Van minuut tot minuut: 2 keer goud en 2 keer brons op 'dolle dinsdag'

  • Schuil en Nummerdor halen de finale niet
  • Discuswerper Erik Cadée eindigt op plek 10
  • Robert Lathouwers weet zich niet te plaatsen voor de finale op de 800 meter
  • Teun Mulder wint brons in de finale op onderdeel Keirin
  • Brons voor dressuurploeg in landenwedstrijd
  • Goud voor Epke Zonderland op rekstok

Epke Zonderland in actie bij zijn gouden oefening.Beeld reuters

Geen finaleplaats voor Nummerdor en Schuil. De Duitsers winnen ook de tweede set vrij gemakkelijk: 20-16. Het hoogst haalbare voor de Nederlanders is nu het brons. Ze treffen daarvoor donderdag de Letten Martins Plavins en Janis Smedins. Die waren in de groepsfase nog te sterk voor de Nederlanders, al was het duel toen niet meer van belang.

Discuswerper Erik Cadée is in de olympische finale op de tiende plaats geëindigd. De 28-jarige krachtatleet uit Den Bosch kwam in zijn derde poging tot 62,78 meter. Alleen de beste acht mogen in de finale de 2 kilo zware schijf zes keer werpen. Cadée maakte in Londen zijn olympische debuut. Hij kwalificeerde zich maandag als 12e voor de eindstrijd met een afstand van 63,55.

De halve finale van de 800 meter was het eindstation voor Robert Lathouwers. Zijn vijfde plaats in 1.45,85 was niet goed genoeg om zich te plaatsen voor de finale. De 29-jarige middenafstandloper kwam in de slotfase snelheid tekort. De eerste twee van de race plaatsen zich voor de eindstrijd. Dat waren Abubaker Kaki uit Soedan (1.44,51) en Nijel Amos uit Botswana (1.44,54).

Brons voor Mulder! De jury geeft zowel Mulder als de Nieuw-Zeelander Simon van Vetlhooven een bronzen plak. De jury kan geen uitsluitsel geven over de derde plaats in de keirinfinale. Het is een zeldzaamheid dat er twee medailles worden uitgereikt.

Een fotofinish. Het is niet te zien of Teun Mulder de bronzen medaille heeft gehaald. De Brit Chris Hoy wint goud, dat is zeker. Het is nu afwachten wat de jury beslist. Hoy wint zijn zesde gouden olympische medaille. De Duitser Maximilian Levy pakt het zilver.

Teun Mulder.Beeld EPA

De medailles vallen als rijpe appelen. De dressuurploeg behaalt brons in de landenwedstrijd. Dressuurequipe verovert olympisch brons
Het trio Adelinde Cornelissen, met haar paard Parzival, Edward Gal (Undercover) en Anky van Grunsven (Salinero) moest favoriet Groot-Brittannië en Duitsland voor laten gaan.

Zonderland straalt van oor tot oor, hij heeft de gouden medaille gewonnen met een puntentotaal van 16.533, een persoonlijk puntenrecord. Een geweldige oefening turnde hij, met zijn bijzondere combinatie van vluchtelementen en een geweldige afsprong - zonder de beruchte nahup.

Epke ZonderlandBeeld anp

Goud voor Zonderland, dat kan niet meer mis! De laatste turner, een Zuid-Koreaan, struikelt bij de afsprong!

Een geweldige oefening van Epke Zonderland. Een staande ovatie van het publiek. Zijn triple lukte zonder haperingen. Zijn score is: 16.533! Daarmee staat hij eerste!

De turners betreden de arena, Zonderland zal als zesde van de acht turnen. Zijn concurrenten zijn twee Chinezen, twee Amerikanen, een Rus, een Duitser en Zuid-Koreaan.

Nog even naar het zeilen: De 470-zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout liggen bij de Olympische Spelen nog steeds op medaillekoers.

De tweevoudige wereldkampioenen eindigden vandaag voor de kust van Weymouth op de derde en vierde plaats. Daarmee handhaafde het koppel zich op de derde plaats na acht races, op 3 punten van zilver en op 7 punten van goud.

Westerhof en Berkhout hebben al wel een aardige voorsprong op de vierde plaats opgebouwd. Ze staan 19 punten voor, met nog drie races te gaan.

Beeld epa

Dorian van Rijsselberghe wint ook de medal race en is olympisch kampioen. Zijn Franse tegenstander kwam hem nog voorbij halverwege de race, maar in het slotstuk passeerde Van Rijsselberghe de Fransman en won ook de laatste wedstrijd.

De 23-jarige bewoner van Texel was zondag na 9 races al zeker van olympisch goud, een unieke prestatie.

Beeld anp
Dorian van RijsselbergheBeeld anp

Doordat Dorian van Rijsselberghe is gestart in de medal race, is hij nu ook officeel zeker van het olympisch goud. In de race laat hij meteen even zien dat hij het goud heeft verdiend, hij gaat ruim aan kop.

Dorian van RijsselbergheBeeld anp

Churandy Martina plaatst zich ook makkelijk voor de halve finale van de 200 meter. De Nederlander finisht als eerste in zijn serie in 20,58 seconde.

De halve finales van de 200 meter zijn woensdag, de finale volgt donderdag.

Bij de Spelen van Peking in 2008 werd Martina, die toen nog voor de Nederlandse Antillen uitkwam, tweede bij de finale van de 200 meter. De atleet werd echter gediskwalificeerd omdat hij met een voet buiten de baan kwam. Nu hoopt Martina wel een medaille te winnen.

Churandy MartinaBeeld anp
Churandy Martina lacht na zijn overwinningBeeld afp

Sedoc finisht als derde en gaat door naar de halve finale. Maar achter hem valt de Chineze Liu Xiang en blesseert zich. Hinkend loopt hij over de baan en wordt ondersteund door zijn concurrenten. De Spelen zitten erop voor de Chineze medaillefavoriet.

Liu Xiang gaat onderuit tijdens de 110 meter hordenloopBeeld reuters

Baanwielrenner Mulder pakt net de tweede plaats in het onderdeeel keirin en gaat door naar de halve finale. De Venezolaan Canelon eindigt als derde op tien duizendste achter Mulder. De Duitser Levy finisht als eerste.

De keirin met Teun Mulder op kopBeeld getty

De tijd zit erop. Nederland wint dankzij goals van Van der Weerden, Verga, Weusthof en Bakker. Zuid-Korea wist twee keer te scoren vanuit strafcorners, maar kon het de Nederlandse hockeyers op geen enkel moment echt moeilijk maken. De Nederlandse mannen zijn met 15 punten uit vijf duels groepswinnaar. Donderdog neemt de Nederlandse ploeg het in de halve finale op tegen de nummer twee uit poule A. Die positie is nog niet bepaald, het kunnen Australië, Groot-Brittannië, Pakistan en Spanje zijn. Zuid-Korea eindigt met 6 punten achter Duitsland en is uitgeschakeld.

De Nederlandse hockeyers vieren de goal van Valentin VergaBeeld afp

Maar meteen de counter van nederland. Een prachtige pass van Weusthof naar Bakker. De Koreaanse keeper is ver uit zijn doel. Het is 4-2!

Lee scoort vanuit een strafcorner. 3-2! Kan Korea toch nog stunten?

Toch nog een punt voor de Koreanen vanuit een strafcorner. Woo Nam plaatst de bal hard achter keeper Jaap Stockmann. 3-1. Vervolgens ligt Nam met pijn op de grond, hij wordt met een brancard afgevoerd.

Strafbal voor Nederland. Korea is het er niet mee eens. Het protest wordt afgewezen. Roderick Weusthof, die werd verhinderd in zijn doelpoging, neemt hem zelf, hard in de linkerhoek: 3-0!

Nederland tegen Korea, in het midden Robbert KempermanBeeld ap

2-0! Valentin Verga scoort.

Goal vanuit een strafcorner, een keihard schot van Mink van der Weerden zet Nederland op voorsprong: 1-0.

Na 'dolle dinsdag' met twee gouden en twee bronzen medailles gaan de Spelen voor Nederland woensdag verder met opnieuw medaillekansen bij de paarden. De Nederlandse springruiters hopen na hun 'zilveren' optreden in de landenwedstrijd ook individueel successen te kunnen boeken.

Op Greenwich Park verschijnen Maikel van der Vleuten (met Verdi), Marc Houtzager (Tamino) en Gerco Schröder (London) vanaf 13.00 uur Nederlandse tijd aan de start.

Ook de Nederlandse hockeysters kunnen al een medaille veiligstellen als ze zich bij winst op Nieuw-Zeeland verzekeren van een plaats in de finale. Daarmee zal de honger van de ambitieuze vrouwen niet zijn gestild. Ze gaan in Londen voor titelprolongatie.

De 470-vrouwen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout verdedigen woensdag de derde plaats in het klassement. Ze varen de negende en tiende race. Daarna volgt een rustdag. Vrijdag is medalrace. De tweevoudige wereldkampioenen hebben een ruime voorsprong op nummer 4 (19 punten) en staan kort op zilver (3 punten) en goud (7 punten).

In het atletiektoernooi beginnen Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos aan de tienkamp. Churandy Martina loopt de halve finale op de 200 meter.
Voor de BMX'ers beginnen de Spelen met de kwalificaties. Voor Nederland komen Laura Smulders, Raymon van der Biezen, Twan van Gendt en Jelle van Gorkom in actie.

Maar laten we de dag positief afsluiten, want daar is alle reden toe. Met het goud van Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberghe, en het brons voor de dressuurploeg en Teun Mulder heeft Nederland de tiende plek in het medailleklassement behaald. Een topdag op medaillegebied dus.

De eerste set gaat met een score van 21-14 naar de Duitsers. De tweede set begint ook met een achterstand voor de Nederlanders.

Het Nederlandse beachvolleybal-duo lijkt niet in topvorm. Bij de eerste time-out, aangevraagd door de Nederlanders, staat het al 9-4 voor de Duitsers.

Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn inmiddels begonnen aan de halve finale in het beachvolleybaltoernooi op Horse Guard Parade. Ze spelen tegen de Duitsers Julius Brink en Jonas Reckermann om een plaats in de finale van donderdag. Die zal zijn tegen De Braziliaanse beachvolleyballers Emanuel Rego en Alison Cerutti. Zij wisten eerder vanavond de Esten Martins Plavsins en Janis Smedins in twee sets te verslaan.

Marianne Vos kan zich nog verheugen op een mooi presentje van baanrenner Sir Chris Hoy. De zesvoudig winnaar van olympisch goud signeerde dinsdag speciaal voor de olympisch kampioene op de weg een Brits wielershirt. 'Thanks for your amazing performance' schreef de Schot met zwarte viltstift.

De actie was een opzetje van de NOS, die de wens van Vos graag in vervulling bracht. Teun Mulder, de baanrenner die brons won op de keirin, zou het shirt dinsdagavond meenemen naar het tv-programma London Late Night, maar hij vergat het in de haast. 'Het zit nog in mijn tas', bekende hij aan presentator Mart Smeets.

Het was een prachtige medaille-dag voor Nederland. In het Holland Heineken House in Londen is de huldiging van de winnaars inmiddels begonnen. 'Welkom bij de dikste huldiging tot nu toe!', zo warmde dj Ben Liebrand de menigte op.

Brazilië heeft de favorietenrol waargemaakt door in de halve finale van het olympisch voetbaltoernooi Zuid-Korea simpel te verslaan: 3-0. Aanvaller Leandro was met twee doelpunten in de tweede helft de grote man bij de Brazilianen, nadat middenvelder Romulo voor rust de score had geopend. In de kwartfinale tegen Honduras was Leandro ook al tweemaal trefzeker. In de strijd om het voetbalgoud wacht Mexico, dat in de halve eindstrijd Japan versloeg met 3-1.

Beeld afp

Hoewel hij vandaag in de halve eindstrijd van de 800 meter werd uitgeschakeld, blijft middenafstandloper Robert Lathouwers nog even in Londen. Hij maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om zijn lichaam te versieren. 'Ik ga hier uitrusten en op zoek naar een tattoo-shop', liet de 29-jarige atleet uit Capelle aan den IJssel weten. 'Er mag een tweede olympische tattoo op mijn arm komen en dat laat ik het liefst meteen doen.'

Na de Spelen wil Lathouwers nog wat wedstrijden lopen. 'Om wat geld te verdienen', legt hij uit. 'Dat heb ik wel nodig als ik mijn carrière wil voortzetten en dat wil ik zeker. Maar het moet wel leuk blijven.'

De Algerijnse atleet Taoufik Makhloufi heeft op indrukwekkende wijze de olympische titel op de 1500 meter veroverd. Hij liep in de finale na een splijtende demarrage in de laatste ronde weg van de rest en won in 3.34,08. De Amerikaan Leonel Manzano liep naar zilver in 3.34,79, de Marokkaan Abdalaati Iguider pakte brons in 3.35,13.

Makhloufi was de dagen voor de finale onderwerp van een vreemde affaire. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) sloot hem aanvankelijk uit van Spelen omdat hij zich niet genoeg had ingespannen op de 800 meter, maar trok dat besluit op medische gronden later weer in.

De Amerikaanse en Spaanse waterpolosters gaan uitmaken wie Nederland opvolgt als olympisch kampioen. Team USA versloeg Australië dinsdag in de halve finale met 11-9. Daar was wel een verlenging voor nodig. In de eerste extra periode van 3 minuten scoorden Maggie Steffens, haar vierde treffer in de wedstrijd, en Kami Craig.

Spanje rekende in de Europese halve eindstrijd af met Hongarije: 10-9. De Spaanse ploeg leidde van begin tot eind. Pas 1 seconde voor tijd verkleinde Dora Czigany namens de Hongaarsen de achterstand tot één doelpunt: 2-1 5-4 2-2 1-2.

De Spaanse waterpolosters vieren hun overwinning tegen Hongarije.Beeld afp

Nog altijd is op YouTube een lachwekkend filmpje te zien van De Russische hoogspringer Ivan Oechov, die vandaag de gouden medaille veroverde. In het filmpje duikt Oechov in duidelijk beschonken toestand tijdens een officiële wedstrijd onder de lat door. Na die flater beterde hij zijn leven en ook zijn prestaties, met een reeks indoortitels. Afgelopen maand zweefde hij al over 2,39 en in het Olympisch Stadion was Oechov veruit de beste hoogspringer. Hij waagde nog een poging op 2,40, maar die mislukte.

De Australische atlete Sally Pearson heeft het goud veroverd op de 100 meter horden. Ze was in een spannende finale een fractie rapper dan de Amerikaanse Dawn Harper, de olympisch kampioen van Peking 2008. Pearson won in een olympische record van 12,35 seconden, Harper werd tweede in 12,37. Het brons ging naar de Amerikaanse Kellie Wells in 12,48.

Net als gisteren zijn de laatste Nederlanders die vandaag in actie komen de beachvolleyballers Nummerdor en Schuil. Zij treffen om middernacht in de halve finale de Duitsers Julius Brink en Jonas Reckerman.

De Russische hoogspringer Ivan Oechov heeft de gouden medaille veroverd. Hij greep het goud door over een hoogte van 2,38 meter te springen. Het zilver was voor de Amerikaan Erik Kynard met 2,33. Drie atleten verdienden brons. Mutaz Essa Barshim uit Qatar, de Canadees Derek Drouin en de Brit Robbie Grabarz hadden evenveel pogingen nodig om over 2,29 te geraken.

Nederland stuit donderdag in de halve finale van het hockeytoernooi op gastland Groot-Brittannië. De Britse ploeg wist zich Spanje nipt van het lijf te houden, 1-1, en gaat na Australië als tweede door.

Het gastland treft donderdag Nederland dat zonder puntverlies de volgende ronde in het toernooi bereikte. Duitsland stuit in de tweede halve finale, die eveneens op donderdag wordt afgewerkt, op Australië.

Beeld ap

Dat de website van de NOS vanmiddag even plat lag, kwam door de grote belangstelling voor de oefening van Epke Zonderland, twitterde algemeen directeur Jan de Jong.

De Zuid-Koreaan Kim Hyeon-Woo heeft goud gewonnen in het Grieks-Romeins worstelen tot 66 kilogram. Hij versloeg de Hongaar Tamas Lorincz in de finale. Manuchar Tskhadaia uit Georgie en de Fransman Steeve Guenot gingen beide met het brons aan de haal.

Chris Hoy heeft vandaag zijn heldenstatus in Groot-Brittannië naar nog grotere hoogten gebracht met zijn zesde gouden olympische medaille. Sir Chris prolongeerde in het Velodrome van Londen zijn titel op de keirin. Hij is nu de beste Britse olympiër aller tijden.

Chris HoyBeeld AFP

Teun Mulder moest na de finale van de keirin bijna 5 minuten wachten voordat hij wist of hij brons had gewonnen. Lange tijd stond er op het scorebord dat een fotofinish uitsluitsel moest geven. Toen verscheen er even het cijfer 4 voor de naam van Mulder en toen toch weer een 3. De Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven en Mulder kregen uiteindelijk allebei brons.

'Dit is bizar', sprak de 31-jarige Mulder, die in 2005 de wereldtitel pakte op de keirin. 'Ik heb dit wel eens meegemaakt, maar nog nooit op de Spelen. Blijkbaar moest het zo zijn.'

Teun Mulder.Beeld AFP

De Amerikaanse waterpolosters hebben zich als eersten aangediend om Nederland op te volgen als olympisch kampioen. Team USA versloeg Australië met 11-9. In het duel om goud is Hongarije of Spanje de tegenstander.

Epke Zonderland kan ook nog uitkijken naar een huldiging in zijn woonplaats Heerenveen. Na het behalen van de gouden medaille op de rekstok, wordt de turner volgende week donderdagavond of zaterdagmiddag gehuldigd in de Friese stad.

Overigens heeft ook de trainer van Zonderland een band met Heerenveen, Daniel Knibbeler is er brandweerman.

Epke Zonderland en Marit Bouwmeester krijgen vanavond om 22.00 uur plaatselijke tijd (23.00 uur Nederlandse tijd) een huldiging in het Holland Heineken House.

Het was brons met een gouden randje. Dat vond bondscoach Sjef Janssen, nadat de Nederlandse dressuurequipe op de Spelen van Londen als derde was geëindigd. 'Ze hebben alle drie super gereden. Er staat hier een blije coach.'

Janssen overtuigde in aanloop naar 'Londen' zijn partner Anky van Grunsven om wederom naar het grootste sportevenement ter wereld te gaan. 'We wisten al heel lang dat brons het hoogst haalbare was', zei de coach. 'En die kleur had ze nog niet, dus dat moest een keer gebeuren, hè.'

Anky Van Grunsven, Edward Gal en Adelinde CornelissenBeeld getty

Het Nederlandse matchraceteam heeft het favoriete Australië vandaag bij de Olympische Spelen in Weymouth de eerste nederlaag toegebracht. De zeilploeg van stuurvrouw Renée Groeneveld, met Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning als bemanning, versloeg de nummer 1 van de plaatsingslijst in de tweede manche.

Australië had het eerste duel in de kwartfinales (best-of-five) gewonnen. Beide ploegen strijden morgen bij een stand van 1-1 verder om een plaats in de halve eindstrijd.

Volkskrantverslaggever John Volkers was erbij toen Epke Zonderland vanmiddag het goud op de rekstok veroverde. Na afloop sprak hij onder meer met de olympisch kampioen en bondscoach Mitch Fenner. 'Epke was veel nerveuzer dan hij van tevoren had gedacht. Pas toen de landing goed ging was hij opgelucht. Het scorebord moest uiteindelijk het verlossende woord brengen. Fenner noemt hem nu niet alleen de mooiste jongen van de spelen, maar ook de beste.'

Bondscoach voor het Nederlandse heren turnen Mitch FennerBeeld ANP

Is er turnen op televisie in Nederland dan hoor je Hans van Zetten. De markante commentator van de NOS, ooit de bondscoach van de turnsters, beleefde vandaag in Londen met het olympische goud voor Epke Zonderland zijn hoogtepunt als verslaggever. 'Ik ben alleen maar een duider, dat je dit mag meemaken is ongelooflijk. Een Nederlands succes in een sport met een koninklijke uitstraling, een sport die zo zwaar is', jubelde Van Zetten, die behalve het van eerdere toernooien al bekende roodwitblauwe strikje ditmaal ook Friese bretels droeg. Hij volgt de Spelen voor de NOS al vanaf 1988.

'Dit was de mooiste rekstokfinale ooit; met vier turners die boven de 16 scoren en niemand die eruit valt. Dan ligt de Olympus erg hoog en Epke staat er bovenop.'

NOS-commentator en oud-bondscoach bij het turnen, Hans van ZettenBeeld ANP

De site NOS.nl lag vanmiddag plat doordat er veel mensen wilden kijken naar de live uitzending van de olympische wedstrijd van turner Epke Zonderland. Dat meldde Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS op twitter. Hij noemt dit de 'ultieme erkenning'. Volgens hem waren er meer dan 200.000 live streams tegelijkertijd.

Dorian van Rijsselberghe, de windsurfer die vandaag officieel het goud behaalde, heeft zojuist zijn medaille in ontvangst mogen nemen. De 28-jarige Nederlander bezorgde Nederland de eerste gouden medaille op dit onderdeel sinds Stefan van den Berg in zijn geboortejaar 1984.

Dorian van Rijsselberge viert zijn overwinning.Beeld EPA

Zeven atleten uit Kameroen zijn verdwenen uit het olymisch dorp in Londen. Dat meldt persbureau AP.

Meteen nadat hij olympisch goud had mogen ontvangen, kreeg turner Epke Zonderland telefoon van minister-president Mark Rutte. 'Hij had de finale gevolgd en vond het heel spannend.' De premier bleek goed op de hoogte, zo vertelde Zonderland. 'Hij wist dat ik 16,4 als pr had en dat ik het beter moest doen.' Dat lukte Zonderland, tot vreugde ook van de premier.

Epke Zonderland.Beeld AFP

De gouden medailles bij de Olympische Spelen van windsurfer Dorian van Rijsselberghe en turner Epke Zonderland hebben Nederland vandaag in de top 10 van het medailleklassement gebracht. De equipe van chef de mission Maurits Hendriks steeg naar de tiende plaats met 5 gouden plakken, 3 zilveren en 6 bronzen. De dressuurequipe en Teun Mulder zorgden voor de vijfde en zesde bronzen medaille. In totaal heeft Nederland nu 14 medailles.

China leidt nog altijd het klassement met 34 gouden medailles voor de Verenigde Staten met 30 keer goud. Groot-Brittannië is derde met 21 gouden plakken.

Teun Mulder maakt zich klaar voor de finale op het onderdeel Keirin. In een ijzersterk deelnemersveld is de Nederlander een gevreesde outsider.

André Bolhuis was laaiend enthousiast over de prestatie van Epke Zonderland aan de rekstok. 'Dit is voor mij dé medaille van deze Spelen. Dit was mijn grootste wens', zei de voorzitter van NOC*NSF na de bloedstollende finale in de North Greenwich Arena.

'De zaal explodeerde. Dit is zo mooi. Epke is de enige van 7 miljard mensen die dit kan. En je ziet ook dat iedereen het hem gunt', aldus oud-hockeyer Bolhuis.

Epke Zonderland na zijn gouden optreden.Beeld AFP

Hij had zich net als Epke Zonderland vrijwel afgesloten van wat er door de tegenstanders in de olympische rekstokfinale werd neergezet. Coach Daniël Knibbeler kende alleen de hoogste score tot dat moment. 'Ik wist dat zijn afsprong moest staan, daarna had ik een goed gevoel', vertelde de man die de Friese acrobaat de afgelopen tweeënhalf jaar begeleidde.

'Nog voor de score bekend was, genoot ik al. We zouden met elke medaille dolgelukkig zijn geweest', vertelde Knibbeler, duidelijk nog onder de indruk van wat hem was overkomen. 'Het is niet te geloven, bizar. Ik ben coach van een olympisch kampioen.'

De Australische Anna Meares dompelt de Britten in rouw. Ze wint de tweede heat van de Britse Victoria Pendleton tijdens de sprintfinale bij het baanwielrennen. Pendleton is in tranen na het verlies van haar laatste race. Ze neemt afscheid van de wielersport.

Beelden van het Holland Heineken House, dat uit zijn dak gaat zodra Epke Zonderland zijn oefening succesvol afrondt.

Kirsten Wild is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd op het omnium. De Nederlandse baanwielrenster zette bij het zesde en laatste onderdeel, de 500 meter tijdrit, de 15e tijd neer: 37,152 seconden. Wild verzamelde in totaal 50 punten. Het goud ging naar de Britse Laura Trott, die op 18 punten uitkwam. De Amerikaanse Sarah Hammer pakte het zilver (19 punten) en het brons was voor de Australische Annette Edmondson: 24 punten.

Kirsten WildBeeld getty

De Chinese vrouwen hebben olympisch goud gepakt in het tafeltennis. In de finale versloeg de ploeg Japan met 3-0 en prolongeerde daarmee de olympische titel. De Chinese dominantie in het tafeltennis is enorm. Eerder pakte het land al goud in het mannen en vrouwen enkel. Morgen kunnen de mannen ook nog goud pakken.

De medailles van de olympische triatlon zijn met een uur vertraging uitgereikt omdat de winnaar van het brons, Jonathan Brownlee, van uitputting was ingestort. 'Ik kwam over de meet en voelde me verschrikkelijk. Ik stortte in en werd meegenomen naar de medische ruimte', aldus de Brit na 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. 'Maar dat hoort bij de triatlon, het is een zware sport.'

Broer Alistair Brownlee, die de triatlon won, kon niet gelijk genieten van zijn olympische zege. 'Het voelde een beetje teleurstellend, want Johnny was ingestort en het ging niet al te goed met hem', zei de winnaar van het goud.

Beeld epa

Ook op Twitter is de euforie over de prestatie van Zonderland groot. De Nederlandse turner was zelfs wereldwijd trendig topic. Lees hier een aantal tweets van bekende Nederlanders.

Bekijk hier de fotoreeks van de gouden oefening van Epke Zonderland.

Epke Zonderland met zijn gouden medaille.Beeld ANP

Epke Zonderland kan het nog niet bevatten. 'Het ging allemaal zo snel', zegt hij voor de camera van de NOS. 'Ik was behoorlijk zenuwachtig, en toen ik de zaal binnenkwam, stond ik echt te trillen.' De oefening liep volgens de turner niet helemaal soepeltjes maar 'de missie is geslaagd'. Hij deed een zeer moeilijke oefening, waar hij jaren op had getraind. 'Ik ben zo blij dat het is gelukt. Het scheelde soms niet veel, ik tikte met mijn vingertoppen de rekstok.'

De olympische finale van de sprint bij de baanwielrensters gaat vanavond tussen de Britse Victoria Pendleton en de Australische Anna Meares. De vrouwen gaan daarmee op herhaling, want ook bij de Spelen van Peking in 2008 ging de strijd om goud en zilver tussen Pendleton en Meares. Toen won de Britse en ook nu zal ze als favoriet van start gaan.

Op twitter reageert iedereen heel enthousiast op de overwinning van Epke Zonderland. Humberto Tan zat naast Zonderlands moeder.

Baanrenner Teun Mulder heeft nog altijd kans op een medaille bij de Olympische Spelen. De Nederlander bereikte vandaag de finale op het onderdeel keirin. Mulder eindigde in zijn halve finale in Londen als derde, achter de Britse favoriet Chris Hoy en Azizulhasni Awang uit Maleisië.

Teun Mulder.Beeld AFP

Een fabelachtige prestatie. Zo omschrijft premier Mark Rutte het olympisch goud voor turner Epke Zonderland. 'Het was een zinderende finale. Heel Nederland zat op het puntje van zijn stoel. Als eerste op de Spelen een combinatie van drie verschillende vluchtelementen turnen: The flying Dutchman tart de zwaartekracht.'

Het Holland Heinken House houdt de adem in tijdens de oefening van Epke Zonderland.

Het Holland Heineken House houdt de adem in tijdens de oefening van Epke Zonderland.Beeld S. Borgdoff

Zonderland houdt het droog bij het volkslied, hij blijft stralen en lachen. Een andere overwinning heeft hij ook binnen: #epke is trending topic wereldwijd.

(Hetzelfde geldt voor overigens voor NOS-commentator Hans van Zetten die wordt overladen met complimenten op Twitter.)

Epke ZonderlandBeeld anp

Zonderland krijgt zijn gouden medaille omgehangen, een historisch moment voor het Nederlandse turnen. Voor hij het podium opstapt feliciteert hij zijn Chinese en Duitse tegenstander.

Zonderland heeft de overwinning zeker niet gestolen; liefst vier turners behaalde meer dan 16 punten in de turnfinale. Dat heeft zelfs NOS-commentator Hans van Zetten nog nooit gezien. Een score van 16.533 is dan ook uitzonderlijk hoog.

Sowieso zilver voor Zonderland: de Amerikaan Jonathan Horton behaalt een score van 15.466. Ruim een punt achter Zonderland.

De score van 16.533 betekent een persoonlijk puntenrecord voor Zonderland. In de olympische finale turnde hij zijn beste oefening ooit.

De Duitsers Fabian Hambüchen turnt ook al een schitterende oefeningen met veel en spectaculaire vluchtelementen. Zijn score: 16.400. Hij staat voorlopig eerste. Nu moet Zonderland.

De volgende Chinees Zou Kai is aan de beurt, een grote concurrent van Zonderland. En dat blijkt: 16.366. Voorlopig de eerste plek.

De Rus Emin Garibov is als derde. Hij turnde niet zo foutloos als zijn twee voorgangers. En dat is te zien in de score. Hij komt op 15.333, voorlopig derde (van de drie).

Als tweede is de Chinees Zhang Chenglong. Ook hij turnt zonder grote fouten, met vele elementen met combinatiebonus. Zonderland zal op de toppen van zijn kunnen moeten turnen wil hij in aanmerking komen voor een medaille. Zijn resultaat: 16.266. Een erg hoge score.

Als eerste moet de Amerikaan Danell Leyva. Zijn coach is door het dolle na een goed geturnde oefening. Het resultaat: 15.833. Ongeveer gelijk aan zijn score in de kwalificatie, maar lager dan Zonderland had in de kwalificatie.

Commentator Hans van Zetten weet het zeker: Epke Zonderland gaat zo meteen zijn oefening turnen zoals hij deze heeft ingestudeerd; dus met de drie vliegelementen achter elkaar.

Zelfs als de vijf concurrenten die voor hem moeten turnen het verknallen. Dat vertrouwde broer Herre de commentator vanmorgen bij het ontbijt toe.

Epke ZonderlandBeeld anp

Ankie van Grunsven is zeer te spreken over haar optreden en haar paard Salinero.

Ook de laatste turnfinale voor de rekstokfinale van Epke Zonderland is afgerond. Op de evenwichtsbalk won de Chinese Deng Linlin het goud.

Deng LinlinBeeld afp

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe keek dinsdag in Weymouth op van de premie die hij voor het olympisch goud van sportkoepel NOC*NSF ontvangt. '30.000 euro? Zoveel? Op naar het casino! Nee hoor, ik ben helemaal geen gokker. Ik zet het geld keurig op een spaarrekening.'

Vrijgezel Van Rijsselberghe, die zijn vroegtijdige titel dinsdag met winst in de medalrace vierde, heeft persoonlijk niet zoveel wensen. 'Ik ben vrij gelukkig. Het zit ook niet in materiële dingen. Misschien is er nu wel weer tijd voor de liefde.'

De gebroeders Coster hebben de medal race niet gehaald in klasse. In de laatste reguliere race werden zij achtste, waardoor zij overall op de veertiende plek eindigen. Niet hoog genoeg om op te gaan voor de medailles.

Van Grunsven doet het beter dan vorige week, ruim een punt hoger dan de proef van donderdag. Haar eindscore is 74,937 procent, een mooie score. Het zou genoeg moeten zijn voor een plek in de individuele finale.

Ankie van GrunsvenBeeld ap

Bij de landenwedstrijd van het dressuurtoernooi komt nu Ankie van Grunsven in actie. Nederland heeft kans op een bronzen plak, achter Duitsland en Groot-Brittannië en voor Denemarken.

Ter voorbereiding op de rekstokoefening van Zonderland is het goed te weten wat Zonderland nu precies zo'n bijzondere turner maakt. Volkskrant-verslaggever John Volkers legt het uit.

'Zit nu in de North Greenwich Arena block 414 row P stoel 766 te wachten op Epke! #GoTeamNL #London2012'. Ook Pieter van den Hoogenband zit klaar voor de turnoefening van Epke Zonderland.

Epke Zonderland in actie tijdens de trainingBeeld anp
Epke Zonderland in actie tijdens de trainingBeeld anp

De eerste turn-medaille van vandaag is een feit. De Chinees Feng Zhe behaalde het goud op de brug met de gelijke liggers.

Een van de twee medaillewinnende broers op de triatlon (bronzen Jonny) had het zwaar na afloop van de race. Hij moest overgeven onder de tribunes. Zijn broer (gouden Alistair) reageerde laconiek. 'Alles is goed. 'Elke triatlon is een bloedbad', zo meldt voormalig gouden medaille-winnaar Matthew Pinsent.

Het is aftellen naar de rekstok van finale van Epke Zonderland, vanmiddag vanaf 16.30 in de O2 Arena in Londen. AP-verslaggever Jon Krawczynski was in de zaal bij de warming up en schrijft: 'Het is zeer opvallend hoe stil het is. (...) De atleten maken geen oogcontact met hun teamgenoten of rivalen en er woord bijna geen woord gesproken. Het is pure focus, vlijmscherpe concentratie. Vandaag voor het laatst.'

De openingsceremonie, geregisseerd door Danny Boyle, heeft zo'n 900 miljoen kijkers wereldwijd getrokken, meldt het IOC vandaag. Dat is minder dan de ceremonie van Peking, die door 1,2 miljard mensen werd gezien. Dat verschil heeft waarschijnlijk voor een groot deel te maken met het aantal Chinezen dat de televisie aanzette; 500 miljoen Chinezen zagen de openingsceremonie van de eigen Spelen.

Beeld reuters

Groot feest vanavond in huize Brownlee, in Groot-Brittannië. Alistair Brownlee heeft de gouden medaille gewonnen op de triatlon, zijn broer Jonny wint het brons. De Spanjaard Javier Gomez finisht tussen de broers in en wint het zilver.

Zeven olympische atleten uit Kameroen zijn in Groot-Brittannië spoorloos verdwenen na aankomst voor de Olympische Spelen. De vijf boksers, een voetbalster en een zwemmer hebben vermoedelijk om economische redenen de benen genomen om in Europa te kunnen blijven.

'Wat begon als een gerucht is uiteindelijk waarheid gebleken. Zeven Kameroense atleten die meededen aan de Olympische Spelen 2012 in Londen zijn verdwenen uit het olympisch dorp', stelde chef de mission David Ojong.

Vandaag is hordelopen de Google Doodle. Het is deze keer ook interactief: je kunt zelf met je toetsen proberen een goede tijd te halen.

De Australische hockeymannen hebben een definitief einde gemaakt aan de Pakistaanse aspiraties de halve finales te halen op de Olympische Spelen in Londen. In de laatste poulewedstrijd rolden de Aussies hun tegenstander dinsdag op met 7-0. Ze gaven daarmee ook duidelijk hun visitekaartje af voor de eindoverwinning.

De Britten en Spanjaarden vechten dinsdagavond uit wie zich als tweede team uit poule A kwalificeert voor de halve finales.

Churandy Martina komt zo ook nog in actie op zijn favoriete onderdeel de 200 meter. De nummers 1, 2 en 3 gaan direct door naar volgende ronde, plus de drie tijdnesten.

Zoals verwacht wint de wereldrecordhouder gemakkelijk de 200 meter sprint met een tijd van 20.39 seconde. 50 meter voor de finish is het eigenlijk een kwestie van rustig uitlopen voor Bolt. De Braziliaan Da Silva wordt tweede en de Amerikaan Young derde.

Bolt na de winst op de 100 meter sprint.Beeld reuters

Usain Bolt maakt zich klaar voor de series van de 200 meter sprint. De 200 meter is zijn favoriete onderdeel. De Jamaicaan wil tijdens de spelen in Londen een legende worden.

Volkskrantredacteur John Volkers gaat zo naar de wedstrijd van turner Epke Zonderland. 'Als hij doet wat hij kan, neemt hij straks het goud mee', zegt Volkers in de dagelijks rubriek London Calling. 'Maar hij neemt van alle turners het meeste risico en daardoor is het risico dat hij valt ook groter.' Lees hier het hele artikel.

Epke Zonderland (R) met kroonprins Willem Alexander en zijn dochter Amalia.Beeld afp

Atleet Gregory Sedoc schat een plek in de finale niet waarschijnlijk. De Nederlandse atleet bereikte vandaag in zijn serie als derde de halve eindstrijd in een tijd van 13,52 seconden. 'Als ik rond de 13,45 loop ben ik al heel blij', zei Sedoc. 'Maar de finale wordt moeilijk, dat is met die tijd niet echt realistisch. Ik ga alles geven, en dan zie ik het wel.'

Schermer Bas Verwijlen voorspelt op Twitter een overwinning voor turner Epke Zonderland: 'Zo, net even m'n huisgenoot @epkez een boks gegeven. Die jongen heeft eremetaal in z'n puppy-ogen.'

Het Caribische landje Grenada is sinds gisteren het kleinste land ter wereld met een olympische gouden medaille. Atleet Kirani James veroverde gisteren het goud in de 400 meter sprint. Het kleine land heeft vandaag een dag vrij om de overwinning te vieren. Lees hier meer over het feest in Grenada.

Nu omnium, de puntenkoers van het baanwielrennen. Laura Trott, de 20-jarige sensatie uit Groot-Brittannië neemt het in de 3 kilometer sprint op tegen de Amerikaanse Sarah Hammer. Het gaat gelijk op, maar de Amerikaanse finisht uiteindelijk een seconde eerder dan Trott. De Nederlandse Kirsten Wild momenteel op een zesde plek in het klassement.

Laura TrottBeeld getty

Geïnteresseerd in twitterende atleten? Het IOC biedt een overzicht.

Hockeyer Billy Bakker tempert de euforie na de winst op Zuid-Korea: '15 punten uit 5 groepswedstrijden is geweldig, maar donderdag in de halve finale beginnen we weer op nul. Dan moeten we 70 minuten knallen. We staan in de halve finale, maar we kunnen ook nog naast een medaille grijpen. Natuurlijk mogen we even genieten. We hebben vijf sterke tegenstanders verslagen. Maar donderdag in de halve finale moeten we er weer staan.'
Bakker maakte vandaag de 4-2 tegen Korea.

Het moment is daar voor Gregory Sedoc. Hij start in heat 6 van de 110 meter hordenloop in baan acht. De nummers één, twee en drie plaatsen zich automatisch voor de halve finale.

Nu heat vier met in baan negen regerend kampioen Dayron Robles uit Cuba. Hij wint de heat in 13.33 seconden.

Nu hordenlopen over 110 meter. De Nederlandse atleet Gregory Sedoc komt in de zesde heat in actie. In heat drie een valse start van Kame Ali uit Madagascar, hij wordt gediskwalificeerd. De Cubaan Ortega finisht als eerste.

Dressuuramazone Van Grunsven stuurt een bedankje aan haar fans op Twitter.

Een schot op doel van de Koreanen, de bal verandert verraderlijk van richting, maar Stockmann weet met een goede reflex een doelpunt te voorkomen. Nog anderhalve minuut op de klok. De winst is binnen handbereik.

De Zuid-Koreaan Hong in duel met Valentin Verga (rechts) en Floris EversBeeld reuters

Weer een strafcorner voor de Koreanen. Zonder Woo Nam in het veld stuit Korea op de Nederlandse verdediging.

De Koreanen nu agressief voor het Nederlandse doel, twee kansen op rij. Vervolgens de counter van Nederland. Nederland loopt zich vast, en dan een plotselingen ontsnapping van Korea, maar de Koreaanse aanvaller Kim stuit op de keeper.

De tweede helft is begonnen. Nederland op 2-0 voorsprong en jagent op meer.

Een overtreding van Robbert Kemperman levert de Koreanen een strafcorner op. Naast, maar Balkestein krijgt de bal tegen het been: een tweede strafcorner. Een mooie redding van de keeper.

Inmiddels op de helft van de Koreanen een grote kans voor Nederland. Teun de Nooijer kan voor het Koreaanse doel geen controle krijgen over de bal. Rust.

Nog ruim vijf minuten te gaan in de eerste helft. Nederland staat op een comfortabele 2-0 voorsprong dankzij Mink van der Weerden en Valentin Verga. Met deze stand zijn de mannen verzekert van een eerste plek in de poule.

Epke Zonderland wil vandaag een combinatie van drie vluchtelementen gaan uitvoeren tijdens de finale op de rekstok. Een tot twee keer van de tien lukt hem dat niet.

'Appke Zonderland'Beeld @koenpijnenburg

De Nederlandse mannen zijn begonnen aan hun laatste groepsduel. Met een gelijkspel tegen Zuid-Korea plaatst Nederland zich als groepswinnaar voor de volgende ronde.

Gisteren kwam Nederland in actie tegen DuitslandBeeld ap

Zie hier een overzicht van NOC*NSF van alle Nederlandse sporters die vandaag in actie komen.

Dag elf van de Olympische Spelen, vandaag is de Nederlandse hoop gevestigd op turner Epke Zonderland. Ook zijn er medaillekansen voor baanwielrenner Teun Mulder op het onderdeel keirin en komen de Nederlandse dressuurruiters in actie. Dorian van Rijsselberghe zeilt vandaag zijn laatste windsurfrace. Het goud kan hem al niet meer ontlopen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden