Van Miltenburg: ik heb niet gelekt

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zegt dat ze niet heeft gelekt uit een gesprek met Linda Voortman van GroenLinks. Dat laat zij weten naar aanleiding van een gesprek vandaag met Voortman en haar fractievoorzitter Bram van Ojik.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg Beeld anp
Tweede Kamervoorzitter Anouchka van MiltenburgBeeld anp

Voortman is vorig jaar op haar beurt ten onrechte beschuldigd van het lekken van informatie over de benoemingsprocedure van de Nationale ombudsman. In de media verscheen later volgens Voortman informatie over een vertrouwelijk gesprek dat ze heeft gehad met de Kamervoorzitter.

Het Kamerlid heeft in een brief aan het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer om opheldering gevraagd over deze en andere zaken rond de benoemingsprocedure van de ombudsman. Een eerste gesprek over de brief vond vandaag plaats. Een tweede gesprek volgt spoedig, aldus Van Ojik. Beide partijen willen niet verder op de inhoud van het gesprek ingaan.

Nieuwsuur maakte gisteren bekend dat Voortman een brief naar het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (presidium) heeft gestuurd met de vraag om opheldering over de kwestie. Voortman zei dat het 'jammer is dat het op straat ligt'. Zij wil onder meer weten waarom het presidium aangifte tegen haar heeft gedaan.

Niet strafbaar

Het lekken van Voortman naar de media bleek na onderzoek van de Rijksrecherche niet te kloppen. Wel schorste Van Ojik haar op aandringen van Van Miltenburg voor een maand. Het feit dat Voortman over de benoeming met een fractiegenoot had gesproken, bleek later niet strafbaar.

Voortman wil nu onder meer weten waarom het presidium aangifte tegen haar heeft gedaan. Ze wil weten waarom juist zij werd verdacht van het lekken en waarom zo'n zwaar middel is ingezet. Ze vindt dat haar integriteit in twijfel is getrokken en vraagt zich af of mensen haar doelbewust wilden beschadigen, aldus de brief aan het presidium. 'We zijn de vragen aan het bespreken', aldus van Ojik.

'Logisch dat ze moord en brand schreeuwt'

SP-leider Emile Roemer vindt dat Voortman al eerherstel heeft gekregen, omdat ze volledig is vrijgepleit. Maar dat neemt niet weg dat hij goed begrijpt dat Voortman wil weten wat er precies is gebeurd en waarom ze valselijk is beschuldigd. 'Logisch dat ze moord en brand schreeuwt, ik zou exact hetzelfde hebben gedaan', aldus Roemer. Een oordeel vellen over de rol van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wil hij niet.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob begrijpt Voortman. Hij noemt de situatie waarin ze vorig jaar belandde heel vervelend. 'Ze verdient antwoord op haar vragen. Laat het presidium van de Kamer de vragen zo snel mogelijk beantwoorden.'

D66-leider Alexander Pechtold vindt het prima dat Voortman opheldering over de zaak wil van Van Miltenburg en van het presidium. Dit dagelijks bestuur van de Kamer moet 'heel zorgvuldig' omgaan met procedures rond lekken en in elk geval zelf niet lekken, aldus Pechtold. 'Dit is geen prettige kwestie. De Kamervoorzitter moet goed nagaan waar dit vandaan komt. Ze neemt het heel serieus op, maar dat mag niet te lang duren. De Kamervoorzitter moet hierover tot een oplossing komen met Voortman.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden