Update

Van Miltenburg (VVD) nieuwe Kamervoorzitter

Anouchka van Miltenburg (VVD) wordt de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De Kamerleden verkozen haar boven Khadija Arib (PvdA) en Gerard Schouw (D66).

Anouchka van Miltenburg Beeld anp

Van Miltenburg won het in de derde stemronde met 90 van de 146 geldig uitgebrachte stemmen van Arib. Schouw was in de tweede ronde afgevallen.

Van Miltenburg volgt Gerdi Verbeet (PvdA) op, die vorige week afscheid nam. Verbeet was Kamervoorzitter sinds 2006.

Vrolijke voorzitter
Van Miltenburg (45) is Kamerlid voor de VVD sinds januari 2003. In oktober 2010 werd ze vicevoorzitter van de VVD-fractie. Ze had zich dinsdag in haar sollicitatiebrief gepresenteerd als iemand die als een 'vrolijke voorzitter' met gevoel voor de inhoud wil bijdragen aan een goede sfeer en aan een effectieve en inhoudelijke vergadering.

Ze zei dat ze als VVD-Kamerlid altijd had gestreden tegen overbodige moties, maar als Kamervoorzitter zal ze strijden voor het recht om moties in te dienen en uitgevoerd te krijgen. Ze wil elektronische stemkastjes invoeren en een 'papierloos' parlement waarin Kamerleden hun stukken lezen op een tablet en niet meer printen. Ze wil ook experimenteren met een twitterdebat.

In een eerste reactie zei Van Miltenburg dat ze nu 'de mooiste functie in het parlement' heeft. Ze zei vooral te hopen dat ze 5 jaar Kamervoorzitter kan blijven.

VVD
VVD-er Fred de Graaf werd vorig jaar gekozen tot voorzitter van de Eerste Kamer. De liberalen hebben nu dus het voorzitterschap van beide Kamers in handen. VVD-leider Mark Rutte denkt niet dat er te veel macht bij zijn partij ligt. 'Natuurlijk heeft een Kamervoorzitter ook een partijkaart, maar dat komt echt op de tweede plaats. Als Kamervoorzitter zit je er in de eerste plaats voor de Kamer.'

Rutte is ervan overtuigd dat zijn partijgenoot Van Miltenburg het 'heel goed gaat doen' als Tweede Kamervoorzitter. Rutte zei dat dinsdag in zijn rol als fractievoorzitter van de VVD, nadat Van Miltenburg was gekozen. 'Ik ken Anouchka heel goed, ze is al een aantal jaren vicefractievoorzitter en ik heb haar zeer hoog zitten. Ik denk dat ze het heel goed gaat doen', zei Rutte.

Van Miltenburg zelf is er nog altijd 'een beetje stil van', zegt ze na afloop van de stemmingen. Ze wil een vrolijke maar als het nodig is ook strenge voorzitter zijn. 'Die lach heb ik gelukkig altijd bij me. Als het nodig is in het debat zal ik streng zijn, maar als het kan zal ik ook ruimte geven.' Streng wil ze in elk geval zijn tegen ministers of staatssecretarissen die lange verhalen houden of voorlezen uit Kamerbrieven die allang bekend zijn. 'Ik sta zeer aan de kant van de Kamer die zegt dat niet meer te willen.'

 
Ik ken Anouchka heel goed, ze is al een aantal jaren vicefractievoorzitter en ik heb haar zeer hoog zitten. Ik denk dat ze het heel goed gaat doen.
VVD-leider Mark Rutte
Anouchka van Miltenburg Beeld anp
 
Die lach heb ik gelukkig altijd bij me. Als het nodig is in het debat zal ik streng zijn, maar als het kan zal ik ook ruimte geven.
Anouchka van Miltenburg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.