Van minuut tot minuut: een historische dag in Tripoli

Het regime van Muammar Kaddafi nadert zijn einde, zo lijkt het. Rebellen zijn de hoofdstad Tripoli binnengetrokken en hebben het grootste deel van de stad in handen. Het is onduidelijk waar Kaddafi zelf is op dit moment. De ontwikkelingen van de afgelopen dag van minuut tot minuut.

Thomas van der KolkSebastiaan Timmermans en Michiel van der Geest
Rebellen in Tripoli Beeld afp
Rebellen in TripoliBeeld afp

23:55 uur: En daarmee sluiten we dit liveblog voor vandaag af. Het nieuws op deze site loopt vanacht gewoon door, dus ook het belangrijkste nieuws uit Libië zult u hier aantreffen.

23:50 uur:
Kort samengevat: De opstandelingen rukken steeds verder op in de hoofdstad Tripoli. In de wijken die zijn veroverd heerst vreugde en blijdschap, in andere wijken wordt nog gevochten. Het is niet bekend waar kolonel Kaddafi zich bevindt. Diverse buitenlandse leiders hebben er vandaag op aangedrongen dat hij zonder verder geweld opstapt.

23:48 uur:
Lees hier de geactualiseerde samenvatting van de gebeurtenissen van vandaag.

23:27 uur:
Hier nog een fotoserie met beelden uit Tripoli van vandaag.

23:12 uur:
Volgens een verslaggever van Al-Jazeera is het onwaarschijnlijk dat Kaddafi en zoons Tripoli zijn ontvlucht, omdat overal rond de stad controlepunten zijn opgericht door de rebellen.

22:54 uur:
Wat moet er gebeuren met het mosterdgas en andere massavernietigingswapens van de Libische regering, als Kaddafi niet meer aan de macht is? De VS en de NAVO hebben daar de afgelopen weken al overlegd, meldt CNN. Ook zou er al personeel in Libië aanwezig zijn om bepaalde gevaarlijke locaties te bewaken.

22:36 uur:
Volgens verslaggevers plunderen Libische rebellen munitiedepots van pro-Kaddafi-troepen.

22:20 uur:
De Amerikaanse president Obama en de Britse president Cameron hebben met eklkaar gebeld over Libië. Ze waren het erover eens dat de situatie in het land een keerpunt heeft bereikt en dat Kaddafi 'voor eens en altijd' zijn macht moet afstaan. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De twee zijn het er ook over eens dat de Libische overgangsraad autoriteit moet uitstralen, maar zonder de rechten van de Libische bevolking te schenden.

22:12 uur:
Een tweet van PVV-leider Geert Wilders: 'Dubbelhartig en hypocriet: Westen veroordeelt regime Syrie, steunt rebellen Libie, maar zwijgt over barbaarse schurkenstaat Saoedi-Arabie!'

21:59 uur:
Volgens Al-Jazeera heeft een NAVO-vliegtuig een SCUD-raket neergeschoten die zou zijn afgevuurd vanuit Sirat, een stad vlakbij Tripoli.

21:41 uur:
Hala Misrati, een presentatrice van de Libische (pro-Kaddafi) staatstelevisie, zou volgens onbevestigde berichten gearreasteerd zijn door de rebellen. Eerder deze week haalde ze tijdens een uitzending een pistool tevoorschijn en riep ze haar kijkers op de strijd met de opstandelingen aan te gaan: 'Kill or be killed.'

21:20 uur:
Nabestaanden van de Lockerbie-aanslag in 1988 reageren opgelucht op de klaarblijkelijke val van Kadafi, meldt persbureau Reuters. Libië wordt door veel mensen verantwoordelijk gehouden voor de bomaanaanslag op het vliegtuig, waarbij 259 passagiers, voornamelijk Amerikanen, om het leven kwamen.

20:56 uur: Op de televisiezender Al-Arabya hebben rebellen gezegd dat ze controle hebben gekregen over het vliegveld van Tripoli. Maar het is onduidelijk hoeveel waarde daaraan moet worden gehecht; in het weekeinde werd dat namelijk ook al geclaimd.

20:45 uur:
Obama waarschuwde tijdens zijn toespraak ook voor wraakacties tegen de leden van het wankelende regime in Libië. Hij hield de toespraak vanuit Martha's Vineyard, waar hij momenteel vakantie viert.

20:35 uur:
Het is duidelijk dat het tijdperk van kolonel Muammar Kaddafi in Libië ten einde loopt, maar de strijd is nog niet voorbij. Dat heeft de Amerikaanse president Obama tijdens een televisietoespraak gezegd. Hij riep Kaddafi opnieuw op zijn nederlaag te erkennen en op te stappen. Ook zei hij dat de VS 'een vriend en partner voor het nieuwe Libië' zullen zijn.

20:19 uur:
Het laatste publieke optreden van Kaddafi was een partijtje schaak op 12 juni.

19:54 uur:
Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera is de oudste zoon van Kaddafi, Mohammed, er met hulp van medestanders in geslaagd te ontsnappen.

19:45 uur: Hoeveel geld hebben de landen van de Europese Unie tot nu toe uitgegeven aan humanitaire hulp in Libië? De Britse krant The Guardian heeft het op een rijtje gezet. Bekijk het overzicht hier.

19:31 uur:
Naar verwachting geeft de Amerikaanse president Obama over ongeveer een halfuurtje een nieuwe verklaring over Libië.

19:15 uur:
Nieuwe geruchten over de mogelijke verblijfplaats van Kaddafi, onder andere op de televisiezender Al-Arabiya. Hij zou in een ziekenhuis in het oosten van Tripoli zijn.

19:01 uur:
De Afrikaanse Unie heeft aangekondigd aanstaande vrijdag een spoedberaad te houden over de situatie in Libië. Ook vandaag is er overlegd, maar daar zijn verder geen officiële mededelingen over gedaan.

18:53 uur:
Er komen berichten binnen dat de stroom is uitgevallen in het Rixos Hotel in Tripoli. Daar verblijven momenteel veel buitenlandse correspondenten die verslag doen van de gebeurtenissen in de Libische hoofdstad. Het hotel ligt in in een gebied dat nog niet onder controle is van de rebellen, en er zou flink gevochten worden.

18:42 uur:
Een samenvatting van de gebeurtenissen in Libië vandaag, tot nu toe is hier te lezen.

18:28 uur:
De Verenigde Staten geven de miljarden dollars aan activa van de Libische regering die zij bevroren had, voorlopig nog niet vrij. Wel bekijkt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hoe zij de rebellen financiëel bij kan staan, aldus een woordvoerder.

18:16 uur:
Kaddafi wilde de revolutie in Tunesië in de kiem smoren door de Tunesische ambassade van een Arabisch land op te blazen. Dat beweert althans een soldaat die zichzelf vandaag aan de Tunesische autoriteiten heeft overgeleverd. Hij zegt zelf opdracht van Kadaffi te hebben gekregen om het gebouw op te blazen.

18:04 uur: Als er een internationale vredesmissie naar Libië komt, zullen de Verenigde Staten daar geen grondtroepen voor leveren, zo heeft een woordvoerder van het Pentagon tegenover de BBC verklaard.

17:56 uur:
'Zenga Zenga', roepen sommige rebellen tegen Kaddafi. Dat betekent zoiets als 'steegje steegje'. Kaddafi gebruikte die uitdrukking bij één van zijn eerdere toespraken om aan te geven dat zijn troepen de opstandelingen straatje voor straatje achterna zouden zitten. De toespraak werd geremixed door een Israëliër, wat resulteerde tot een gigantische YouTube-hit.

17:49 uur:
Niet iedereen is blij met het verdwijnen van Kaddafi. Landen als Kenia zagen hem als iemand die ondermeer voor de Afrikaanse onafhankelijkheidsbeweging veel goede dingen gedaan heeft.

17:45 uur:
De Wereldbank staat klaar om Libië bij te staan 'zodra dat mogelijk is'.

17:35 uur:
Later deze week zal Ban Ki-moon een vergadering houden met regionale organisaties. De Verenigde Naties zijn de afgelopen twee tot drie maanden bezig geweest met het opstellen van een plan om de rebellen te helpen met de wederopbouw, aldus de secretaris-generaal van de VN.

17:33 uur:
Naar verluidt zal de Italiaanse premier ergens in de komende dagen een onderhoud met de Libische rebellen hebben. Berlusconi onderhield in het verleden nauwe, omstreden banden met Kaddafi. Italië is voor een groot deel afhankelijk van gasleveringen uit Libië.

17:24 uur: Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft kaddafi zojuist op een persconferentie opgeroepen om het geweld onmiddelijk te staken. Het is volgens hem 'van cruciaal belang om het conflict onmiddellijk te beëindigen zonder verder geweld en vergelding'.

17:15 uur: De Verenigde Staten gelooft niet dat kolonel Kaddafi Libië heeft verlaten. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon tegenover Reuters gezegd.

17:11 uur:
Op de televisie zijn beelden te zien van rebbellen die roepen dat ze Kaddafi zullen

16:59 uur:
Volgens de Libische rebellentelevisie is Masud Abd-al-Hafiz, een familielid van Kaddafi, gearresteerd.

16:57 uur:
De Russische enegriemaatschappijen Gazprom, Neft en Tatneft verwachten dat ze uit Libië geweerd zullen worden als de rebellen er in slagen om de Libische regering omver te werpen. Een woordvoerder van een Libisch-Russisch samenwerkingsverband zegt dat tegenover Reuters. De energiemaatschappijen hebben samengewerkt met de Libische overheid, maar staakten hun werkzaamheden in het land toen de onrusten uitbraken.

16:51 uur:
Binnen enkele maanden zal Libië in staat zijn om de uitvoer van olie te hervatten. Maar het zal nog zo'n 18 maanden duren voordat het niveau van vóór de oorlog bereikt zal zijn, aldus het voormalige hoofd van de Libische oliedivisie Shokri Ghanem.

16:40 uur: De Taiwanese animatiegroep NMA heeft een animatie gemaakt van de opmars van de rebellen in Tripoli. De groep maakte al eerder animaties van grote nieuwsgebeurtenissen, zoals de dood van Bin Laden.
Bekijk hier de animatie over Libië.

16:36 uur:
ANP schrijft dat veel mensen aannemen dat kaddafi nog in zijn commandocentrum verschanst zit, een complex van naar schatting 6 vierkante kilometer dat Bab al-Aziziyah (Schitterende Poort) genoemd wordt. Het is een afgeschermd wijkje, even ten zuiden van het centrum van Tripoli, circa 3 kilometer ten zuiden van de oude stad of de haven. De familie Kaddafi zou hier wonen en er zijn kazernes en de hoofdkwartieren van veiligheidsdiensten gevestigd.

16:30 uur: 'De toekomst van Libië is nu in handen van de Libische bevolking.' Lees hier de officiële verklaring die de Amerikaanse president Obama vandaag naar buiten bracht over de situatie in Libië.

16:26 uur:
Volgens het Arabische tv-station Al-Arabya zijn er bij de grens met Tunesië hevige gevechten uitgebroken tussen opstandelingen en troepen van Kaddafi.

16:22 uur: Het staat nog niet vast dat Kaddafi's zoon Saif al-Islam in Den Haag berecht gaat worden. Mogelijk wordt hij niet aan het ICC uitgeleverd, maar in Libië zelf vervolgd. Dat moet de Libische overgangsregering beslissen, aldus een vertegenwoordiger van de Libische ambassade in Parijs tegenover Reuters.

16:11 uur:
Volgens een woordvoerder van de rebellen hebben de opstandelingen de bewakers rond het gebouw van de staatstelevisie neergeschoten en vervolgens het gebouw bestormd.

16:05 uur: Egypte heeft de nationale overgangsregering van Libië officiëel erkend. Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Kamel volgens de Egyptische staatstelevisie gezegd.

15:55 uur:
Bij de Libische ambassade in Algerije is de Libische vlag gehesen, meldt persbureau Reuters.

15.42 uur:
Ook voor internationale media was de slag om Tripoli een wedstrijd. Welke zender was het eerst. Lees hier het overzicht. De winnaar? Sky News, wiens verslaggeefster Alex Crawford, als eerste in Tripoli aankwam. Ze werd al snel een held op Twitter.

15.33 uur:
De Libische rebellen hebben het gebouw van de staatstelevisie in Tripoli veroverd, een van de belangrijkste propagandainstrumenten van het bewind van Moammar Kadhafi. Dit is van medewerkers van de staats-tv vernomen, meldt het ANP.

15.32 uur:
Volgens de BBC is het zeer moeilijk om je per auto te verplaatsen in Tripoli. Er staan checkpoints om de 150 a 200 meter, die zowel door rebellen als lokale bewoners worden bemand.

15.29 uur:
Ondertussen in Syrië. Daar is het totale dodental van de opstand al tot 2.200 gestegen. Dat stelt de VN-commissaris voor de mensenrechten, Navanethem Pillay.

15.27 uur: Overigens was 12 juni de laatste keer dat Kadhafi in het openbaar werd gezien. Toen had hij een ontmoeting met de voorzitter van de Internationale Schaak Federatie, Kirsan Ilyumzhinov.

15.19 uur:
Functionarissen van zowel de VN als de NAVO hebben tegenover CNN verklaard bang te zijn dat Kadhafi-getrouwen in Tripoli een laatste wanhoopaanval op burgers zullen doen.

15.12 uur: Kadhafi is al weken niet meer in het openbaar gezien. Hij laat enkel nog van zich horen via audio-boodschappen. Een schril contrast met de urenlange toespraken die hij in het verleden hield. Dikwijls integraal uitgezonden door de staatstelevisie.

Vijanden van Kadhafi beweren dat hij niet meer in Tripoli of zelfs in Libië meer is. Leiders van de rebellen en wereldleiders hebben vandaag meerdere malen verklaard niet te weten waar Kadhafi nu is.

15.07 uur:
Oliebedrijf Shell volgt de situatie in Libië op de voet, maar van een terugkeer naar het land is voorlopig geen sprake. Dat liet een woordvoerder van Shell maandag weten aan het ANP.

15.04 uur:
Een verslaggeefster van Al Jazeera staat bij een toegangsweg naar Tripoli. Achter haar rijden auto's luid toeterend Tripoli in. Mensen hangen juichend uit de voertuigen.

15.00 uur:
Jalil, ontkent dat de rebellen in het Noord-Afrikaanse land met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderhandelen over de overgave van Saif al-Islam Kadhafi, een van de zoons van Kadhafi. Dat zei Abdul-Jalil maandag tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

14.58 uur:
De Afrikaanse Unie houdt vanmiddag een noodbijeenkomst over Libië. De Afrikaanse leiders komen samen in Addis Ababa.

14.53 uur:
Jalil wil ook na het definitieve vertrek van Kadhafi dezelfde rol blijven houden. 'Tenzij ik onze doelen uit het oog verlies'. Ook zei Jalil geen idee te hebben waar Kadhafi nu is. 'We hopen dat we 'm levend kunnen oppakken, zodat we hem een eerlijk proces kunnen geven.'

14.46 uur
Jalil benadrukt in zijn persconferentie dat in het toekomstige Libië 'een plek moet zijn voor alle minderheden'. Maar zo zegt Jalil 'het wordt geen bed vol rozenblaadjes. We zullen allerlei problemen krijgen.'

14.42 uur:
De Libische afgezant in Londen stelt dat de rol van de NAVO in Libië is uitgespeeld. 'De NAVO heeft uitstekend werk geleverd, ze hebben Kadhafi's oorlogsmachine geneutraliseerd', aldus Mahmoud Nacua. 'Maar ik denk dat hun rol over is. De Libiërs moeten hun land onafhankelijk opbouwen.'

14.40 uur:
De Palestijnse arts Ashraf el Hagoug gaat aangifte doen tegen Moammar Kadhafi, zodra die in Nederland gevangen zit vanwege zijn vervolging door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat meldt zijn advocaat Liesbeth Zegveld aan het ANP.

14.39 uur:
Lees hier onze update over de gevechten rondom het hoofdkwartier van Kadhafi.

14.34 uur:
De Arabische Liga heeft verklaard volledig achter de rebellen te staan, zo meldt Al Arabiya.

14.33 uur:
Volgens Jalil is de 'overwinning vooral te danken aan de heroïsche jeugd van Libië'. Jalil zegt de streven naar 'tolerantie, vergevingsgezindheid en eerlijke rechtszaken.'

14.31 uur:
De voorzitter van de Nationale Overgangsraad geeft nu een persconferentie in Benghazi. 'Alle Libiërs streven naar vrijheid', aldus voorzitter Jalil.

14.28 uur:
De Libische rebellen nemen steeds meer wijken in het westen van Tripoli in. Dat stelt BBC-verslaggever Rupert Wingfield. In sommige buurten is er fel verzet en er zouden sluipschutters actief zijn.

14.26 uur:
Silvio Berlusconi vindt dat Kadhafi 'zo snel mogelijk' moet vertrekken.

14.21 uur:
Morgen zal een schip in de haven van Tripoli aankomen om eventueel buitenlanders te evacueren. Op het schip is plaats voor 300 mensen.

14.20 uur:
Ook Rusland heeft een verklaring uitgegeven. De Russische minister van Buitenlandse Zaken hoopt dat 'de machtsoverdracht zonder bloedvergieten' zal gaan.

14.17 uur:
The Washington Post heeft een verhelderende graphic over de opmars van de rebellen in Tripoli.

14.14 uur:
Al Jazeera laat beelden van woonwijken in Tripoli zien, waar de sfeer rustig lijkt. Mannen staan op straat en praten met elkaar. In andere delen van de stad zou nog gevochten worden.

14.12 uur:
Ook Reuters bevestigt nu dat de Libische premier al-Mahmoudi gisteravond is gearriveerd op het Tunesische eiland Djerba.

14.10 uur:
Een van Kadhafi's zoons, al-Mutassim, bevindt zich nog binnen de muren van het hoofdkwartier van Kadhafi. Dat meldt Al Arabiya. Of zijn vader ook in Bab al-Azizya is, blijft onduidelijk.

14.07 uur: Volgens Sky News-verslaggeefster Alex Crawford is het een chaos in het enige nog functionerende ziekenhuis van Tripoli. Er zijn amper medewerkers en overal ligt afval.

14.06 uur:
Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) leven er in ons land bijna 1100 Libiërs. Het aantal mensen uit dit land dat hier asiel heeft aangevraagd, is niet bijzonder groot.

Vorig jaar vroegen 180 Libiërs om asiel in Nederland. In het eerste kwartaal van dit jaar waren het er 60 en het tweede kwartaal 50,

14.03 uur:
Een interessant verhaal in de LA Times. Deze doorbraak van de rebellen is begonnen in de bergen ten westen van Tripoli en niet in het oosten van het land, zo schrijft de krant. Lees het hier.

14.01 uur:
De voorzitter van de Nationale Overgangsraad heeft nogmaals verklaard geen idee te hebben waar Kadhafi zich bevindt.

13.56 uur
Meer over de Libische premier in Tunesië. Hij is op het eiland Djerba, zo meldt de correspondent van Al Jazeera op dat eiland. Er waren berichten dat de rebellen en het regime van Kadhafi onderhandelingen zouden hebben gevoerd op het eiland, maar die berichten werden van beide kanten ontkend.

Bij de premier is ook de voorzitter van de televisievakbond van Libië. Dus niet de baas van de Libische staatstelevise zoals eerder gemeld.

13.55 uur
De Libische ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus heeft vandaag in een verklaring laten weten achter de revolutie te staan die in Libië plaatsvindt.

In 1970, een jaar na Kadhafi's staatsgreep, greep de vader van de huidige president Bashar al-Assad, Hafez (1930-2000), de macht in Damascus. Hafez' erfgenaam slaat al maanden keihard oppositie tegen zijn regime neer met behulp van steeds bloediger optredende militaire eenheden en milities.

13.49 uur
De voorzitter van de Nationale Overgangsraad heeft gezegd dat er geen onderhandelingen zijn over het overdragen van Saif Al-Islam Kadhafi aan het International Strafhof in Den Haag. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten.

13.45 uur
En ook Nicolas Sarkozy heeft inmiddels zijn zegje gedaan en gezegd dat Moammar Kadhafi moet opstappen. Bovendien nodigde hij de nummer twee van de rebellen Mahmoud Jibril uit voor een ontmoeting volgende week in Parijs.

13.44 uur Al Jazeera meldt intussen dat de Libische premier Al-Mahmoudi en het hoofd van de staatstelevisie naar Tunesië zijn uitgeweken.

13.43 uur Volgens televisiezender Al Arabiya is één van Kadhafi's zonen, Al Mutassim, in het hoofdkwartier van Kadhafi in Bab al-Azizya in Tripoli.

13.42 uur
De rebellen zouden inmiddels ook de staatstelevisie- en radiostations in handen hebben. Maar de BBC meldt dat er nog steeds pro-Kadhafi-uitzendingen op de televisie te zien zijn.

13.37 uur
Het is nog altijd volstrekt onduidelijk waar Moammar Kadhafi is op dit moment. Eerder vandaag meldde de televisiezender Al Arabiya nog dat hij in een hartziekenhuis ten oosten van Tripoli zou zijn, maar daar is verder niets meer van vernomen.

Het kan ook zijn dat hij nog in zijn hoofdkwartier zit, wellicht in één van de bunkers onder de grond, maar ook dat zijn louter speculaties.

De Britse premier Cameron zei dat de NAVO geen idee heeft waar Kadhafi zich bevindt op dit moment. Wel zei Cameron te hopen dat Kadhafi berecht zal worden, 'maar dat is aan het Libische volk'.

13.30 uur
Het belangrijkste nieuwsfeit van dit moment is nog steeds dat er hevig wordt gevochten in de buurt rondom het hoofdkwartier van de Libische leider Moammar Kadhafi. Tanks hebben het terrein verlaten en zijn in gevecht met de rebellen.

De regeringstroepen zouden worden geleid door een zoon van Kadhafi, Khamis.

Twee andere zoons van Kadhafi, Mohammed en Saif al-Islam, zijn gearresteerd door de rebellen.

13.27 uur
In de Bosnische hoofdstad Belgrado heeft de politie de Libische ambassade omsingeld. Mensen drongen het pand binnen, verscheurden foto's van Kadhafi en hesen de vlag van de rebellen.

13.22 uur
Frankrijk heeft zich opgeworpen om volgende week een bijeenkomst te organiseren over de toekomst van Libië. Het land deed dat bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé. Frankrijk was al van begin af aan nauw betrokken bij de internationale acties tegen het regime van Kadhafi.

13.21 uur
Hier staat de volledige tekst van de verklaring van de Britse premier David Cameron.

13.20 uur
Er is een boot op weg naar Tripoli om migranten te evacuëren. Dat meldt het persbureau AFP.

13.12 uur
Moammar Kadhafi is al 42 jaar aan de macht in Libië. Daarmee is hij een van de langst zittende leiders ter wereld. Al Jazeera maakte deze reportage over zijn heerschappij.

13.05 uur
Even een samenvatting van de situatie.

Na hun razendsnelle opmars gisteren, voeren de rebellen vandaag nog steeds strijd in de Libische hoofdstad Tripoli. Verreweg het grootste gedeelte van de stad is in handen van de opstandelingen, maar nog steeds zijn er plekken die worden gecontroleerd door de troepen van Kadhafi.

Er wordt hard gevochten rondom het hoofdkwartier van de Libische leider. Tanks zijn naar buiten gereden en schieten op de troepen van de rebellen. Waar Kadhafi zelf is, is onbekend. De meeste berichten gaan ervan uit dat hij nog in Tripoli is.

Twee van Kadhafi's zoons zijn door de rebellen gearresteerd. De Nationale Overgangsraad spreekt met het Internationaal Strafhof in Den Haag over de uitlevering van Saif al-Islam, ooit voorbestemd om zijn vader op te volgen.

Ondertussen spreken talloze wereldleiders - van Obama tot Cameron, van Rasmussen tot Rosenthal - nogmaals uit dat de tijd van Kadhafi gekomen is, en dat hij nu onmiddellijk moet opstappen.

De opmars van de rebellen leidden tot vreugdevolle taferelen in veel steden in Libië en daarbuiten. Ook op het Groene Plein in Tripoli werd feestgevierd. Dat is van symbolische betekenis omdat dit plein de afgelopen jaren juist het toneel was van pro-Kadhafi-betogingen.

12.53 uur
Volgens Sky News naderen de rebellen nu ook vanuit het noorden het centrum van Tripoli.

12.46 uur
De Europese Commissie heeft laten weten dat de Europese sancties tegen het land voorlopig nog even van kracht blijven.

12.39 uur Anti-Kadhafi-hackers hebben de site van de Libische Domeinregistratie-organisatie gehackt. Op nic.ly staat nu te lezen: 'Bye Bye Kadhafi!'

12.35 uur
Cameron benadrukte in zijn toespraak dat de revolutie in Libië het werk is van de Libiërs zelf.

'Dit gaat over een land in Noord-Afrika dat vrijheid en democratie wil en deel wil uitmaken van de Arabische lente.'

12.32 uur
De Nationale Overgangsraad van Libië wil snel verhuizen van het oostelijke bolwerk Benghazi naar de hoofdstad Tripoli in het oosten van het Noord-Afrikaanse land. Dat heeft Mahmoud Nacua, de zaakgelastigde in Londen van de Nationale Overgangsraad, vandaag gezegd.

Volgens Nacua wil de Nationale Overgangsraad zich snel in Tripoli vestigen om te voorkomen dat er een machtsvacuüm ontstaat.

12.28 uur
Dit meldt het ministerie van Defensie vandaag over de Nederlandse betrokkenheid bij de situatie in Libië.

'De Nederlandse F-16's in Libië hebben tijdens de slag om Tripoli tot nu toe alleen hun gewone controles uitgevoerd en niet boven de Libische hoofdstad gevlogen, aldus Defensie vandaag.

Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan operatie Unified Protector. Deze missie richt zich op het beschermen van de bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-flyzone boven Libië. De taken van de Nederlanders zijn onveranderd.

De Hr.Ms. Haarlem wordt nog steeds ingezet om toezicht te houden op de naleving van het wapenembargo op zee en om mijnen te jagen. Ook dat gaat gewoon door.'

12.23 uur
Ondertussen heeft de Britse premier David Cameron de Libiërs opgeroepen de mensenrechten te respecteren en zich verre te houden van vergeldingsacties.

Hij zal snel de bevroren Libische tegoeden vrijgeven. Zelf zou Cameron graag zien dat Kadhafi zal worden berecht voor de misdaden die hij heeft begaan, maar dat dit een zaak is van de Libiërs zelf.

12.18 uur
Meer over de situatie in Tripoli. Dit schrijft persbureau Reuters.

Troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Moammar Kadhafi hebben tanks gepositioneerd vlak bij zijn compound in centraal-Tripoli en houden daarmee de aanvallen van de rebellen tegen. Dat zei een woordvoerder van de rebellen tegen Reuters via de telefoon.

'De situatie is niet stabiel. Er wordt overal geschoten. Kadhafi's troepen gebruiken tanks bij de haven en in de Al Sarine-straat vlak bij (Kadhafi's compound in) Bab al-Aziziyah', zei de woordvoerder in Tripoli, die zei Abdulrahman te heten.

'De revolutionairen staan overal in Tripoli gepositioneerd, sommigen van hen zijn vlak bij Bab al-Aziziyah, maar Kadhafi's troepen pogen hen tegen te houden.'

'Sluipschutters vormen het grootste probleem voor de revolutionairen. Er zijn veel martelaren, onder wie mijn broer en twee van mijn buren', zei hij.

12.16 uur
De Britse premier David Cameron houdt op dit moment een toespraak. Hij benadrukt nogmaals dat Kadhafi onmiddellijk moet stoppen met vechten. Wat er daarna met hem moet gebeuren is aan de Libische Nationale Overgangsraad en de nieuwe Libische autoriteiten, aldus Cameron. Hij zegt geen idee te hebben waar Kadhafi nu is.

12.09 uur
Een update over de situatie in Tripoli. De rebellen zijn de compound van Moammar Kadhafi dicht genaderd, maar hebben daar te kampen met fel verzet. Dat meldt een woordvoerder van de rebellen aan persbureau Reuters. Bij de strijd om Tripoli hebben al veel rebellen het leven gelaten.

12.06 uur
En ook de voorzitter van het Europees Parlement, de Pool Jerzy Buzek, heeft gereageerd.

'Vandaag is een vreugdevolle dag voor Libië en de gehele regio. Tripoli zal snel vrij zijn. Ik feliciteer het Libische volk en de Nationale Overgangsraad voor hun moed en vastberadenheid. Hun roep om vrijheid en menselijke waardigheid is sterker geweest dan de terreur van Kadhafi.'

12.02 uur
Ook minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft van zich laten horen. 'Zijn tijd is voorbij', aldus de bewindsman.
'De roep om vrijheid en democratie van de bevolking zelf, en geduld en volharding, hebben het regime van Kadhafi op de knieën gekregen. Het is nu zaak de democratische transitie zorgvuldig vorm te geven.'

11.55 uur
Volgens de rebellen hebben troepen loyaal aan Moammar Kadhafi tanks en houden ze zich op in het gebied rond de haven, en bij de compound van Kadhafi.

Kadhafi's zoon Khamis zou de troepen in centraal-Tripoli leiden. Dat melden bronnen bij de rebellen tegen nieuwszender Al Arabiya.

11.50 uur
Een verslaggever van Reuters meldt dus dat een colonne van rebellen richting het Groene Plein trekt. Onderweg schreeuwen ze 'Allahu Akbar' of 'God is de Grootste'. Ze hebben pick-up-trucks met raketwerpers bij zich.

11.48 uur
De televisiezender Al Arabiya meldt meer over de verblijfplaats van Kadhafi. Er zijn berichten dat hij in het Tarjura-hartziekenhuis ligt, ten oosten van Tripoli. Maar te controleren is dit niet.

11.44 uur Een BBC-verslaggever vertelt op BBC World hoe hij vanmorgen met de rebellen Tripoli binnentrok en bij de waterkant plots onder vuur werd genomen. 'We reden in een hinderlaag. Er werd met anti-tankgranaten op ons geschoten.' De verslaggever en zijn team zijn allen ongedeerd. De hinderlaag toont volgens de verslaggever aan hoe gevaarlijk de situatie in Tripoli nog is. Nog lang niet alle troepen hebben zich overgegeven.

11.20 uur: De gebeurtenissen in Libië worden overal ter wereld gevolgd, maar toch zeker ook met speciale interesse in Syrië. Ook daar zijn al maanden protesten aan de gang, maar tot nu toe worden ze met bruut geweld onderdrukt door president Assad. (Wiens familie net na kolonel Kadhafi aan de macht kwam). Nour Ali, een reporter die onder een pseudoniem werkt voor de Guardian, schrijft dat de laatste ontwikkelingen een enorme boost betekenen voor het moraal van de demonstranten in Syrië. Lees hier het verslag.

11.17 uur: En ondertussen blijft de vraag: waar is kolonel Moammar Kadhafi? Downing Street - het kabinet van de Britse premier Cameron - zegt ook geen flauw idee te hebben. Naar Zuid-Afrika is hij in elk geval niet, meldde de Zuid-Afrikaanse autoriteiten vanmorgen.

11.16 uur: De NAVO gaat door met de patrouillevluchten boven Libië totdat alle Kadhafi-troepen zich hebben overgegeven, heeft de verdragsorganisatie laten weten.

11.14 uur: Een verslaggever van Reuters meldt dat honderden voertuigen met rebellenstrijders op weg zijn naar het Groene Plein, het plein in het hart van Tripoli.

11.09 uur: Luke Harding, een verslaggever van de Britse krant The Guardian, meldt dat veel mensen zeer dankbaar zijn voor de luchtaanvallen van de NAVO. Hij schrijft: 'Het district waar ik ben is compleet in handen van de oppositie. Ik kwam een jongen tegen in een Engels shirt, die luidkeels David Cameron en Nicolas Sarkozy aan het prijzen was. Hij zei: 'Engeland goed, Engeland goed, bedankt, bedankt. Het was als een droom voor de spindoctors van de Conservatieven.' Luister hier zijn audioverslag.

11.05 uur: Een Libische functionaris van de rebellen heeft in Londen gezegd dat Tripoli nu voor 95 procent in handen is van de rebellen.

11.02 uur: Al Jazeera meldt dat het tot Martelaarsplein omgedoopte Groene Plein in Tripoli nu verlaten is uit angst voor gevechten.

11.00 uur: Volgens de Libische staatstelevisie is het 'business as usual' in Tripoli en is het dagelijkse leven normaal als altijd.

10.56 uur: CNN meldt dat regeringstroepen in de wijk Tajourah in Tripoli nu onderhandelen met de rebellen over hun eventuele overgave.

10.50 uur: De Libische rebel Hisham vertelt tegen de BBC. 'We hadden een hele zware nacht gisteren. We raakten vrijwel door onze voorraad munitie. Maar het is de beste dag van mijn leven. Ik voel me als herboren. Het is fantastisch. Vrijheid is vrijheid. Ik kan het gewoon niet beschrijven.

10.48 uur: Er wordt ook nog steeds gevochten om de stad Brega. De stad ligt ten oosten van Tripoli en vormt een belangrijke machtsbasis voor Kadhafi, omdat dit het gebied is waar zijn stam vandaan komt.

10.46 uur: Interessante tweet van Shalman Saik, de baas van het internationale Brooking Doha Centra. 'Remembering the heated debate over NATO, intl military intervention in #Libya, esp the No Fly Zone. We were right & the sceptics were wrong!

10.41 uur: De Libische ambassade in Den Haag is vandaag gewoon geopend voor Libiërs die aankloppen voor hulp. Dat heeft een woordvoerder laten weten.
De Libische ambassadeur in Nederland heeft nog geen contact gehad met Tripoli over de huidige situatie in het land. Voor het gebouw wappert sinds maart de revolutionaire vlag. Toen werd het gebouw aan de Parkweg in Den Haag ook officieel omgedoopt in een ambassade in plaats van een consulaat.

10.33 uur: Ook China heeft verklaard de 'beslissing van het Libische volk' te steunen. Vorige week sloten China en de Libische rebellen een akkoord over de Chinese handelsbelangen.

10.27 uur: Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken is nog maar tien tot vijftien procent van Tripoli in handen van Kadhafi-aanhangers. Frattini stelt dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de 'enige plek' voor Kadhafi is. 'Als hij nu niet gaat is hij verantwoordelijk voor ieder mogelijk bloedbad in Tripoli.'

10.25 uur: Hier is een mooi overzicht van allerlei Britse voorpagina's van vanmorgen. 'Endgame' en 'On the brink' zijn de meest gebruikte koppen.

10.21 uur: De druk op Kadhafi om zich over te geven is immens. Internationale leiders roepen hem op om zich zo snel en vreedzaam mogelijk over te geven. Zijn militaire slagkracht lijkt te zijn verdwenen het het tot Martelaarsplein omgedoopte Groene Plein in Tripoli stond vannacht vol met juichende rebellen. Ondertussen wordt er nog steeds hevig gevochten rondom zijn militaire complex, waarvan het onduidelijk is of ook Kadhafi daar is.

10.16 uur: Luister hier naar het verslag van een BBC-verslaggever die vanmorgen in Tripoli onder vuur werd genomen door Kadhafi-loyalisten.

10.12 uur: Er zijn nog steeds horden van verzet in Tripoli. Tegelijkertijd stromen de rebellen de stad binnen. Het lijkt een kwestie van tijd, voordat de stad helemaal in hun handen is. Er worden al checkpoint opgericht om auto's en mensen te kunnen doorzoeken. Er wordt gevreesd voor sluipschutters van Kadhafi.

10.11 uur: Het is grappig en treurig tegelijk. Deze presentatrice van de Libische staatstelevisie, die gisteravond druk zwaaiend met een revolver luidkeels haar steun aan Kadhafi betuigde.

10.06 uur: De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Alistair Burt, heeft verklaard dat het regime van Kadhafi 'in elkaar aan het storten is'. Hij riep de kolonel op 'te vertrekken zonder bloedvergieten'.

09.55 uur: De griffie van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is in onderhandeling met de Nationale Overgangsraad van Libië over de overdracht van Saif al-Islam Kadhafi, de zoon van de leider van het Noord-Afrikaanse land. Dat heeft de woordvoerder van de griffie van het ICC maandagochtend laten weten aan het ANP.
ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo had afgelopen nacht al laten weten dat de arrestatie van de 39-jarige zoon van Kadhafi 'erg belangrijk' is voor het hof.

09.49 uur: Mocht Kadhafi vallen, dan zal Zuid-Afrika de rebellen nog niet erkennen als de officiële leiders van het land. 'Dat wordt een beslissing van de Libiërs zelf.' De minister van Buitenlandse Zaken, Nkoana-Mashabane, stelde verder dat Kadhafi geen asiel zal zoeken in Zuid-Afrika en dat het land ook niet op een andere manier meewerkt aan een eventuele vlucht van hem.

09.46 uur: De BBC heeft een gesprek gehad met Karen Graham, een Britse zuster in Tripoli. Graham kan vanuit haar raam het militaire complex van Kadhafi zien. 'Ik zie diverse rookkolommen'.

09.44 uur: De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft in een persconferentie verklaard dat het land geen vliegtuigen naar Tripoli heeft gestuurd om Kadhafi op te halen. Er gaan geruchten dat het land onderhandelt met Kadhafi over zijn vertrek. Zuid-Afrika heeft wel een vliegtuig klaarstaan in Tunesië om Zuid-Afrikanen op te kunnen halen.

09.42 uur: Het internet doet het weer in Tripoli. Dat was de afgelopen maanden afgesloten door het Kadhafi-regime

09.37 uur: Ook verslaggever van The Guardian, Luke Harding, zegt dat 'Tripoli nog niet helemaal gevallen is. Er wordt nog steeds gevochten. Het is nog niet over.'

09.32 uur: Matthew Price van de BBC is in Tripoli. Volgens hem is het gevecht om het militaire complex van Kadhafi 'zeer hevig'. Het is onduidelijk of Kadhafi zich binnen de muren van dit Bab al-Azizia -complex bevind.

09.30 uur: De EU heeft verklaard al druk bezig te zijn met de post-Kadhafi periode. Ook roept Europa Kadhafi op om 'zonder enige vertraging af te treden'.

09.24 uur: Even een korte samenvatting. Tripoli is sinds gisteravond voor het grootste gedeelte in handen van de Libische rebellen. Zijn zonen Saif-al-Islam en Mohammed zijn aangehouden. Er wordt nog steeds gevochten in de hoofdstad. De strijd concentreert zich nu rondom het militaire complex van Kadhafi. Het is onduidelijk waar de kolonel zich nu bevindt. De chronologie van de strijd in Libië nog eens teruglezen? Dat kan hier.

09.20 uur: De Libische rebellen verwachten dat de aanvallen van de NAVO op korte termijn kunnen worden beëindigd. 'We verwachten geen hulp nodig te hebben na de val van Kadhafi. We gaan voor een soepele overgang. Er zullen natuurlijk problemen zijn, maar het wordt geen bloedige stammenstrijd', aldus Ibrahim Dabbashi, de VN-vertegenwoordiger van de rebellen.

09.14 uur: Soms zegt een foto meer dan duizend woorden. Dit plaatje werd een jaar geleden geschoten, tijdens de Pan-Arabische top in Kadhafi's geboortedorp Sirte. We zien niet alleen Kadhafi, maar ook de toenmalige president van Tunesië Ben Ali, Hosni Mubarak en de president van Jemen, Saleh, die momenteel in Saoedi-Arabië verblijft. Dat maakt duidelijk hoe groot de gevolgen van de Arabische lente zijn.

09.09 uur: De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft de luchtaanvallen van de NAVO op Libië scherp veroordeeld. Volgens hem is het doel controle over de olie van het land te krijgen. Chavez is een trouwe aanhanger van Kadhafi. 'Vandaag hebben ze ik weet niet hoeveel bommen laten vallen en ze vallen op schaamteloze en open wijze... op scholen, ziekenhuizen, woningen, werkplaatsen, fabrieken, landbouwgrond, aldus Chavez. 'Ze hebben Tripoli praktisch verwoest met hun bommen.' Volgens de Venezolaanse president zoeken de Verenigde Staten en andere landen excuses om het land en zijn rijkdommen in te nemen.

09.06 uur: Professor en Midden-Oosten-specialist Fawas Gerges zegt tegenover de BBC dat hij geen lange, bloedige strijd om Tripoli verwacht. Volgens hem zijn de Kadhafi-troepen afgelopen nacht grotendeels 'opgelost'.

09.02 uur: Volgens Al Jazeera onderhandelt Moammar Kadhafi met Zuid-Afrika over zijn aftocht naar Zimbabwe of Angola.

09.00 uur Overal ter wereld vieren Libiërs feest bij hun ambassades. Ook bij het Witte Huis in Washington dromden Libiërs vannacht samen.

08.56 uur Wie wordt de nieuwe leider van Libië, wanneer Kadhafi weg is? Mustafa Abdul Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgangsraad, lijkt de beste papieren hebben. De grote vraag is hoe de Libische staat zich zal ontwikkelen. Komt er een democratie? Hoe gaat de regering eruit zien?

08.48 uur De Britse woordvoerder van de Libische Overgangsraad heeft tegenover de BBC verklaard dat de rebellenleiders oproepen om geen geweld meer te gebruiken als Tripoli eenmaal is ingenomen. De Libische Overgangsraad (die nu nog in Benghazi huist) wil dan zijn zetel naar Tripoli verplaatsen.

08.45 uur Een verslaggever van The New York Times reisde vannacht naar Tripoli. 'Van een bloedige strijd, naar een juichende hoofdstad'. Lees het verhaal hier.

08.42 uur Na maanden van stagnatie volgden de gebeurtenissen elkaar de afgelopen week in rap tempo op. Hoe konden de rebellen Tripoli zo snel veroveren? Lees het hier.

08.40 uur AP meldt dat de wegen richting Tripoli vol staan. De afgelopen maanden zijn talloze mensen gevlucht voor het geweld en gevaar. Nu willen mensen terug om feest te vieren op het tot Martelaarsplein omgedoopte Groene Plein. Het centrale plein van Tripoli.

08.38 uur De val van Kadhafi zal tot groot feest leiden bij de rebellen. De toekomst blijft echter ongewis. De rebellen zijn verre van een strak geleide, uniforme organisatie, maar bestaan uit een bont gezelschap van allerlei grote en kleine groeperingen.

08.33 uur Ook AFP meldt dat Kadhafi zich nog steeds zou bevinden in zijn residentie in Tripoli. Mocht dit zo zijn, dan valt te verwachten dat de strijd zich de komende uren daar zal concentreren.Veel rebellen geloven echter dat Kadhafi is gevlucht en zich schuilhoudt in de woestijn.

08.30 uur Bekijk onze fotospecial van feestvierende rebellen in de straten van Tripoli.

08.28 uur Ook de premier van Australië, Julia Gillard, heeft Kadhafi opgeroepen zo snel mogelijk af te treden. 'We blijven zeggen dat hij weg moet gaan en geloven dat hij internationaal berecht moet worden.'

08.23 uur Een verslaggever van AP meldt nu ook dat er hevige explosies te horen zijn uit de omgeving van de compound van Kadhafi. Deze zouden afkomstig zijn van tanks van het Kadhafi-regime. Want hoewel de rebellen in Tripoli zijn, is een groot gedeelte van de stad nog steeds in handen van troepen loyaal aan Kadhafi. Ook verslaggever van de BBC, Matthew Price, laat weten dat er nog steeds explosies te horen zijn in Tripoli.

08.12 uur Volgens een diplomatieke bron zou Moammar Kadhafi nog steeds in zijn residentie zijn in Tripoli. Er is al uren onduidelijkheid over precies waar Kadhafi is. Gisteren meldde het Duitse persbureau DPA dat hij op weg zou zijn naar de grens met Tunesië, maar dat kon niet worden bevestigd. Twee van zijn zoons, Saif al-Islam en Mohammed, zijn gearresteerd door de rebellen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wil ze graag uitgeleverd zien.

08.00 uur Rebellen melden nu aan Al Jazeera dat een tank de compound van Kadhafi heeft verlaten en beschietingen uitvoert op het omliggende gebied.

07.51 uur De NAVO heeft ook een verklaring uit laten gaan vandaag. Het Libische regime is 'duidelijk in elkaar aan het storten', volgens de verdragsorganisatie. De NAVO heeft een actieve rol gespeeld bij de opstand tegen Kadhafi. Al maandenlang bombarderen NAVO-troepen strategische doelen in Libië.

07.44 uur het meest opmerkelijke van de opmars van de rebellen gisteravond en vannacht is dat ze binnen een paar uur het centrum van de stad hebben kunnen bereiken, zonder veel weerstand. Het bereiken van het Groene Plein, onmiddellijk omgedoopt tot Plein van de Martelaren, was van symbolische betekenis. Dit plein werd voorheen veelvuldig gebruikt om kolonel Kadhafi toe te juichen.

07.41 uur De gevechten zijn na een paar uur van relatieve rust rond 06.00 uur vanochtend weer losgebarsten. Onder andere in het gebied rond het hotel waar de meeste buitenlandse journalisten verblijven. Volgens BBC-verslaggever Matthew Price is een groot deel van het overheidspersoneel dat in het hotel werkt, inmiddels vertrokken. Lees hier het verslag van Price over de angstige momenten die hij afgelopen nacht meemaakte.

07.34 uur Volgens een woordvoerder van de rebellen is 15 tot 20 procent van Tripoli nog steeds in handen van Kadhafi-aanhangers. Dat zei hij zojuist op nieuwszender Al Jazeera. Er wordt nog steeds gevochten. Het gaat om vier gebieden in de stad.

07.33 uur Libiërs in de Verenigde Staten zijn blij met de ontwikkelingen in hun land van oorsprong, getuige dit filmpje op YouTube dat feestvierende Libiërs voor het Witte Huis laat zien.

07.20 uur Ook persbureau AFP meldt nu steeds zwaardere gevechten rondom de residentie van Kadhafi. Daarnaast zijn in het zuiden van de stad gevechten te horen. Een BBC-verslaggeefster meldt eveneens veel geweervuur te horen. Het lijkt erop alsof bij het begin van de dag de strijd weer is losgebarsten.

07.06 uur Op dit moment klinkt er weer zwaar geschut in Tripoli. Volgens BBC-verslaggever Matthew Price zijn er nog altijd delen van de stad in handen van Kadhafi-aanhangers. Onder andere het deel van de stad waar het hotel van buitenlandse journalisten staat, is nog onder controle van regeringstroepen. Het geweervuur zou afkomstig kunnen komen van de wijk waar het hoofdkwartier van Kadhafi staat, aldus Price. Het is nog altijd onduidelijk waar Moammar Kadhafi verblijft op dit moment.

07.04 uur De Britse premier David Cameron komt terug van een korte vakantie in Cornwall. Hij ontmoet vandaag in Londen vertegenwoordigers van de Overgangsraad.

06.15 uur De olieprijs is vanochtend gedaald op de Aziatische markten als gevolg van de ontwikkelingen in Libië. Een vat ruwe olie uit het Noordzeegebied kost nu 106,75 dollar. Dat is 1,87 dollar lager dan de slotprijs van vrijdag.

05.35 uur De Amerikaanse president Obama heeft de Libische leider Moammar Kadhafi vannacht opgeroepen terug te treden. Obama zei dat het zittende bewind 'tekenen van ineenstorting' vertoont en dat Kadhafi door op te stappen moet voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.
'De zekerste manier om het bloedvergieten te stoppen is eenvoudig: Moammar Kadhafi en zijn regime moeten erkennen dat hun bewind is geëindigd. Kadhafi moet de werkelijkheid onder ogen zien: hij heerst niet langer over Libië', aldus Obama in een verklaring. 'Hij moet de macht voor eens en voor altijd overdragen.'

04.25 uur
De rebellen zijn heel ver gevorderd in Tripoli, maar nog niet heel de stad is in handen van de rebellen. Er zijn nog altijd haarden van verzet in de stad.

03.10 uur
De rebellen, verenigd in de Nationale Overgangsraad, zijn afgelopen nacht Tripoli binnengedrongen. Zij kwamen tot het Groene Plein, in het centrum van de stad. De rebellen bezwoeren het plein te zullen omdopen tot het Plein van de Martelaren. Op dit plein waren voorheen voor demonstraties van aanhangers van Kadhafi.

01.00 uur Een van de zoons Kadhafi, Saif al-Islam, is gearresteerd door de Rebellen. Ooit was hij voorbestemd om zijn vader op te volgen, nu wacht hem vervolging door het ICC in Den Haag.

Libische opstandelingen vechten in het centrum van Libië. Beeld ap
Libische opstandelingen vechten in het centrum van Libië.Beeld ap
Feestende rebellen in Tripoli Beeld reuters
Feestende rebellen in TripoliBeeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Rebellen in Tripoli. Beeld ap
Rebellen in Tripoli.Beeld ap
Kaddafi in een nieuws-animatie van het Taiwanese NMA.TV Beeld
Kaddafi in een nieuws-animatie van het Taiwanese NMA.TV
null Beeld epa
Beeld epa
Demonstranten slaan een poster stuk van Muammar Kaddafi. Beeld reuters
Demonstranten slaan een poster stuk van Muammar Kaddafi.Beeld reuters
Libische rebellen in de straten van Tripoli. Beeld afp
Libische rebellen in de straten van Tripoli.Beeld afp
Rebellen in een buitenwijk van Tripoli poseren voor fotografen. Beeld afp
Rebellen in een buitenwijk van Tripoli poseren voor fotografen.Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden