Live

Van minuut tot minuut: Griekse onderhandelingen definitief gestrand

De onderhandelingen over een nieuw zakenkabinet tussen de Griekse president Papoulias en vijf Griekse politieke partijen zijn vandaag op niets uitgelopen. Griekenland moet binnenkort opnieuw naar de stembus. De Volkskrant hield een liveblog bij met laatste ontwikkelingen, lees ze hier terug.

De leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis (R), verlaat het presidentiële paleis in Athene na het mislukte overleg.Beeld afp

19.15 uur: Hierbij sluiten wij dit liveblog. Voor meer nieuws omtrent Griekenland en de Europese schuldencrisis verwijzen we naar ons dossier.

18.56 uur:
Ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft gereageerd op het stuklopen van de onderhandelingen in Griekenland. Hij noemt de situatie 'zorgelijk'. Maar de bezuinigingen moeten wat hem betreft hoe dan ook worden uitgevoerd. 'Als zij niet leveren, dan kunnen wij ook niet verdergaan met de leningen', waarschuwde De Jager na overleg met VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie over de begroting van volgend jaar. 'Griekenland is aan de bal.'

18.35 uur: Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet 'technisch voorbereid' zijn op een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Dat zegt topvrouw Christine Lagarde tegen de Franse televisiezender France 24.

18.29 uur:
De problemen voor Griekenland kunnen nog groter worden als het land de euro verruilt voor een eigen munt, schrijft het ANP. Volgens onderzoek van de managementschool IESEG in Lille zou de nieuwe munt direct 50 procent minder waard worden dan de Europese eenheidsmunt euro. Dat zou alleen al voor de Franse banken een verlies opleveren van circa 20 miljard euro.

18.20 uur:
Europese reisagentschappen bereiden zich alvast voor op een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Dat schrijft persbureau AP. Ondermeer TUI en Thomas Cook zeggen al 'rampenplannen' te hebben klaarliggen voor het geval Griekenland problemen voor hen gaat opleveren.

17.49 uur:
De aanhoudende onzekerheid over de politieke en financiële toekomst van Griekenland heeft vandaag opnieuw geleid tot dalende koersen op de Europese beurzen. Het nieuws dat ook de laatste formatiepoging in Athene is mislukt en nieuwe verkiezingen onvermijdelijk zijn, drukte het aanvankelijke voorzichtige herstel hardhandig de kop in, schrijft het ANP.

17.19 uur:
'Ze kunnen van mij in de hel belanden', zegt een werkloze Griek tegen persbureau Reuters. 'Alleen god weet wat ons nu nog te wachten staat. Ik ben erg bang voor de toekomst. Ik denk niet dat verkiezingen iets kunnen oplossen, binnen een maand zitten we weer in dezelfde situatie.'

'Het is afgelopen met Griekenland', zegt een andere Griekse werknemer in reactie op het mislukte overleg. 'Vanaf nu kan je hier alleen nog maar leven als een dier.'

16.50 uur:
Als Griekenland uit de eurozone stapt, dan kan dat de Franse belastingbetaler tot 66,4 miljard euro gaan kosten, en het bancaire systeem van het land met 20 miljard euro aan verloren lonen opzadelen, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde Franse studie.

16.23 uur:
De euro is vandaag verder afgegleden ten opzichte van de dollar. Even na vier uur noteerde de Europese eenheidsmunt een koers van 1,2780 dollar, tegen circa 1,2850 dollar rond het middaguur.

16.15 uur:
Uit de peilingen blijkt ook dat Grieken in toenemende mate bang zijn voor een bankroet. Dat zou de consequentie zijn, wanneer er in juni geen regering aantreedt die zich aan de afspraken met geldschieters houdt.

16.08 uur:
Venizelos zegt dat Fotis Kouvelis, leider van de kleine Democratische Partij, had voorgesteld om een regering voor twee jaar te vormen, op voorwaarde dat de ultralinkse partij Syriza daarbij werd opgenomen. 'Helaas hebben arrogantie, kleine partijpolitiek en opportunisme de overhand gekregen', aldus Venizelos.

16.04 uur:
In New York zijn de Amerikaanse beurzen door het mislukken van het Griekse overleg nagenoeg vlak begonnen.

15.51 uur:
In Brussel zal de situatie in Griekenland met argusogen gevolgd worden, maar in de officiële commentaren zal erop worden gewezen dat nieuwe verkiezingen een zaak van de Grieken zelf is. Dat zegt correspondent van de Volkskrant in Brussel Marc Peeperkorn. 'Brussel wil elke schijn van politieke inmenging vermijden en dus zal het herhalen dat het democratische proces aan de Grieken zelf is.'

 
Wij hopen zeker niet dat het gebeurt, maar wij moeten technisch op alles zijn voorbereid.
IMF- topvrouw Christine Lagarde over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone
V.l.n.r.: Fotis Kouvelis, leider van Democratisch Links, Pasok-leider Evangelos Venizelos, Antonis Samaras, leider van de Nieuwe Democratie, Karolos Papoulias, de Griekse president, Syriza-leider Alexis Tsipras en Panos Kammenos, leider van de Onafhankelijke Grieken.Beeld epa

15.48 uur: Wanneer Griekenland failliet zou gaan, zijn Spanje en Italië ook aan de beurt. Dat schrijft Xander van Uffelen, economieredacteur van de Volkskrant. 'Europa heeft er alle belang bij Griekenland binnenboord te houden.

15.44 uur:
Grieken hebben sinds vrijdag ruim 800 miljoen tot een miljard euro van de bank gehaald, meldt BNR-correspondent in Griekenland Nikos Lanser. Volgens hem is er een lichte vorm van paniek ontstaan.

15.40 uur:
Uit peilingen blijkt dat Syriza, die tijdens de verkiezingen in mei als tweede eindigde, de grootste partij kan worden tijdens de nieuwe verkiezingen. Syriza wil dat Griekenland in de EU blijft.

15.29 uur:
Bronnen binnen de Griekse regering melden dat het land de houders van vandaag afgelopen staatsleningen volledig zal uitbetalen. Het gaat om een bedrag van 430 miljoen euro aan leningen van crediteuren die in maart weigerden akkoord te gaan met een obligatieruil, waardoor zij een groot deel van hun geld kwijt zouden raken.

15.27 uur:
Direct na het nieuws over het mislukte overleg doken de Europese beurzen direct omlaag. De graadmeters trokken zich eerder op de dag nog op aan een sterker dan verwachte Duitse economische groei en de hoop op een Griekse regering van nationale eenheid.

15.24 uur:
'Laten we in godsnaam streven naar iets beters en niet naar iets ergers. Ons vaderland kan zijn weg vinden, en wij zullen er voor vechten om die weg te vinden', zei Venizelos na de vergadering.

15.23 uur:
Een woordvoerder van de Griekse president Papoulias zegt dat er nog geen datum is voor de nieuwe verkiezingen, maar volgens de regels zal het half juni worden. Morgen wordt een demissionaire regering gevormd, aldus de woordvoerder tegen Reuters.

15.12 uur: Pasok-leider Evangelos Venizelos meldt dat er nieuwe verkiezingen komen, aldus het ANP. Ook hij meldt dat de gesprekken zijn mislukt. Venizelos: 'Helaas, het land moet opnieuw naar de stembus.'

15.09 uur:
De Griekse regering is er niet in geslaagd een zakenkabinet te vormen. Dat heeft Panos Kammenos, leider van de conservatieve partij Onafhankelijke Grieken, gemeld aan persbureau Reuters.

15.02 uur:
Het overleg tussen de Griekse president en de leiders van vijf politieke partijen is afgelopen, meldt persbureau AP.

14.34 uur:
George Tzogopoulos, werkzaam aan het Griekse politieke onderzoeksinstituut zegt tegen Nu.nl dat het gevaar dat Griekenland uit de EU stapt steeds reëler wordt. 'Het zou een catastrofe zijn, het is mijn grootste angst.' Volgens Tzogopoulos is de Griekse bevolking helemaal klaar met de bezuinigingsmaatregelen en hebben nieuwe verkiezingen dan ook geen zin. 'Dan houden we dezelfde problemen met het vormen van een regering.'

14.13 uur:
De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben vandaag ingestemd met een compromisvoorstel voor strengere eisen voor Europese banken om zich beter te beschermen tegen crises. De banken zullen hierdoor hogere buffers moeten aanleggen.

13.19 uur:
De Griekse politie heeft een aantal anti-bezuinigingsdemonstranten aangehouden. Bekijk hier de foto's.

13.03 uur: De Griekse president Carolos Papoulias is begonnen met de beslissende gesprekken met vijf partijen over het vormen van een zakenkabinet. De communisten hebben de uitnodiging afgeslagen. De neonazistische Gouden Dageraad is niet uitgenodigd.

12.59 uur: De Griekse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar met 6,2 procent gekrompen. Dat blijkt uit een eerste officiële raming van het Griekse bureau voor statistiek. Eind vorig jaar was de daling op jaarbasis nog groter, namelijk -7,5 procent. Over heel 2012 verwacht de Griekse nationale bank dat de economie van het land met 5 procent zal krimpen. Dat is iets beter dan de -6,9 procent in 2011.

Panos Kammenos (tweede van rechts), leider van de partij Onafhankelijke Grieken, arriveert onder begeleiding van zijn partijfunctionarissen vandaag bij het Presidentieel Paleis in Athene voor de bijeenkomst met de Griekse president en de andere leiders van Griekse partijen.Beeld reuters
Panos Kammenos arriveert bij het presidentiële paleis.Beeld ap
Alexis Tsipras, de leider van het radicaal-linkse Syriza.Beeld ap
De leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis, bij het presidentiële paleis.Beeld ap

12.05 uur: Griekenland heeft voor 1,3 miljard euro aan kortlopende leningen binnengehaald, meldt het ANP. Het land betaalde hiervoor een iets hogere rente dan bij de voorgaande uitgave van obligaties in april. De rente op leningen die over drie maanden aflopen kwam uit op 4,34 procent. In april was dat nog 4,2 procent. De vraag naar de staatsobligaties was wel hoger dan verwacht.

11.59 uur:
De euro was vanochtend 1,2842 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel gisteren.

11.56 uur:
Analist Jos Vesteeg van Theodoor Gilissen over de Europese beurzen vandaag: 'We laveren tussen hoop en vrees. Maandag waren we doodsbenauwd voor een ongecontroleerd vertrek van Griekenland uit de euro. Nu zorgt de hoop op een Griekse regering van nationale eenheid voor enig optimisme dat het zover niet zal komen. Europa loopt weer voor de zoveelste keer langs de afgerond, maar dreigt er wederom niet in te vallen.'

11.31 uur:
François Hollande, de nieuwe president van Frankrijk, wil een pact sluiten met de andere EU-lidstaten waarin de bevordering van de economische groei en terugbrenging van de schulden met elkaar worden verbonden. Hollande is vandaag beëdigd in het Elysée.

11.11 uur:
Eurostat heeft vandaag een eerste raming over het bruto binnenlands product in de eurozone van het eerste kwartaal gepubliceerd. De verschillen tussen de 17 lidstaten van de eurozone zijn groot. Duitsland was opnieuw de aanjager. Griekenland (min 6,2 procent) en Portugal (min 2,2 procent) kenden de sterkste krimp op jaarbasis.

10.50 uur:
Nikos Michaloliakos, de leider van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, is vandaag sterk bekritiseerd door de Griekse regering. Michaloliakos beweert namelijk dat tijdens de Holocaust geen gaskamers en ovens zijn gebruikt om gevangenen te doden. Pantelis Kapsis, woordvoerder van de regering zegt dat de uitspraak een 'extreme belediging is van de nagedachtenis van de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog'. Hij beschuldigt de leider van 'verstoring van de geschiedenis', meldt persbureau AP. Michaloliakos deed volgens persbureau Reuters de uitspraak zondag tijdens een interview.

10.29 uur:
Minister Jan Kees de Jager van Financiën liet gisteravond na overleg in Brussel weten dat er geen andere alternatieven voor Griekenland zijn dan hervormen en bezuinigen. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden, liet vervolgens weten dat een vertrek van Griekenland geen onderwerp van discussie is.

10.20 uur:
De Griekse pers meldt vandaag het eerste geval van agressie tegenover allochtonen in Griekenland sinds het uitbreken van de financiële crisis. Een 78-jarige Nederlander is in de kleine toeristische stad Monemvasia mishandeld door twee dronken Grieken. De Grieken hebben steeds minder begrip voor onderdanen van sommige EU-lidstaten.

9.45 uur:
De Nederlandse economie laat minder rooskleurige cijfers zien. Ten opzichte van een jaar geleden kromp de economie in het eerste kwartaal met 1,1 procent. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011 bedroeg de krimp 0,2 procent. Daarmee verkeert Nederland nog altijd in een recessie.

9.31 uur:
De Europese beurzen zijn vanochtend hoger geopend, dankzij een sterker dan verwachte Duitse economische groei. Beleggers blijven echter voorzichtig in afwachting van de politieke ontwikkelingen.

9.20 uur:
Kan Griekenland de eurozone verlaten? Lees hier wat de gevolgen zijn als Griekenland werkelijk uit de euro stapt.

De leider van de Griekse Socialistische Partij Evangelos Venizelos (M) gisteren na de bespreking met president Papoulias.Beeld afp
Anti-bezuinigingsdemonstranten raakten vandaag slaags met de politie.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden