Van minuut tot minuut: Leger Egypte zet president Morsi af

Het leger heeft de Egyptische president Mohamed Morsi afgezet en onder huisarrest geplaatst. De grondwet is geschorst. Generaal Abdel Fattah al-Sisi kondigde in een verklaring op televisie een korte overgangsperiode aan en nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen. Er klonk luid gejuich op het Tahrirplein, maar er vielen ook doden en gewonden. Niet iedereen is gerust op de goede afloop van de militaire coup.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft opgeroepen tot kalmte en teurghoudendheid in Egypte. Ook zei hij te hopen dat de vrijheid van meningsuiting en vergadering gerespecteerd zou blijven.

Ban Ki-moon veroordeelde de coup van het leger niet, maar hij zei er wel bij: 'Veel Egyptenaren hebben hun diepe frustratie en bezorgdheid geuit. Maar militaire inmenging in staatsaangelegenheden blijft een punt van zorg.'

undefined

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Beeld ap
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.Beeld ap

Net als president Obama wil ook de Europese Unie een snelle terugkeer van de democratie in Egypte. Dat zei EU-buitenlandchef Catherine Ashton in een reactie op de coup. 'Ik dring er bij alle partijen op aan om zo spoedig mogelijk terug te keren naar het democratische proces, waaronder het houden van vrije en eerlijke verkiezingen en de goedkeuring van de grondwet', aldus Ashton, die alle partijen opriep terughoudend te zijn. 'Ik veroordeel alle gewelddaden ten zeerste en bied mijn medeleven aan aan de families van de slachtoffers.'

Catherine Ashton Beeld reuters
Catherine AshtonBeeld reuters

Bij aanvaringen tussen voor- en tegenstanders van Morsi zijn inmiddels tien doden en meer dan 50 gewonden gevallen. In Alexandrië vielen drie slachtoffers toen het vuur werd geopend op betogers die met stenen begonnen te gooien. Volgens een politiewoordvoerder is versterking gevraagd om het geweld te beteugelen.

Naast de belangrijkste leiders van de Moslim Broederschap wordt nu ook medling gemaakt van de arrestatie van de afgezette Egyptische president Morsi zelf. Dat meldt een vertegenwoordiger van de Moslim Broederschap. Morsi zou onder huisarrest zijn geplaatst.

Mohamed Morsi Beeld epa
Mohamed MorsiBeeld epa

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn verontrusting uitgesproken over de ontwikkelingen in Egypte. Hij benadrukte dat het van groot belang is dat er zo snel mogelijk weer een democratisch gekozen regering wordt gevormd. Hij riep beide partijen bovendien op om geen geweld te gebruiken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte woensdag in Washington bekend dat het ondersteunende personeel van de Amerikaanse ambassade in Caïro het land moet verlaten. Alleen de 'onmisbare medewerkers' mogen nog in Egypte blijven.

Het is nog niet duidelijk of de diplomaten met het reguliere vervoer het land uit gaan of dat het Amerikaanse leger bij de uitreis wordt betrokken.

De Amerikaanse president Barack Obama Beeld ap
De Amerikaanse president Barack ObamaBeeld ap

Volgens Egyptische officials zijn de leiders van de Moslim Broederschap gearresteerd. Het zou gaan om partijleider Saad el-Katatni en zijn waarnemer Rashad al-Bayoumi. De Egyptische krant al-Ahram bericht verder dat er arrestatiebevelen zijn uitgegeven voor 300 leden van de Broederschap

Leider van de Moslim Broederschap Saad el-Katatni in januari 2012. Beeld ap
Leider van de Moslim Broederschap Saad el-Katatni in januari 2012.Beeld ap

Egyptische veiligheidstroepen hebben een inval gedaan in de kantoren van televisiezender Al Jazeera in Caïro. Dat meldt althans de zender zelf. Ten minste vijf personeelsleden zouden worden vastgehouden. Al Jazeera wordt de laatste tijd vaak verweten in zijn berichtgeving erg op de hand te zijn van de Moslimbroeders van Morsi.

De Verenigde Staten gaan de miljardensteun die het land aan Egypte geeft herzien. Dat heeft senator Patrick Leahy gezegd. Wanneer een gekozen parlement door een coup omver wordt geworpen, maakt de Amerikaanse wet dat volgens hem mogelijk.

Patrick Leahy Beeld epa
Patrick LeahyBeeld epa

In de noordelijke Egyptische stad Marsa Matrouh zijn woensdagavond, nadat president Morsi door het leger was afgezet, vier doden gevallen bij aanvaringen tussen aanhangers van Morsi en veiligheidstroepen, meldt persbureau AP.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is 'buitengewoon verontrust' over de situatie in Egypte, waar het leger president Mohamed Morsi heeft afgezet. Dat liet Timmermans woensdagavond weten. 'Het leger kiest ervoor zelf sturing te geven aan het transitieproces. Dat is niet zonder risico, want ook Morsi kan rekenen op veel aanhangers', zegt de minister. Hij stelt dat de veranderingen in Egypte uitsluitend via democratische middelen horen te verlopen: 'Vrije en eerlijke verkiezingen, vrijheid van meningsuiting, het recht om te demonstreren en respect voor de mensenrechten, inclusief de rechten van minderheden.' En: 'Alleen via politieke dialoog zijn de legitieme wensen van de bevolking te realiseren.'

Frans Timmermans Beeld anp
Frans TimmermansBeeld anp

'De politieke islam is verslagen in Egypte.' Dat heeft de Syrische president Assad gezegd in een reactie op het afzetten van Morsi. Assad vecht in eigen land al twee jaar tegen een opstand tegen zijn bewind.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het hoofd van het Egyptische Constitutionele Hof wordt volgens de Arabische nieuwzender Al Arabiya morgen al ingezworen als interim-president. Ook persbureau AP meldt op basis van verschillende bronnen dat er morgen al wordt ingezworen.

Vuurwerk in Caïro. Beeld epa
Vuurwerk in Caïro.Beeld epa

Meteen na de afzetting van de Egyptische president Mohamed Morsi is Misr25 plotseling gestopt met uitzenden. Dat is het tv-station van de Moslimbroederschap, de politieke beweging waaruit Morsi is voortgekomen. Ook de islamistische zender Al-Hafes en de salafistische zender Al-Nas zijn uit de lucht.

Op zijn officiele twitteraccount @EgyPresidency roept Morsi mensen op om geen geweld te gebruiken. Hij noemt zichzelf hierbij nog steeds 'president'. Morsi zegt ook dat de verklaring van het leger verworpen moet worden door alle vrije mannen die hebben gevochten voor een democratisch Egypte.

Volgens zijn assistent is Mohamed Morsi naar een 'onbekende locatie gebracht'.

De liberale oppositieleider Mohamed El-Baradei spreekt nu. Hij zegt dat de revolutie voor een tweede keer is gelanceerd en dat de routekaart voorziet in de eisen van een vroege stembusgang voor een nieuwe president.

De sheikh van de Al-Azhar Universiteit, de hoogste islamitische autoriteit van het land, is nu aan het woord. Hij geeft het proces zijn zegen. Hierna stapt de koptische paus op het podium. De routekaart verzekert alle Egyptenaren van veiligheid, zegt hij.

Een samenvatting van de toespraak van Al-Sisi staat nu op Facebook.

undefined

Er komt een nationaal verzoeningscomité, waarin jongerenbewegingen worden betrokken. De legerchef waarschuwt dat alle gewelddadige acties neer zullen worden geslagen.

Na de verklaring wordt er vuurwerk afgestoken op het Tahrirplein, bij het presidentiële paleis en in verschillende wijken van de stad.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters

De grondwet is ontbonden. De massa op het Tahrirplein juicht.

Het hooggerechtshof zal een wet ontwerpen voor nieuwe parlementsverkiezingen. Het hoofd van het constitutionele hof neemt het presidentsschap waar en er zal een technocratische interimregering worden gevormd.

Legerleider Al-Sisi leest op dit moment een verklaring voor. Hij zegt dat het leger het zich niet af kon wenden van haar plichten jegens het Egyptische volk.

Het leger heeft de afgelopen maanden geprobeerd om verzoening tot stand te brengen, aldus Al-Sisi. De president verwierp echter alle voorstellen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het leger heeft president Mohamed Morsi woensdag om 19.00 uur (Nederlandse tijd) meegedeeld dat hij niet langer president van Egypte is. Dat heeft een bron die dicht bij Morsi staat, gezegd tegen de staatskrant Al-Ahram. Dat staat op de website van de krant. De mededeling is nog niet rechtstreeks bevestigd door het leger of naaste medewerkers van Morsi zelf.

Op BBC Arabic wordt nu gezegd dat het leger Morsi heeft verteld dat hij niet langer aan de macht is.

Na een korte overgangsperiode zullen er in Egypte presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden. Dat heeft het staatspersbureau MENA woendag gemeld. Verdere details werden niet gegeven.

Het is onduidelijk wanneer het leger een verklaring af zal leggen of hoe laat de routekaart gepresenteerd zal worden. Verschillende media noemen verschillende tijden: over een kwartier, een half uur, een uur...

De staatstelevisie meldt dat de routekaart wordt aangekondigd door religieuze leiders (moslims en kopten) en oppositie. Hun gezamenlijke overleg met het leger is nu afgelopen.

De Verenigde Staten zijn 'erg bezorgd' over de situatie in Egypte, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Ook Washington noemt de situatie onduidelijk (ze gebruiken hiervoor het woord 'vloeibaar') en ze kunnen niet bevestigen of er een militaire coup wordt gepleegd.

Het Egyptische leger is zich aan het positioneren in de stad. Ze sluit belangrijke bruggen over de Nijl af, en is onder anderen in de buurt van het Tahrirplein en bij het presidentieel paleis. Al Jazeera heeft foto's op haar liveblog. Het is voor aanhangers van Morsi op deze manier onmogelijk om van de plek waar ze nu demonsteren, naar het presidentiële paleis te marcheren.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Volgens Al Arabiya is er een verklaring opgenomen. Deze zou zijn voorgelezen door generaal Abdel al-Fatah al-Sisi, maar ook door 'politieke figuren' en geestelijken.

Supporters van Morsi bij de Universiteit van Caïro zijn ingesloten door legervoertuigen, melden ooggetuigen op Twitter.

De situatie in Egypte is onduidelijk. Het ultimatum dat Morsi door het leger werd gesteld is al ruim twee uur verlopen. Aanhangers van de president zeggen dat het leger bezig is met een staatsgreep. In de straten van Caïro zouden tanks en militairen zijn gesignaleerd, terwijl de krijgsmacht de vitale functies van de staat onder controle lijkt te willen krijgen. Eerder namen officieren het gebouw van de staatstelevisie in.

Een aanhanger van Morsi kust een portret van de president. Beeld ap
Een aanhanger van Morsi kust een portret van de president.Beeld ap

President Morsi, het hoofd van de Moslimbroederschap Mohammed Badie en diens plaatsvervanger Khairat el-Shater een reisverbod gekregen. Dat hebben bronnen bij de Egyptische luchtvaartautoriteiten woensdag tegen persbureau AP gezegd.

Volgens deze bronnen staan de reisverboden in verband met de ontsnapping van Morsi en dertig andere leden van de Broederschap uit de gevangenis ten tijde van de opstand in 2011 tegen Hosni Mubarak.

President Morsi nog steeds aan het werk in gebouw van Republikeinse Garde, zegt een van zijn medewerkers. Het is onduidelijk of hij ook vrij is om te gaan en staan waar hij wil, en of hij vanavond terug kan keren naar het paleis. De woordvoerder zei dat Morsi het volk vraagt zich te verzetten tegen een militaire coup, maar dat ze dit vreedzaam moesten doen. 'Gebruik geen geweld'.

null Beeld epa
Beeld epa

De geruchtenmachine is flink op gang op Tahrir. Morsi zou onder huisarrest staan, melden anonieme bronnen aan Al Hayat TV. Anderen ontkennen dit weer.

Een van de topadviseurs van de president schrijft op Facebook: 'Terwijl ik deze regels schrijf, ben ik me er ten volle van bewust dat het de laatste zinnen kunnen zijn die ik op deze pagina plaats'.

'Laten we de gebeurtenissen bij hun echte naam noemen', vervolgt hij. 'Een militaire coup'

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft het leger woensdagmiddag opgeroepen geen 'partij te kiezen'. Morsi herhaalde dat hij het ultimatum van de legertop, dat op dat moment op verstrijken stond, naast zich neerlegt.

Demonstranten met een enorme nationale vlag. Beeld epa
Demonstranten met een enorme nationale vlag.Beeld epa

Het ultimatum is verlopen. Op de staatstelevisie is gezegd dat er 'binnen enkele minuten of uren' een verklaring van het leger kan komen.

Officieren staan momenteel in de redactieruimte van de Egyptische staatstelevisie. Ze controleren wat er wordt uitgezonden. Volgens medewerkers hebben de militairen tot dusver niet ingegrepen.

Honderdduizenden mensen zijn naar het Tahrirplein getrokken om af te wachten wat er gaat gebeuren als het ultimatum van het leger verloopt. Om te voorkomen dat vrouwen verkracht of aangerand worden, is op het Tahrirplein een gebied vrijgemaakt waar alleen vrouwen mogen komen.

Vrijwilligers bewaken 'het vrouwengedeelte' op het Tahrirplein. Beeld ap
Vrijwilligers bewaken 'het vrouwengedeelte' op het Tahrirplein.Beeld ap
Demonstranten op het Tahrirplein bidden. Beeld epa
Demonstranten op het Tahrirplein bidden.Beeld epa

De Egyptische legerleiding lijkt het ultimatum aan president Mohamed Morsi op te rekken. De legerleiding is woensdag in gesprek gegaan met politieke en religieuze leiders en heeft onder meer de Moslim Broederschap (MB), waar de president uit voortkomt, en de liberale voorman Mohammed El-Baradei opgeroepen te overleggen over de koers van het land.

Een woordvoerder van het leger meldde via Facebook echter dat de strijdkrachten nog geen tijdstip hebben vastgepind waarop ze 'met een verklaring komen'. Dat lijkt de politici meer tijd te geven. Maar de MB houdt de boot af. Morsi beschouwt zich als de rechtmatig gekozen president en wil van geen wijken weten.

De invloedrijke Egyptische jongerenbeweging Tamarod wil woensdagmiddag demonstreren bij drie presidentiële paleizen en het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Caïro. Dat zei Mahmoud Badr, een woordvoerder van de beweging. Via Twitter riep Tamarod op tot een protestmars om president Mohammed Morsi af te zetten.

Morsi zou zijn werkzaamheden sinds het begin van de demonstraties tegen zijn bewind vanuit het hoofdkwartier van de Garde voortzetten.
Badr verzocht de krijgsmacht Morsi te arresteren, omdat de president zou hebben opgeroepen tot een burgeroorlog. 'Vandaag is een dag van daadkracht', zei hij.

Demonstranten op het Tahrirplein Beeld reuters
Demonstranten op het TahrirpleinBeeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa

Een woordvoerder van de Egyptische president heeft gezegd dat Morsi liever sterft terwijl hij de democratie verdedigt, dan dat hij door de geschiedenis als schuldige wordt gezien voor de terugkeer naar een dictatuur. De Moslim Broederschap, de partij van Morsi, heeft volgens persbureau Reuters een uitnodiging van legerleider Al-Sisi afgeslagen: ze gaan elkaar nu niet ontmoeten.

Legervoertuigen bij gebouw Egyptische staatstelevisie. Personeel dat niet werkt aan live-producties is naar huis.

Het ministerie Binnenlandse Zaken heeft gezegd samen met het leger tegen alle vormen van geweld op te treden. Dat betekent in de praktijk dat de politie en het leger aan dezelfde kant staan.

Bij de ontmoeting tussen El-Baradei en Al-Sisi, zijn ook de twee belangrijkste geestelijken van het land, de Koptische paus en de sheikh van de islamitische Al-Azhar Universiteit aangeschoven.

Een aanhanger van president Morsi laat een kogelhuls zien na een nacht van clashes met tegenstanders van Morsi. Beeld reuters
Een aanhanger van president Morsi laat een kogelhuls zien na een nacht van clashes met tegenstanders van Morsi.Beeld reuters
Een gewonde demonstrant na rellen bij de Caïro Universiteit. Beeld afp
Een gewonde demonstrant na rellen bij de Caïro Universiteit.Beeld afp

De seculier-liberale oppositieleider Mohamed El-Baradei zou op dit moment in gesprek zijn met legerleider Al-Sisi. Dat hebben bronnen rond de oppositie tegen persbureau Reuters gezegd.

Over een paar uur loopt het ultimatum dat het leger aan president Morsi heeft gesteld af. Als Morsi en de oppositie niet tot een vergelijk komen zegt het leger in te zullen grijpen en een politieke routekaart te zullen presenteren om Egypte uit de huidige crisis te leiden.

Tegenstanders van president Morsi. Beeld ap
Tegenstanders van president Morsi.Beeld ap

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Egypte woensdag verder aangescherpt. Alle niet-essentiële reizen naar het land worden ontraden, behalve naar de vakantiebestemmingen aan de Rode Zee en de Golf van Akaba.

Mensen die naar deze resorts willen reizen, wordt aangeraden dat alleen nog te doen door te vliegen naar de luchthavens in Sharm el-Sheikh, Hurghada en Marsa Alam. Eventueel kan ook gereisd worden via de luchthaven van de hoofdstad Caïro.

Protestbeweging Tamarod heeft de 'roadmap' voor de overgangsperiode nu ook in het Engels gepubliceerd:

null Beeld Tamarod
Beeld Tamarod

Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi houdt op dit moment een crisisoverleg met zijn hoogste commandanten. Dit heeft een ambtenaar van het ministerie van Defensie tegen persbureau AP gezegd. De ambtenaar, die geen verdere details gaf, sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat hij niet bevoegd was de media te informeren.

Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi. Beeld ap
Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi.Beeld ap

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de 'epidemie van seksueel geweld', zoals de organisatie het noemt, veroordeeld. Er zijn de afgelopen vier dagen al 91 gevallen van seksueel geweld gerapporteerd.

De afgevaardigde in het Midden-Oosten Joe Stork zegt: 'De ongebreidelde seksuele aanvallen tijdens de protesten op het Tahrirplein tonen het falen van de regering en alle politieke partijen om het geweld tegen te gaan dat vrouwen in Egypte dagelijks in de openbare ruimte ervaren. Dit zijn ernstige misdrijven die vrouwen de mogelijkheid ontnemen om volledig deel te nemen aan het openbare leven van Egypte op een kritiek punt in de ontwikkeling van het land.'

De invloedrijke anti-Morsi-groepering Tamarod - dat rebellen betekent - heeft zijn aanhangers opgeroepen om te demonstreren bij het presidentieel hoofdkwartier, waar president Morsi waarschijnlijk verblijft.

Het ministerie van Gezondheid heeft het aantal gewonden van vannacht bijgesteld tot 600 (eerder werd er melding gedaan van 200 gewonden). Het dodenaantal blijft op 16.

Al-Gama'a al-Islamiyya, een militante islamitische organisatie, heeft Morsi opgeroepen om vervroegde verkiezingen te houden om zo bloedvergieten en een militaire coup te voorkomen. Dat meldt Tarek al-Zumar - een voormalig lid - tegenover persbureau Reuters.

undefined

Op de website van de MorsiMeter, waarop gedurende de 100 dagen dat Morsi aan de macht was te zien viel hoeveel van zijn beloftes de president heeft waargemaakt (10 van de 64), is vandaag een teller geplaatst die afloopt tot het ultimatum van het leger eindigt. Nog 6 uur, 8 minuten en 30 seconden te gaan.

De Moslimbroederschap heeft dreigend laten weten geen 'militaire rebellie' te accepteren. Volgens een topfiguur uit de oude beweging van gematigde islamisten, Essam al-Erian, zal het volk niet gelaten toezien mocht er een militaire opstand uitbreken, aldus al-Erian. 'Vrijheid is belangrijker dan leven', zei de voorman.

De door de staat gerunde krant Al-Ahram voorspelt in zijn uitgave van vandaag dat president Morsi zelf zelf opstappen of uit zijn functie wordt ontzet als het ultimatum vanavond afloopt, meldt persbureau Reuters.

Volgens de krant zijn de Egyptische strijdkrachten van plan om Morsi te vervangen door een 'presidentiële raad' van drie man en een neutraal kabinet dat wordt aangevoerd door een hoge militair. De nieuwe leiding zou 9 tot 12 maanden als een soort overgangsregering aan de macht blijven en in die tijd een nieuwe grondwet opstellen.

Enkele beelden van de demonstraties van vannacht, waarbij tienduizenden betogers zich verzamelden op het Tahrirplein in Caïro, de bakermat van het verzet tegen president Morsi:

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Vannacht op het Tahrirplein, waar miljoenen betogers zich verzamelden om tegen het bewind van Morsi te protesteren. Beeld epa
Vannacht op het Tahrirplein, waar miljoenen betogers zich verzamelden om tegen het bewind van Morsi te protesteren.Beeld epa

De Egyptische Centrale Bank heeft banken aangeraden om de deuren vandaag vroeg te sluiten, uit angst voor plunderingen. De banken zullen om 14 uur vanmiddag dichtgaan, in plaats van de normale sluitingstijd van 17 uur.

undefined

Een overzicht van de gebeurtenissen van vannacht en vanochtend:

- Morsi gaf in een tv-toespraak van vannacht aan niet van plan te zijn op te stappen. Hij noemde zich 'de hoeder van legitimiteit', erop wijzend dat hij democratisch verkozen is. Eerder had hij het ultimatum van het leger bestempeld als 'verwarrend'.

- In zijn televisietoespraak beschuldigde Morsi aanhangers van de voormalige president Hosni Mubarak ervan zijn regering omver te willen werpen en de revolutie te ondermijnen. 'Er is geen substituut voor legitimiteit', aldus Morsi, tijdens zijn 45-minuten durende toespraak. 'De revolutie van 25 januari zal zijn doelstellingen bereiken. Legitimiteit zal gegarandeerd zijn en ik ben bereid daar mijn leven voor te geven.'

- De BBC meldt dat volgens het Egyptische ministerie van Gezondheid vannacht zeker 16 mensen om het leven zijn gekomen door een botsing bij de Universiteit van Caïro tussen het leger en voorstanders van het bewind van Morsi. Meer dan 200 mensen zouden gewond zijn geraakt.

- Legerleider Abdel Fattah al-Sisi heeft woensdagochtend op zijn Facebookpagina aangekondigd 'gereed te staan om zijn bloed te offeren' om 'de Egyptische bevolking te verdedigen tegen terroristen, radicalen of gekken'.

- Dit is de vierde dag dat er massaal wordt geprotesteerd tegen het bewind van Mohamed Morsi, die nu een jaar aan de macht is als eerst verkozen democratisch president van Egypte.

'De laatste uren'. Dat is de kop boven het bericht dat legerleider Abdel Fatah al-Sisi woensdagochtend op Facebook plaatste. Hij doelt daarbij op de Egyptische president Mohamed Morsi. Treedt deze niet voor vanavond 17 uur af - de tijd dat het eerder ingestelde 48-durende ultimatum ten einde loopt - dan zal het leger 'gereed staan om zijn bloed te offeren.'

Een spannende dag dus voor Egypte, en de wereld. Wat gaat er gebeuren als Morsi zich niet aan het ultimatum houdt, zoals hij vannacht nog aankondigde in een televisietoespraak? Komt er een interim-regering met vertegenwoordigers van verschillende politieke stromingen en technocraten, zoals het leger beweert, of grijpt een hoge militair de macht, zoals de staatskrant Al-Ahram voorspelt?

Lees in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in Egypte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden