fire has now taken hold with thick black smoke rising over city. Constant gunfire #Tripoli #Libya


15.14 uur:
Onderaan dit liveblog staat een journaal-fragment van het moment dat de Nederlandse journalist Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep onder vuur wordt genomen.

15.13 uur:
Een officier van de rebellen heeft op Al Jazeera gezegd dat de rebellen nu 95 procent van het land in handen hebben.

15.03 uur: '
Ze noemden het operatie Mermaid Dawn. Een heimelijk plan van de Libische rebellen, de NAVO en slapende cellen in Tripoli om de hoofdstad te bevrijden van het regime van kolonel Moammar Gadhafi.'

Lees hier het hele verhaal over Operatie Mermaid Dawn.

14.59 uur: Wyre Davies van de BBC meldt meer vanuit Tripoli over de gevechten in Bab al-Azizyah.

'Een kern van Kaddafi-getrouwen is bereid om te vechten tot de dood midden in het centrum van zijn compound. Dit zijn jongens die van zijn eigen stam afkomstig zijn, en die professionele soldaten zijn, geen huurlingen. Daarom is de compound, hoewel compleet overlopen door duizenden rebellen gisteren, nog steeds niet helemaal veilig.

14.52 uur: Troepen van de Libische leider Kaddafi bombarderen enkele districten in de Libische hoofdstad Tripoli. Het gaat om de buurt bij het Rixos-hotel, om het gisteren veroverde hoofdkwartier van Kaddafi, Bab al-Azizyah, en om de Al Mansoura-buurt. De beschietingen zouden komen uit het Abu Salim-gebied. Dat zei een functionaris van de rebellen.


14.40 uur:
Verwarring nu over de situatie bij het Rixos-hotel. Nog eens vier journalisten die het hotel naderden, zouden er nu worden gegijzeld. De gewapende mannen die het hotel bewaken zouden in de lucht hebben geschoten en de chauffeur van de journalisten hebben gedwongen op de grond te gaan liggen, meldt een Telegraph-verslaggever in Tripoli. De journalisten zouden het hotel in gedwongen zijn. De bewakers van het hotel zouden op iedereen schieten die in de buurt komt.

Maar CNN-verslaggever Matthew Price twittert zojuist dat 'vijf journalisten die het hotel binnenkwamen, terwijl ze onder schot werden gehouden eruit zijn geschopt'. 'We mogen het hotel nog steeds niet verlaten'.

14.36 uur:
De Britse regering zou de journalisten in het Rixos-hotel graag helpen, maar er is een probleem: er is geen diplomatieke vertegenwoordiging meer in Libië. De journalisten worden er al dagen vastgehouden en de situatie wordt steeds nijpender. Lees hier meer over de situatie in het hotel.

14.30 uur:
Het radiostation van de rebellen meldt nu dat er ook in Zuwara, in noordwest-Libië, hevige gevechten zijn. Kaddafi-troepen zouden de rebellen bestoken met Grad-raketten.

14.28 uur:
Er klinken geweerschoten en ontploffingen op Al Jazeera. De verslaggeefster en de cameraman moeten hun positie opgeven vanwege hun eigen veiligheid.

14.25 uur:
Op Al Jazeera zijn beelden te zien van strijders van Kaddafi binnen het Bab al-Azizyahcomplex die hun stelling lijken te verstevigen en te blokkeren bij een gebouw waar Saif al-Islam, zoon van Kaddafi, altijd zijn gasten ontving. Er zijn in het hoofdkwartier van Kaddafi nog altijd kleine haarden van verzet. De rebellen hebben nog altijd niet de gehele stad onder controle.

14.22 uur:
Een verslaggeefster van Al Jazeera beschrijft hoe gevaarlijk het nog is in Tripoli. Kaddafi-strijders voeren nog steeds met zwaar geschut beschietingen uit met raketten en mortiergranaten. Dat gebeurt willekeurig, aldus de verslaggeefster. Ook zijn er nog veel sluipschutters. 'Voordat je een straat inrijdt, moet je eerst aan iemand vragen of er zich sluipschutters zich schuilhouden.'

14.16 uur:
De Nederlandse journalist Hans Jaap Melissen is woensdag in de Libische hoofdstad Tripoli onder vuur genomen door aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi. Een granaat vloog rakelings langs zijn hoofd, zei hij woendag op Radio 1.

14.12 uur:
En ook vandaag zegt de NAVO dat de missie in Libië nog niet is afgelopen. Dat heeft admiraal Giampaolo Di Paola tegen de BBC gezegd. 'We hebben het kantelpunt gehad, er is sprake van een onomkeerbaar momentum tegen Kaddafi en zijn getrouwen, maar het spel is nog niet over. Daarom zullen wij doorgaan met de missie.'

14.07 uur:
De Fransen willen werken aan een VN-resolutie die het mogelijk maakt om de bevroren Libische tegoeden te ontdooien. Het geld zou dan gebruikt kunnen worden 'om de Libiërs hun eigen lot te laten bepalen'.

13.54 uur:
Volgens Aaron Heselhurst van de BBC is de economische positie van Libië op zich goed. Het land heeft geen staatsschuld, 150 miljard aan bevroren tegoeden wereldwijd, en een enorme berg goud. Het land heeft dan ook geen behoefte aan buitenlands geld, maar aan buitenlandse ervaring, aldus Heselhurst.

13.50 uur:
De eventuele verovering van Sirte zou ook goed nieuws zijn voor de rebellen, omdat vanuit daar scud-raketten zijn afgevuurd op Misrata. Het zijn de zwaarste wapens die de Kaddafi-troepen tot dit moment hebben ingezet.

De Amerikanen hebben alle vier de raketten weten te onderscheppen. Maar dat heeft wel voor de nodige paniek gezorgd in Misrata. Ze werden namelijk pas enkele seconden voordat ze zouden inslaan uit de lucht geschoten.

13.45 uur:
De rebellen komen steeds dichterbij de stad Sirte. Volgens Guardian-verslaggever Chris Stephen zijn op zo'n 55 kilometer van de stad (30 mijl). Volgens de rebellen kunnen de troepen die vanuit Misrata komen (het westen) aansluiten bij de troepen die Ras Lanuf hebben veroverd (het oosten).

Ook de val van Sirte zou van grote symbolische waarde zijn, immers de geboorteplaats van Kaddafi.

13.40 uur:
Ook bijna alle Libische ambassades zijn overgelopen naar de rebellen. Volgens Faraj Zaroug, de Libische consul in de Filipijnen, is nu 85 procent van de diplomatieke missies op handen van de tegenstanders van Kaddafi's regime.

13.37 uur:
Op het Groene Plein, nu omgedoopt tot Plein van de Martelaren, zouden op 1 september de festiviteiten plaatsvinden voor het 42-jarig jubileum van Kaddafi's revolutie. Lyse Dorquet van de BBC meldt dat er nu alleen de restanten van een enorme poster van de kolonel zichtbaar zijn. De poster zou opgehangen worden om de festiviteiten op te fleuren.

13.30 uur:
Er zijn nu gevechten aan de gang net ten zuiden van Tripoli. In dat gebied zou Kaddafi zich namelijk wel eens verstopt kunnen hebben, zegt een functionaris van de rebellen tegen persbureau Reuters. De rebellen denken in elk geval dat Kaddafi zich nog in of om de stad bevindt.

13.27 uur:
De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft een persconferentie gegeven. Volgens hem is het Kaddafi-regime 'duidelijk, fundamenteel en beslissend' afgewezen. Kaddafi zou moeten stoppen met het uiten van 'waanbeelden' in zijn audioboodschappen, aldus de minister.

13.26 uur:
De Libische ambassade heeft een nieuwe deurmat. Daarop staat een afbeelding van Muammar Kaddafi. Zo kunnen hun gasten hun voeten vegen op de Libische kolonel.

13.20 uur:
Grote vraag blijft dezelfde als die van de afgelopen dagen: waar is Muammar Kaddafi?

De Telegraph zette een aantal opties op een rijtje:

- Hij is op een boerderij niet ver van de hoofdstad Tripoli. Op de audioboodschap zijn geluiden te horen die lijken op het gekwaak van eenden. En op een gegeven moment vliegt een straaljager over, ten teken dat hij waarschijnlijk niet ver van de NAVO-vliegtuigen is.

- De kans dat hij met een vliegtuig is vertrokken is klein. Dat zou de NAVO moeten hebben opgemerkt.

- Wellicht is hij naar Sirte, zijn geboorteplaats. Met de auto is lastig, maar hij zou met de boot kunnen zijn gegaan. Kaddafi is in het verleden vaker onverwacht in de haven van Tripoli opgedoken, wellicht dus dat één van de tunnels vanuit zijn hoofdkwartier daarnaartoe leidt.

- Regeringstroepen hebben ook de controle over Sabha, in het zuid-westen van het land. Maar als Kaddafi daar zou zitten, dan moet hij een gevaarlijke route over land hebben afgelegd.

13.18 uur:
Er zijn dus nog steeds sporadische gevechten in de Libische hoofdstad. Rebellen zijn op zoek naar sluipschutters.

13.16 uur:
Volgens Rob Crilly, verslaggever van de Britse krant The Telegraph in de stad Benghazi, zijn veel strijders nu op weg naar de stad Sirte, de geboorteplaats van Kaddafi. Die stad is nog steeds in handen van de regeringstroepen.

13.09 uur:
De BBC meldt dat een schip dat onder de vlag van Malta vaart de haven van Tripoli heeft verlaten. Het is niet duidelijk of het schip buitenlandse evacués heeft meegenomen.

13.02 uur:
Een verslaggever van Al Jazeera meldt dat ze zich net heeft teruggetrokken van het hoofdkwartier van Kaddafi. 'Het werd te intens.' Rebellen hebben de controle van het hoofdkwartier maar zijn heftig op zoek naar scherpschutters die zich misschien ophouden op het terrein.

12.59 uur:
Frankrijk heeft verklaard samen met haar partners aan een VN-resolutie te werken die de sancties tegen Libië moet opheffen, zo meldt Reuters.

12.53 uur:
'Je zou bijna denken dat er zich iets heel waardevols in het Rixos Hotel bevindt. ' Dat zegt BBC-verslaggever Jon Leyne. 'Waarom zouden de troepen van Kaddafi het anders zou hevig verdedigen?'

12.48 uur
: CNN brengt deze video van een cameraman die vastzit in het Rixos Hotel.

12.42 uur: Een belangrijke tactiek van de rebellen bij het innemen van kleine plaatsjes is dat de eerste strijders die binnenrijden uit die streek afkomstig zijn. Dat maakt de kans groter dat de burgers welwillend tegenover hen staan, zo meldt Sky News.

12.35 uur:
De troepen van Kaddafi lijken wel stand te houden in zijn geboorteplaats Sirte. Dit kan een belangrijke plek worden, omdat de bewoners hiervan zich niet verbonden voelen met de rebellen uit het oosten.

12.33 uur:
'Libië zal over acht maanden vrije verkiezingen houden, Kaddafi wordt in Libië en niet in Den Haag berecht.' Dat zegt de leider van de rebellen Mustafa Abdel Jalil in een interview met de Italiaanse krant La Republica.

11.25 uur: Luke Harding van the Guardian was vanmorgen in het belangrijkste ziekenhuis van Tripoli. 'Het is een behoorlijk nare plek. Aan de linkerkant waar je binnenkomt is een kamer vol met dode militairen, die zijn neergeschoten - verschrikkelijke geur. De artsen weten niet hoeveel er gisteren zijn binnengekomen, maar het zijn er tientallen.. Het ziekenhuis heeft een groot tekort aan medische voorraden.

11.22 uur: Ook BBC-verslaggever Wyre Davies bevestigt nu dat er hevig gevochten wordt, rondom het Rixos Hotel.

12.17 uur:
Lees hier meer over het Nederlandse ex-fotomodel dat toch niet in coma ligt, zoals gisteravond werd gemeld.

12.16 uur:
Ook Nederland heeft Libische tegoeden bevroren ter waarde van zo'n drie miljard euro.

12.08 uur:
Meer over de explosies bij het Rixos Hotel. Er klinken geweerschoten en afweergeschut, aldus Reuters.

12.06 uur:
Groot-Brittannië wil zo snel mogelijk een VN-resolutie, die de bevroren Libische tegoeden vrijgeeft. In totaal is er een kleine 20 miljard euro door de Britten bevroren.

12.03 uur: Reuters meldt dat er hevige explosies zijn bij het Rixos Hotel. De plek waar zo'n 35 buitenlandse journalisten vastzitten.

11.58 uur:
Een van de belangrijkste landen voor de rebellen is Qatar. Ze erkenden de rebbelen als eerste Arabische land en hebben hen geholpen met training, materieel en geld. Ook wil Qatar graag een rol spelen in afname van olie. Belangrijk, omdat dit de wederopbouw van het land kan financierenn.

11.49 uur:
Sky News meldt dat Libië niet alleen enorme olievooraden bezit, maar ook 5,5 procent van de goudvoorraad in de wereld in handen heeft. De goudprijs breekt de laatste maanden record na record. Het goud zou ergens in Tripoli opgeslagen zijn.

11.43 uur:
De Nederlandse vrouw in een ziekenhuis in Tripoli ligt niet in coma. De 39-jarige Talitha van Zon heeft alleen een arm gebroken en maakt het goed. Dat heeft haar moeder vandaag tegen de Wereldomroep gezegd.

11.41 uur: Even een overzicht. Op welke plekken wordt nog gevochten?

Een dag na de bestorming van het hoofdkwartier van Muammar Kaddafi wordt er nog steeds gevochten in en om het Bab al-Aziziya-complex in Tripoli. Ook in andere delen van de hoofdstad zijn gevechten aan de gang. Zo vinden hevige gevechten plaats bij de internationale luchthaven en in de zuidwestelijke voorsteden al-Hadaba en al-Chadra.

Ook in enkele andere plaatsen in het land strijden rebellen tegen Kaddafigetrouwen, zoals bij Sirte, Kaddafi's geboorteplaats.

11.36 uur:
Woordvoerder Mahmud Nacua van de Libische ambassade in Londen gelooft dat Kaddafi zich verschuilt in een boerderij aan de rand van Tripoli. De verblijfplaats van de kolonel is al dagen een groot raadsel.

11.31 uur:
De woordvoerder van Kaddafi blijft maar beweren dat er 'niets aan de hand is'. Hij lijkt daarbij verdacht veel op de vroegere woordvoerder van Saddam Hussein, die de bijnaam Komische Ali kreeg. Wie is Moussa Ibrahim? Lees ons stuk hier.

11.23 uur:
De Universiteit van Stanford heeft een interessant interview met politicoloog James Fearon. Volgens hem laat de geschiedenis vaak zien dat zodra rebellen de macht hebben gewonnen, ze met elkaar om de macht beginnen te vechten. Lees het stuk hier.

11.18 uur:
BBC-verslaggever Wyre Davies staat bij het hoofdkwartier van Kaddafi, dat gisteren door de rebellen werd ingenomen. Toch is het complex nog steeds niet veilig. Troepen loyaal aan Kaddafi bevinden zich nog in het hart van het complex en het uitgebreide gangenstelsel. Er wordt nog steeds gevochten.

11.08 uur:
Volgens Guma el-Gamaty, de woordvoerder van de Nationale Overgangsraad in Londen stelt dat de voorlopige regering waarschijnlijk dit weekend zal verhuizen van Benghazi naar Tripoli. Ook zegt hij dat het nieuwe Libië 'zo inclusief mogelijk' moet zijn. Dat betekent dat er vergeving mogelijk moet zijn voor sommige Kaddafi-getrouwen, uitgezonderd degenen 'met bloed aan hun handen'.

11.03 uur: De hele vertaling horen van de audioboodschap van Kaddafi. Dat kan hier. Overigens kan maar moeilijk bevestigd worden of die ook de kolonel aan het woord is.

10.58 uur:
CNN-verslaggever Matthew Chance zit ook vast in het Rixos Hotel. 'We willen geen gevaarlijke acties uithalen. We proberen zo veilig mogelijk te blijven', schrijft hij op Twitter.

10.43 uur:
Bedenk wel dat mensen in Tripoli maandenlang bang zijn gemaakt door de propaganda-machine van Kaddafi, stelt een analist op Sky News. De rebellen zouden plunderen, verkrachten en Tripoli in een bloedbad veranderen. Dus kost het tijd om het vertrouwen te vinden van de burgers.

10.40 uur:
Een verslaggever van Sky News staat bij een ziekenhuis vlakbij het Groene Plein. 'Er wordt nog steeds gevochten door milities en de rebellen. Sommige huizen zijn volgestopt met wapens door het regime van Kaddafi.'

10.35 uur:
The New York Times heeft een mooi verhaal over de bestorming van het hoofdkwartier van Kaddafi. 'Haar onmogelijk te doorboren muren werden eindelijk geslecht.'

10.31 uur:
Mahmoud Jabril, het hoofd van de oppositie-regering van de rebellen reist naar Parijs voor een ontmoeting met president Sarkozy. De twee zullen elkaar vanavond ontmoeten. Frankrijk was het eerste land dat de rebellen erkende en is één van de drijvende krachten achter de NAVO-acties in Libië.

10.25 uur
Volgens een verslaggever van Sky News is de compound van Kaddafi zo goed als leeg vanmorgen. Weinig rebellen lijken er te hebben overnacht. Af en toe komen wel jonge strijders een kijkje nemen. Veel buitenlandse verslaggevers dragen ook vandaag hun kogelvrije vesten. Uit bescherming tegen sluipschutters, maar ook omdat veel jonge, ongetrainde rebellen nogal slordig met hun automatische wapens omgaan.

10.23 uur
Er zijn inmiddels ook berichten van plunderingen in Tripoli. Een bende van dertig man bestormde de Zuid-Koreaanse ambassade, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De plunderaars namen televisiesets en andere gadgets mee. Niemand raakte gewond.

10.20 uur
Lees hier meer over het Rixos-hotel. Het is één van de meest luxe hotels van Tripoli, maar nu een 'gevaarlijke gevangenis van 400 dollar per nacht'.

10.09 uur
Nog iets meer nieuws over de mededeling van de Russische president Medvedev. Volgens hem heeft Kaddafi nog steeds 'wat invloed'. Hij zei dat Rusland zal overwegen tot het overgaan van het aanknopen van formele relaties met de rebellen als zij eenheid in het land kunnen bewerkstelligen.

10.03 uur
Volgens een verslaggeefster van Al Jazeera wordt er nog altijd gevochten in de compound van Kaddafi. Het meeste van het 6 vierkante kilometer grote complex is echter al wel uitgekamd door de rebellen.

De aan Kaddafi gelieerde strijders zouden door een poort gevlucht zijn en zich in hoge gebouwen hebben verschanst. Vanuit daar hebben ze een goed zicht op de compound en de rebellen die zich daar bevinden.

De verslaggeefster beschreef Tripoli verder als een spookstad. 'Alle winkels zijn dicht, overal zijn checkpoints van de rebellen.'

Terwijl ze sprak met Al Jazeera waren er nog veel geweerschoten te horen op de achtergrond.

09.55 uur De BBC laat Wafa aan het woord, een inwoner van de buurt waar ook Bab al-Azizyah ligt. Volgens hem waren de afgelopen 24 uur zeer zwaar. Er waren zes sluipschutters, maar die zijn uiteindelijk gepakt. 'Ze hadden 10.000 Libische dienaar in hun zak, en papieren waarop stond dat ze waren ingehuurd om op Libische burgers te schieten.'

09.50 uur
De Russische president Medvedev heeft de rebellen en Kaddafi opgeroepen met elkaar te gaan praten. Na wat er de afgelopen maanden is gebeurd, is de kans dat er gehoor wordt gegeven aan die oproep niet al te groot.

09.46 uur
De Nationale Overgangsraad zal, als hij eenmaal daadwerkelijk aan de macht is, de contracten die onder het regime van Kaddafi zijn afgesloten, respecteren. Dat zei de vertegenwoordiger van de raad in Groot-Brittannië Guma al-Gumaty vandaag.

Vooral landen die de rebellen niet snel erkenden zijn bang dat zij hun voorkeurspositie zullen kwijtraken. De vraag is dan ook hoe zij zullen worden behandeld als er nieuwe contracten moeten worden gesloten.

Lees hier hoe dat zit met de belangrijke olie-industrie.

09.42 uur
Er zijn nu ook beelden van Libische rebellen die het persoonlijke vliegtuig van Kaddafi te pakken hebben. Je vindt ze hier, of onderaan dit liveblog.

09.38 uur
Gemengde berichten vanuit Misrata. Henry Grey, een arts van Artsen zonder Grenzen, zegt bij de Telegraph niet gemerkt te hebben dat er vannacht scud-raketten zouden zijn afgevuurd op de stad.

Volgens hem heeft Libië dringend behoefte aan artsen en medicijnen. Die zijn er nu veel te weinig om de vele gewonden te kunnen verzorgen.

09.34 uur
Er wordt in Tripoli nog steeds gevochten, meldt BBC-verslaggeefster Rana Jawad. Bij de compound van Kaddafi, bij het vliegveld, en in woonbuurten waar Kaddafi-aanhangers met geweren rondlopen en schreeuwen: 'Kom naar buiten, ratten', daarmee doelend op de rebellen.

09.26 uur
Kaddafi heeft acht kinderen. Zeven zonen en een dochter. Wie het zijn en wat ze nu doen, lees je hier.

09.25 uur
Nicaragua is bereid een asielverzoek van de Libische leider Moammar Kaddafi in te willigen. Dit heeft een adviseur van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega dinsdag gezegd.
Bayardo Arce, de economisch adviseur van Ortega, erkende tegelijkertijd dat hij zich niet goed kan voorstellen hoe Kaddafi, als hij dat al zou willen, in het Centraal-Amerikaanse land zou kunnen geraken.

09.20 uur
Luister hier naar het verslag van BBC-verslaggever Matthew Price over de afgelopen nacht in het Rixos-hotel. Een cameraman van ITN kreeg een wapen op zich gericht, de 35 verslaggevers mogen het hotel niet verlaten.

09.17 uur
Nu de strijd tegen Kaddafi zich vooral in steden afspeelt is het voor de NAVO moeilijker om te bombarderen. De New York Times heeft een verhaal over het hoe en het waarom hiervan.

09.12 uur
Er is meer informatie over de vermeende arrestatie en ontsnapping van Saif al-Islam. Volgens de Nationale Overgangsraad belde maandag een rebellencommandant met de voorzitter van de raad met het nieuws dat Saif al-Islam gevangen was genomen. De voorzitter vroeg hem het nieuws te bevestigen en dan terug te bellen. De raad belde alvast het Strafhof in Den Haag met de mededeling dat er onbevestigde berichten dat de zoon van Kaddafi was opgepakt. Maar toen de rebellencommandant niet terugbelde werd het de raad duidelijk dat hij niet was gearresteerd.

De verwarring bleek ook voordelen te hebben voor de Overgangsraad. Elf landen erkenden de raad als vertegenwoordigend orgaan van Libië toen het nieuws naar buiten kwam.

09.10 uur
Het Rode Kruis stuurt hulppakketten naar Tripoli. De situatie in ziekenhuizen in de hoofdstad is niet best. Er is veel hulp nodig, meldt een woordvoerder van de organisatie op Al Jazeera.

09.06 uur
Afgelopen nacht hebben de troepen van Kaddafi scud-raketten op Misrata afgevuurd vanuit Sirte. Die laatste stad, de geboorteplaats van Kaddafi, is nog altijd in handen van Kaddafi-vertrouwelingen.

09.03 uur
Nog meer vanuit het Rixos-hotel. Matthew Chance, een CNN-verslaggever twitterde vanmorgen: 'Gewapende mannen inmiddels uit de lobby vertrokken. Nog wel troepen op het terrein'. En: 'Hopen dat deze nachtmerrie met een sisser afloopt.. Niet met een knal'.

08.56 uur
In het Rixos-hotel in Tripoli - de plek waar veel buitenlandse journalisten verblijven - is de situatie nog altijd uiterst gespannen, meldt BBC-verslaggever Matthew Price. Afgelopen nacht is die zelfs 'enorm verslechterd'. Kaddafi-loyale soldaten patrouilleren door de gangen en op het dak liggen sluipschutters. De journalisten kunnen nog altijd het hotel niet uit.

08.54 uur
De strijd in Libië is nog altijd gaande. Zo werd vannacht bijvoorbeeld de stad Ajelat bestookt met raketten en door tanks, meldt de televisiezender Al Arabiya.

08.43 uur
Volkskrant-verslaggever Remco Andersen is ook in Libië. Lees hier zijn verhaal over zijn tocht naar Ziwaya.

08.41 uur
Ook China heeft nu contact met de Nationale Overgangsraad, meldde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Een teken dat ook de Aziatische grootmacht de rebellen meer en meer serieus neemt, en wellicht zelfs erkent.

De Chinezen roepen in de verklaring op tot een 'stabiele machtsoverdracht'.

08.38 uur
Ook de woordvoerder van het Kaddafi-regime, Moussa Ibrahim, liet vannacht weten dat de rebellen nog lang niet gewonnen hebben. Volgens hem staat Kaddafi's leger 'er heel goed voor', en zullen ze blijven vechten. 'Niet uren of dagen, maar weken of maanden.'

08.36 uur
Het spectaculairste nieuws van afgelopen nacht: een nieuwe audioboodschap van kolonel Kaddafi, die nog altijd spoorloos is. In de audioboodschap roept Kaddafi de inwoners van Tripoli op de stad te 'zuiveren' van de rebellen.

Ministens zo opmerkelijk was deze opmerking: 'Ik ben in het geheim wat rondgegaan door Tripoli, zonder door mensen gezien te zijn.. Ik had niet het gevoel dat Tripoli in gevaar is.'

Lees hier meer over Kaddafi's toespraak.

null Beeld afp
Beeld afp
Een Libische rebel in Tripoli. Beeld ap
Een Libische rebel in Tripoli.Beeld ap
Rebellen vieren feest op het ingenomen hoodfkwartier van Kaddafi. Beeld afp
Rebellen vieren feest op het ingenomen hoodfkwartier van Kaddafi.Beeld afp
Ook vandaag vieren rebellen de verovering van Bab al-Azizyah, het hoofdkwartier van Kaddafi, in de Libische hoofdstad Tripoli. Beeld ap
Ook vandaag vieren rebellen de verovering van Bab al-Azizyah, het hoofdkwartier van Kaddafi, in de Libische hoofdstad Tripoli.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Rebellen stampen op een poster van Muammar Kaddafi in de Libische hoofdstad Tripoli. Beeld afp
Rebellen stampen op een poster van Muammar Kaddafi in de Libische hoofdstad Tripoli.Beeld afp
Een verlaten straat in Tripoli. Beeld afp
Een verlaten straat in Tripoli.Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden