Van minuut tot minuut - 'Hockeyvrouwen gaan goud winnen'

  • Churandy Martina eenvoudig naar finale 200 meter
  • Sedoc sneuvelt bij halve finale van 110 meter horden
  • Zilver voor springruiter Schröder
  • Hockeysters naar finale na eerste shoot-out in Olympische geschiedenis
  • Zeilsters Westerhof en Berkhout laatste in negende race
  • Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos begonnen aan de tienkamp

De Nederlandse hockeyvrouwen vieren hun overwinning op Nieuw-Zeeland.Beeld ap

Churandy Martina heeft zich met een tijd van 20.17 seconde geplaatst voor de finale van de 200 meter, morgenavond. Martina won van zijn medestanders in de derde serie van de halve finales. Hij was daarin zelfs eenhonderste seconde sneller dan Usain Bolt.

Gregory Sedoc ontbreekt in de finale van de 110 meter horden. De 30-jarige atleet uit Almere raakte woensdag in de halve eindstrijd aan het begin van zijn race geblesseerd en staakte de strijd. Sedoc liep 3 weken geleden tijdens de Flanders Cup in Gent een scheurtje in een dijbeenspier op. Daarvan leek hij hersteld. Sedoc kwalificeerde zich dinsdag in de series voor de halve finales.

Gregory SedocBeeld anp

De beslissende goal is van Ellen Hoog! Nederland naar de finale na een zinderende shoot-out met een heldenrol voor Sombroek, die meerdere ballen wist tegen te houden! Het was keihard werken voor de Nederlandse hockeysters. Vrijdag gaan we zien of zij zilver of goud gaan binnenslepen.

Bij de laatste hindernis maakt O'Connor een fout. Dat betekent dat Gerco Schröder zilver wint, met zijn paard London.

Foutloze rit van Gerco Schröder en zijn paard London. Nu is het wachten of de Ier O'Connor ook een foutloze rit rijdt. Zo niet, of is hij langzamer, dan wint Schröder zilver.

Nick Skelton en zijn paard Big Star maken een fout, de Zwitser Guerdat wint dus goud. Betekent ook dat Gerco Schröder zeker is van brons, en nog een rit mag rijden om zilver met de Ier O'Connor.

Foutloze tweede rit van springruiter Gerco Schröder, en binnen de tijd. Dus blijft hij staan op 1 strafpunt, want in de eerste rit was hij net niet op tijd binnen.

Springruiter Gerco Schröder.Beeld epa

Gedeelde bronzen positie nu voor Marc Houtzager en Tamino. In de finaleronde stootten ze er één balk af, dat betekent dus 4 strafpunten. Maar er moeten nog een flink aantal ruiters springen.

Vier strafpunten van Marc Houtzager en Tamino. Jammer, maar kansloos voor een plek in de finale is de combinatie niet.

Maikel van der Vleuten besluit, nadat zijn paard Verdi 12 strafpunten behaalt in het eerste gedeelte van de rit, om niet verder te gaan. Verdi lijkt geblesseerd.

Zo goed als foutloze rit van springruiter Gerco Schröder met zijn paard London op weg naar de finale. Hij kwam alleen een paar tienden van seconden te laat binnen, waardoor hij een strafpunt oploopt.

Gerco Schröder tijdens zijn rit bij de landenwedstrijd.Beeld epa

De hockeyvrouwen naar de finale, evenals atleet Churandy Martina: de laatste dagen van de Olympische Spelen zien er nog veelbelovend uit voor Oranje. Springruiter Gerco Schröder en zijn paard London wonnen vandaag zilver in een zeer spannende eindstrijd met Ierland. Maar het was ook de dag waarop atleet Gregory Sedoc zijn droom door een blessure in rook op zag gaan. Maar nu maken we ons op voor de finale 200 meter, donderdag, waarin Martina opnieuw tegen Usain Bolt zal strijden. In de halve finale series was Martina in elk geval nèt iets sneller dan Bolt: éénhonderste van een seconde, om precies te zijn.

Ze moeten er allemaal aan, de medaillewinnaars: de huldiging in het Holland Heineken House. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe ging op uitnodiging van oud-olympisch kampioen Stephan van den Berg (Los Angeles 1984) liggend op de handen van het publiek achter in de volle zaal zijn symbolische gouden plak van het HHH halen. Onderweg strandde 'DVR' echter en moest hij verder lopen door het publiek.

Van Rijsselberghe gaat over de handen van feestende fans.Beeld anp

Eelco Sintnicolaas staat halverwege de tienkamp bij de Olympische Spelen op de tiende plaats. De 25-jarige Nederlandse atleet eindigde woensdagavond tijdens het vijfde onderdeel, de 400 meter, als 12e in 48,85 seconden. Sintnicolaas schoof daardoor in de tussenstand op van plek 15 naar 10.

'Nederland wordt kampioen'. Dat zei de Nederlandse hockeyster Willemijn Bos vanavond in London late Night tegen Mart Smeets. 'We hebben gewoon alle wapens in huis.' Bos viel vorige week geblesseerd uit, maar verblijft niettemin in Londen.

Willemijn Bos, geblesseerd maar terug in Londen.Beeld ANP

Inmiddels zijn 214 van de 302 beslissende wedstrijden gestreden. China leidt met 35 medailles de landenscore, op de voet gevolgd door de VS, die er 34 hebben. Op de derde plaats staat gastland Groot-Brittannië, met 22 medailles. Nederland staat op een twaalfde plek, met 5 gouden medailles, 4 zilveren en 6 bronzen.

Gerco Schröder met zijn zilveren medaille.Beeld getty

De Verenigde Staten hebben er sinds woensdagavond weer vijf gouden medailles bij. Brittney Reese, verspringster, sprong 7, 12 meter en dat was voldoende voor goud. Allyson Felix won de 200 meter in een tijd van 20,88. Aries Merritt is de nieuwe koning van de horden. De Amerikaan veroverde woensdag in Londen de olympische titel op de 110 meter horden in een tijd van 12,92 seconden. De beachvolleybalsters Misty May-Treanor en Kerri Walsh wonnen voor de derde keer goud.

Het Amerikaanse gouden beachvolleybal-duo.Beeld reuters

De Nederlandse hockeysters spelen vrijdag in de finale van het olympisch toernooi tegen Argentinië. De Zuid-Amerikaansen versloegen gastland Groot-Brittannië woensdagavond in Londen met 2-1.
De wereldkampioen leidde na 35 minuten met 2-0 door treffers van Noel Barrionuevo en Carla Rebecchi. Pas 5 minuten voor tijd scoorde Alex Danson tegen. Het slotoffensief leverde tot teleurstelling van de vele toeschouwers niet de gelijkmaker op.

Het Britse hockeyteam in het nauw.Beeld epa

Ranomi Kromowidjojos Spelen zitten erop, dus de zwemdiva twittert enthousiast dat ze volop van Londen geniet. En wat houdt dat in? Juist, shoppen en lekker eten:

Churandy Martina is optimistisch over zijn finale 200 meter, morgenavond. Maar belangrijker nog dan een medailleplek noemde hij het lopen van een goede race: 'Morgen moet ik alles geven', zei hij voor de camera van de NOS. 'Morgen moet ik de bocht goed lopen, en daarna gewoon als eerste bij de finishlijn komen. Het gaat me niet om die plek, maar om een goeie race.' Of er een medaille in zit? 'Daarvoor ben ik hier.'

Martina staat de pers te woord na zijn gewonnen halve finale.Beeld afp

'Sir' Chris Hoy stond al hoog in aanzien, maar is sinds deze Spelen een absolute held: hij is de meest succesvolle Britse olympiër. Vandaag werd hij toegejuicht in Hyde Park, en dat zag er zo uit:

Zondag is alweer de laatste dag van de Spelen in Londen. Twee dagen erna, op dinsdag, zal premier Rutte de Nederlandse Olympisch medaillewinnaars ontvangen en toespreken bij een officiële huldiging in de Ridderzaal. Op 18 december 2012, worden de medaillewinnaars ontvangen door koningin Beatrix. Deze ontvangst vindt plaats ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van het NOC*NSF, meldt de RVD. De Olympische sporters komen maandag al met de hogesnelheidstrein van NS Hispeed aan op station 's-Hertogenbosch. Daar worden ze verwelkomd door burgemeester Ton Rombouts en president-directeur van de NS, Bert Meerstadt.
Op het Stationsplein kunnen bewonderaars van de sporters en andere geïnteresseerden aansluitend hun hulde brengen aan de Olympiërs.

Even voor het verschil: zó zag een olympische turnoefening er uit in 1908:

Worstelaarster Hitomi Obara uit Japan heeft vandaag goud gewonnen in de categorie tot 48 kilogram. Ze versloeg in de finale Marija Stadnik uit Azerbeidzjan. De eerste bronzen medailles in dit nieuwe olympische programma-onderdeel gingen naar Carol Hyunh uit Canada en Clarissa Kyoko Mei Ling Chun uit de Verenigde Staten.

Een emotionele Hitomi Obara bij de medaille ceremonie.Beeld reuters

Met haar eerste twee treffers bij Londen 2012 kwam hockeyster Maartje Paumen woensdag tegen Nieuw-Zeeland (2-2, winst na shoot-out) op 13 doelpunten op olympisch niveau. Daarmee heeft de aanvoerster van Oranje het olympische record van de Australische oud-international Alyson Annan geëvenaard. 'Maar daar heb ik in deze wedstrijd even niet aan gedacht', verzuchtte Paumen na de zwaarbevochten finaleplaats.

De beste speelster van de wereld was blij en opgelucht dat ze in de zesde wedstrijd van Nederland in de Riverbank Arena eindelijk tot scoren was gekomen. Maar Paumen miste ook in de shoot-out. Daar werd ze in de perszaal van het olympisch hockeystadion nog even fijntjes aan herinnerd door een Hollandse journalist. Jullie hebben ook altijd wat te zeuren', grapte Paumen.

Maartje PaumenBeeld afp

Voor keepster Joyce Sombroek was vandaag een heldenrol weggelegd tijdens de zenuwslopendeshoot-outs in de halve hockeyfinale. Ze
leidde Nederland woensdag met drie gave reddingen naar de finale. Voor Nieuw-Zeeland bleek de doelvrouw van Laren in de zenuwslopende serie een te grote sta-in-de-weg. 'Je moet gewoon je zenuwen uitschakelen', sprak de 21-jarige studente medicijnen achteraf nuchter.

Sombroek, die vorig jaar bij de gewonnen Champions Trophy tegen Argentinië ook al een hoofdrol vervulde bij de shoot-outs, en haar ploeggenoten hebben veel op dit nieuwe onderdeel in tophockey (als vervanger van de strafbal) getraind. 'Daarom begonnen we met veel vertrouwen aan deze serie.'

Bekijk hier een fotoserie met de mooiste momenten van dag 12 van de Olympische Spelen.

Beeld getty

Spanje en Rusland treffen elkaar vrijdag in de halve finale van het olympisch basketbaltoernooi. Rusland was woensdag in de kwartfinale te sterk voor Litouwen. Europees kampioen Spanje klopte Frankrijk. Andrei Kirilenko was bij de Russen goed voor 19 punten en 13 rebounds in het met 83-74 gewonnen duel. Timofey Mozgov maakte 17 punten. De Russen houden hoop op een eerste basketbalmedaille sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie.

Spanje ging door naar de laatste vier na winst op Frankrijk, 66-59. NBA-ster Pau Gasol tekende voor 10 punten en 11 rebounds. Brazilië en Argentinië strijden later op woensdag voor een plek in de andere halve finale. Australië neemt het op tegen het Amerikaanse Dream Team.

Nog even terug naar springruiter Gerco Schröder, die vandaag het zilver veroverde. Even dacht hij dat het brons ging worden, zei hij na afloop. 'Ik dacht: 'hij is sneller, brons is ook mooi'. Toen merkte ik aan de reactie van anderen dat Cian toch nog een fout maakte.' Lees hier meer.

Springruiter Gerco SchröderBeeld anp

Filmpje van de sfeer in het Holland Heineken House tijdens de halve finale van de hockeyvrouwen tegen Nieuw-Zeeland. Na een zinderende reeks shoot-outs werd die gewonnen door Nederland.

De Belgische baanwielrenner Gijs van Hoecke zal de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen niet meemaken. Het Belgisch olympisch comité (BOIC) stuurde hem woensdag voortijdig naar huis. Van Hoecke had iets te uitbundig zijn teleurstellende optreden in het Velodrome verwerkt. Hij was 15e geworden op het omnium en met de achtervolgingsploeg meteen uitgeschakeld. Foto's van de dronken Vlaming, waarop te zien is hoe hij uit de Londense nachtclub Mahiki naar buiten wordt gedragen, sierden de websites van enkele Britse tabloids.

De Franse handballers liggen nog altijd op koers voor prolongatie van hun olympische titel. De ploeg van sterspeler Nikola Karabatic won woensdag in Londen wel nipt in de kwartfinales van Spanje met 23-22.
De winnende goal viel letterlijk in het eindsignaal van het duel. De uitblinkende Spaanse doelman Arpad Sterbik Capar keerde een wanhoopsschot van Karabatic in de slotseconde, maar de bal kwam in de rebound in de handen van Fransman William Accambray, die geen moment aarzelde en precies op tijd de bal in het doel mikte.

De Chinese tafeltennissers hebben de opdracht aan de afvaardiging - alle gouden medailles winnen op de Olympische Spelen - voortvarend voltooid. De titelverdediger was zoals verwacht ook in de finale van de landenwedstrijd tegen Zuid-Korea oppermachtig: 3-0. Ma Long en Zhang Jike baanden het pad door hun enkelspel tegen respectievelijk Ryu Seung-min en Joo Sae-hyuk te winnen. Het dubbel Wang Hao/Zhang maakte het karwei af ten koste van Oh Sang-eun/Ryu. Duitsland, vier jaar geleden in Peking verliezend finalist, pakte het brons door Hongkong met 3-1 te verslaan.

De Italiaanse volleyballers hebben in de kwartfinale een einde gemaakt aan de titelaspiraties van Team USA. De Amerikanen voelden zich op grond van hun verrichtingen in de voorronde zeer kansrijk het goud van Peking te prolongeren, maar kwamen er woensdag niet aan te pas. De Azzurri, gecoacht door Mauro Berruto, wonnen met 3-0. Alleen de eerste set was spannend: 28-26 25-20 25-20.

Italië, dat in de poule slechts vierde werd, staat in de halve eindstrijd tegenover de Brazilianen. Die versloegen de Zuid-Amerikaanse rivaal Argentinië zonder veel moeite met 3-0 (25-19 25-17 25-20).

Gerco Schröder krijgt op Greenwich park zijn zilveren medaille omgehangen, die hij twee uur geleden bij het individuele springonderdeel veroverde met zijn paard London.

Gerco SchröderBeeld ap

De Nederlandse BMX'ers Raymon van der Biezen en Twan van Gendt hebben indruk gemaakt in de plaatsingsrace. In een individuele race tegen de klok liet Van der Biezen de beste tijd noteren, Van Gendt werd derde in een veld van 32 deelnemers. De volgorde heeft een positief effect bij de indeling van de kwartfinales die donderdag worden verreden. Bovendien mogen Van der Biezen en Van Gendt in de eerste race van hun heat hun startpositie zelf kiezen. Jelle van Gorkom werd 21e. Bij de vrouwen reed Laura Smulders de zesde tijd van 16 deelneemsters.

Nederland speelt vrijdag om 21.00 uur Nederlandse tijd in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Argentinië en Groot-Brittannië. Die wedstrijd wordt vanavond gespeeld. Nederland won bij Peking 2008 in de finale met 2-0 van China. Bij Athene 2004 verloor Oranje in de eindstrijd van Duitsland (1-2). De Nederlandse hockeymannen spelen morgen in de halve finale.

Ook de verlenging biedt geen uitkomst, en dus is het tijd voor de shoot-outs, voor het eerst in de Olympische geschiedenis. De hockeysters moeten een voor een met de bal op het doel aflopen, en krijgen 8 seconden om te scoren.

Nederland gaat naar de videoscheidsrechter, omdat een strafcorner wat de Nederlandse ploeg betreft een strafbal zou moeten zijn. Maar die wordt niet toegewezen. Een strafcorner dus, maar die gaat net naast.

De eerste helft van de verlenging zit erop, maar er is niet gescoord. De spanning is om te snijden. Er wordt meteen doorgewisseld.

Het Nederlandse matchraceteam is voor de kust van Weymouth door Australië uitgeschakeld in de kwartfinales. Australië, de nummer 1 van de plaatsingslijst, won race drie en vier en kwam op 3-1. De vierde manche in de best-of-five serie begon later wegens gebrek aan wind.

De tijd is om. Verlenging moet uitkomst gaan bieden. Twee keer zeven minuten, volgens het golden goal-principe: wie scoort, wint de wedstrijd. Nieuw- Zeeland weet het Nederland moeilijker te maken dan van tevoren werd verwacht.

Beeld reuters

Moeilijke fase voor Nederland tegen het einde van de reguliere speeltijd: twee strafcorners op rij tegen, maar ze worden beide gestopt.

Opnieuw vecht Nederland een beslissing tot een strafcorner voor Nieuw-Zeeland aan. De videoscheidsrechter zoekt tergend lang naar het juiste beeld. Uiteindelijk krijgt Nederland gelijk: Van Maasakker raakte de bal niet met haar voet. Het spel wordt hervat.

De spanning stijgt, de ploegen lijken aan elkaar gewaagd en beide partijen krijgen kansen. Nog ruim vijf minuten te gaan. Als de stand zo blijft, komt er een verlenging van twee keer zeven minuten.

Een strafcorner voor Nieuw-Zeeland gaat er niet in, maar omdat De Goede haar stick volgens de scheidsrechter heeft gehaakt, krijgen ze een tweede kans. Maar Sombroek stopt de bal opnieuw.

Maartje Paumen schiet de strafcorner er rechtstreeks in: 2-2!

Paumen vraagt namens Nederland om een oordeel van de video-scheidsrechter, omdat de bal volgens een aantal spelers op een voet kwam bij Nieuw-Zeeland. Nederland krijgt een strafcorner toegewezen!

En dan wordt Nieuw-Zeeland toch weer gevaarlijk: 2-1 voor Nieuw-Zeeland nadat Forgesson vrij komt te staan en weet te scoren.

In de tweede helft komt Nederland terug, en wordt er meer druk op de Nieuw-Zeelanders gezet. Verdedigster Glynn wordt op haar hoofd geraakt door de stick van Hoog, en moet het veld verlaten. Het spel wordt na enkele minuten voortgezet.

Hoofdwond bij Katie Glynn.Beeld reuters

De laatste telg van de Duitse hockeydynastie Keller heeft vandaag afscheid genomen met een wereldrecord. Natascha Keller speelde op de Olympische Spelen van Londen haar 425e en laatste interland. Het lukte de 35-jarige alleen niet te scoren in de wedstrijd tegen Zuid-Korea om de zevende plaats, die haar ploeg met 4-1 won.

De Nederlandse Hockeysters zijn intussen met een gelijkstand (1-1) de rust van de halve finale tegen Nieuw-Zeeland in gegaan.

Beeld reuters

1-1 voor de hockeydames in de halve finale tegen Nieuw-Zeeland.

Goud kan de Nederlandse ruiter Schröder niet meer halen. De Zwitser Guerdat rijdt een foutloze rit, de Nederlander staat nu op een gedeelde tweede plek, met de Ier O'Connor.

De Nederlandse hockeysters zijn begonnen aan hun halve finale tegen Nieuw-Zeeland, en staan na 8 minuten op een 1-0 achterstand.

Het Nederlandse matchraceteam is voor de kust van Weymouth door Australië in de kwartfinales van het olympisch zeiltoernooi op achterstand gezet (1-2). Oranje kan zich nu geen nieuwe nederlaag meer permitteren tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst. De vierde manche in de best-of-five serie is voorlopig uitgesteld door een gebrek aan wind.

Het team van Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning verraste dinsdag met een overwinning in de tweede wedstrijd tegen Australië, dat alle voorgaande 12 races in Weymouth had gewonnen.

Australisch goud intussen in de 49er-klasse. Net als surfer Dorian van Rijsselberghe hoefden Nathan Outteridge en Iain Jensen alleen nog maar te starten vandaag om goud te winnen. Dat lukte.

Maikel van Vleuten stopte aan het begin van zijn rit al, nadat hij en zijn paard Verdi al snel op drie fouten stonden. Tegenover persbureau ANP reageert Van Vleuten: 'Een goede ruiter heeft ook een goed paard nodig. Als Verdi zijn dag niet heeft, dan lukt het niet.'

Het paard was na de zware landenwedstrijd, die olympisch zilver opleverde, duidelijk vermoeid. 'Ik merkte dinsdag al dat hij een iets strammer lichaam had', sprak de ruiter. 'Dat hij op de tweede hindernis er al een balk afgooit, dat doet hij niet zomaar.'

Stoppen was daarom de meeste logische optie: 'Verdi moet nog langer mee dan vandaag.'

Maikel van Vleuten op Verdi, vandaag.Beeld anp

Voor het eerst is boksen ook voor vrouwen een olympische sport. En blijdschap bij de Britten: Nicola Adams heeft de halve finale gewonnen in de lichtgewichtsklasse. Op naar de finale dus.

Nicola Adams.Beeld reuters

Eelco Sintnicolaas staat bij de Olympische Spelen na drie onderdelen op de tiende plaats in de tussenstand van de tienkamp. De 25-jarige Apeldoorner kwam bij het kogelstoten tot een afstand van 14,18 meter en eindigde daarmee als 17e. Ingmar Vos, de andere Nederlandse deelnemer, noteerde 13,77 bij zijn beste poging en staat in het klassement nu 19e.

Eerder vandaag waren al de onderdelen 100 meter en verspringen. Vanavond gaat het programma verder met hoogspringen en de 400 meter.

De kansen van Lisa Westerhof en Lobke Berkhout op olympisch goud in de 470-klasse zijn voor de kust van Weymouth sterk geslonken. Op de verraderlijke binnenbaan van de olympische zeillocatie kwamen de tweevoudige wereldkampioenen in de negende race als 20e en laatste over de finish. Dat was voor Westerhof en Berkhout het nieuwe aftrekresultaat, na de 18e plaats in de zesde race.

Het Nederlandse duo handhaafde zich in het klassement nog wel op de derde plaats, op 15 punten van zilver (Mills/Clark uit Groot-Brittannië) en op 23 punten van goud (Aleh/Powrie uit Nieuw-Zeeland). Het verschil met nummer 4, het Franse team Lecointre/Geron, bedraagt nog maar 4 punten.

Vandaag volgt nog de tiende race. Vrijdag is de finale met tien boten en dubbele punten.

De zeven Kameroense atleten die spoorloos verdwenen zijn, beschikken over visa die geldig zijn tot november, meldt persbureau ANP. 'Ze hebben in dit stadium helemaal niets verkeerd gedaan', maakte het organiserende comité van de Olympische Spelen LOCOG bekend.

Meteen na de vermissing van de zeven - vijf boksers, een voetbalster en een zwemmer - ging het gerucht dat ze om economische redenen de benen zouden hebben genomen. De organisatoren bevestigden dat de Kameroense chef de mission de vermissing heeft gemeld. LOCOG heeft op zijn beurt de informatie doorgespeeld aan de politie.

Volgens de Britse autoriteiten hebben de atleten uit Kameroen tot nog toe geen asiel aangevraagd. Afgelopen week hebben wel drie Sudanese atleten asiel aangevraagd. Ze waren in Londen voor training en hadden zich niet gekwalificeerd voor de Spelen.

Tegenvaller voor de Britse atleet Daniel Awde. Hij heeft de tienkamp, die vandaag begon, moeten verlaten vanwege een blessure. Jammer, want hij begon goed, schrijft The Guardian.

De Spelen zijn nog niet ten einde, maar de voorzitter van het IOC, Jacques Rogge, is tevreden over wat er tot dusver in Londen te zien is. 'Alle deelnemers zijn enthousiast over de organisatie. De federaties vinden de stadions fantastisch. Wij als overkoepelende instantie hebben ook geen klachten. Ik ben erg gelukkig', aldus de Belg. 'Volgens mij geldt dat voor iedereen hier in Londen.'

Op Youtube is een filmpje verschenen van Theo Bos, voormalig topsprinter op de wielerbaan, die naar de finale van de keirin keek gisteren waar Teun Mulder gedeeld brons won. Een intensieve gebeurtenis.

Ook vandaag valt er weer een spelletje te spelen in het Google-logo (of Doodle). Kon een bezoeker gisteren hordelopen, vandaag valt er te basketballen.

Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos zijn na het tweede onderdeel van de tienkamp op de Olympische Spelen iets opgeschoven in de tussenstand en staan nu respectievelijk 10e en 13e, meldt persbureau ANP.

De 25-jarige Sintnicolaas kwam bij het verspringen tot 7,37 meter en werd daarmee 10e. Vos noteerde 7,27 meter als beste afstand, goed voor de 12e klassering.

In het klassement gaat de Amerikaan Ashton Eaton na de 100 meter en het verspringen aan de leiding met 2079 punten. Hij wordt gevolgd door zijn landgenoot Trey Hardee, die 1936 punten verzamelde tot dusverre. Sintnicolaas staat op 1797 en Vos op 1743.

Later op vandaag is het derde onderdeel, het kogelstoten.

Eelco Sintnicolaas bij het verspringen, vandaag.Beeld reuters

Kritiek van Noord-Korea op de Australische krant The Melbourne commuter. Die krant noemde Noord-Korea in de medaillespiegel 'Naughty-Korea', waar Zuid-Korea 'Nice Korea' werd. 'Pesterige actie, beledigend voor de olympische gedachte', aldus een statement uit Pyongyang. Meer bij The Guardian.

Zwemster Moniek Nijhuis is ondertussen 'lekker aan het shoppen' in Londen.

Epke Zonderland praat om 14.00 uur met de pers. Volkskrant-verslaggever John Volkers is erbij.

Volgens de Britse krant The Guardian wint Nederland nóg een gouden medaille; voor feesten. Volgens de krant is het Holland Heineken House het meest spectaculair van alle 45 'houses'.

De dames van de Holland Acht worden gehuldigd voor het behalen van een bronzen medaille.Beeld anp

De Nederlandse springpaarden zijn fit om vanmiddag in Londen te starten in de finale van de olympische wedstrijd. Tamino (Marc Houtzager), London (Gerco Schröder) en Verdi (Maikel van der Vleuten) doorstonden enkele uren voor aanvang de veterinaire keuring.

Marc Houtzager in actie met het paard Tamino.Beeld reuters

Ook de Britse kranten schrijven over Epke Zonderland. The Guardian schrijft: 'The men's high bar final provided the most sensational spectacle the North Greenwich Arena has yet witnessed.'

Epke Zonderland na zijn oefening.Beeld reuters

Tienkamper Eelco Sintnicolaas neemt bij de Olympische Spelen na het eerste onderdeel de 11e plaats in. De 25-jarige Apeldoorner zette woensdag op de 100 meter een tijd neer van 10,85 seconden. Ingmar Vos, de andere Nederlandse deelnemer, klokte 10,98 seconden in het Olympisch Stadion en is voorlopig 16e.

De Amerikaan Ashton Eaton heeft na zijn tijd van 10,35 seconden voorlopig de leiding met 1011 punten. Zijn landgenoot Trey Hardee (10,42) is tweede met 994 punten. Sintnicolaas heeft 894 punten en Vos 865.

Straks is het tweede onderdeel, het verspringen.

Zelfs met een gouden plak op zak kwam de Duitse discuswerper Robert Harting gisteravond het olympisch dorp niet in. De 27-jarige krachtpatser kwam er na het veroveren van de olympische titel achter dat zijn accreditatie was gestolen. 'Ik heb nu maar een uurtje geslapen op een stoeltje in de trein', twitterde Harting.

Robert Harting viert zijn overwinning in het discuswerpen.Beeld ap

Een interview met Hans van Zetten, die zelf als NOS-commentator ook een heldenrol vervulde tijdens de wedstrijd van Epke Zonderland. 'Dit is het mooiste dat ik ooit heb beleefd als commentator. In een sport met een koninklijke uitstraling, maar die zo spartaans is. De weg die naar de Olympus heeft geleid was zwaar, maar Epke staat er bovenop.'

Hans van Zetten.Beeld ANP

Ook een juweeltje van een video. De ouders van turnster Aly Raisman leven (en bewegen) mee op de tribune tijdens de oefening van hun dochter.

Kanovaarder Eirik Veras Larsen heeft Noorwegen de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen bezorgd. De 36-jarige Larsen was de snelste in de finale van de K1, over 1000 meter op Dorney Lake.

Het Britse tabloid Daily Express heeft vanmorgen per abuis de Nederlandse dressuurploeg op de voorpagina gezet in plaats van de eigen Britse ploeg die goud won.

De website entertainmentweekly.com verkoos Epke Zonderland als 'Olympic Stud of the Day'. Let ook op de video onder het bericht. Op de film zijn ook de concurrenten van Zonderland te zien die naar zijn oefening kijken. Mooi. Auteur Mandi Bierly verkoos Zonderland onder meer omdat hij op acteur Owen Wilson lijkt.

Een overzicht van alle Nederlandse sporters die vandaag in actie komen staat op de website van NOC NSF.

Churandy Martina tijdens de series.Beeld epa

Atleet Gregory Sedoc gaat vanavond ook voor een plak. Hij moet daarvoor eerst door de halve finale van de 110 meter hordenlopen komen. De wedstrijd begint om 20.15. De finale staat twee uur later gepland.

Gregory Sedoc (midden) in actie tijdens de series.Beeld getty

Medaillemogelijkheden zijn er vandaag bij de paardensport. De Nederlandse ruiters doen nu mee aan de individuele wedstrijden. Om 15.55 uur beginnen de springwedstrijden.

Om 11.10 komen de eerste Nederlanders in actie. Ingmar Vos en Eelco Sintnicolaas doen mee aan de tienkamp. De 100 meter staat eerst op het programma. Een uur later begint het verspringen.

Monique Jansen, Erik Cadee en Rutger Smith kijken toe hoe meerkamper Ingmar Vos de discus werpt tijdens de training op de atletiekbaan in Papendal.Beeld anp

Veel mensen genieten nog na van de gouden medaille van Epke Zonderland. Of van het commentaar van Hans van Zetten tijdens de olympische finale. Lees ook het profiel van Zonderland uit de Volkskrant van vandaag.

Na 'dolle dinsdag' met twee gouden en twee bronzen medailles gaan de Spelen voor Nederland vandaag verder met opnieuw medaillekansen bij de paarden. De Nederlandse springruiters hopen na hun 'zilveren' optreden in de landenwedstrijd ook individueel successen te kunnen boeken.

Op Greenwich Park verschijnen Maikel van der Vleuten (met Verdi), Marc Houtzager (Tamino) en Gerco Schröder (London) vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd aan de start.

Ook de Nederlandse hockeysters kunnen al een medaille veiligstellen als ze zich bij winst op Nieuw-Zeeland verzekeren van een plaats in de finale. Daarmee zal de honger van de ambitieuze vrouwen niet zijn gestild. Ze gaan in Londen voor titelprolongatie.

De 470-vrouwen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout verdedigen woensdag de derde plaats in het klassement. Ze varen de negende en tiende race. Daarna volgt een rustdag. Vrijdag is medalrace. De tweevoudige wereldkampioenen hebben een ruime voorsprong op nummer 4 (19 punten) en staan kort op zilver (3 punten) en goud (7 punten).

In het atletiektoernooi beginnen Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos aan de tienkamp. Churandy Martina loopt de halve finale op de 200 meter.
Voor de BMX'ers beginnen de Spelen met de kwalificaties. Voor Nederland komen Laura Smulders, Raymon van der Biezen, Twan van Gendt en Jelle van Gorkom in actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden