Van Miltenburg en Voortman zetten streep onder geschil

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg lijken hun geschil bijgelegd te hebben na een gesprek vandaag in het bijzijn van GroenLinks-leider Bram van Ojik. In een verklaring laten zij weten een streep te zetten onder de kwestie.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg staat samen met GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks de pers te woord nadat het drietal een gesprek heeft gehad. Beeld anp

Het 'was een hele moeilijke kwestie' voor Voortman en Van Miltenburg 'betreurt het dat ze daar 'te weinig oog' voor heeft gehad, zo staat in de verklaring.

'De gesprekken hebben ertoe geleid dat wij geen twijfel hebben over elkaars goede bedoelingen. Wij hebben het vertrouwen dat ieder de intentie had zorgvuldig te handelen', zo valt te lezen in de verklaring.

'We hebben vastgesteld dat de focus van de rijksrecherche in het onderzoek gericht is geweest op mevrouw Voortman en dat dit nooit de intentie is geweest van de aangifte. Het verzoek was alleen een strafrechtelijk onderzoek te doen naar het lekken van informatie naar de media.'

Van Miltenburg kwam eerder deze week hard in aanvaring met Voortman, die vorig jaar werd verdacht van het lekken van de namen van de kandidaten die op de functie van Nationale Ombudsman hadden gesolliciteerd. Voortman eiste opheldering over de rol die Van Miltenburg en het bestuur van de Kamer hebben gespeeld in de affaire.

Voor Van Miltenburg is het echt te laat

Van Miltenburg denkt nog steeds dat ze haar voorzitterschap tot een succes kan maken, maar daarvoor lijkt het toch echt te laat, schreef Raoul du Pré in het commentaar van woensdag.

Aangifte

Nadat Voortman vorig jaar had verklaard dat zij sommige namen had besproken met een fractiegenoot, werd zij ervan verdacht het lek te zijn. Van Miltenburg deed aangifte en daarop volgde een onderzoek door de rijksrecherche naar Voortman.

In een brief aan de voorzitter wees Voortman er eerder deze week op dat ze Van Miltenburg vorig jaar meteen al vertelde dat zij het lek niet kon zijn omdat ze geen kennis droeg van een aantal gelekte namen.

Voortman had intern wel gesproken over een vertrouwelijk verslag dat voor alle Kamerleden ter inzage lag, maar daarin stonden niet alle gelekte namen. Voortman vindt dat zij door de hele gang van zaken in haar goede naam is aangetast. Ze werd gedurende een half jaar verdacht van een ambtsmisdrijf. Het Openbaar Ministerie liet uiteindelijk in december weten dat Voortman nooit als verdachte had mogen worden aangemerkt.

Nu de hele procedure achter de rug is, wilde Voortman alsnog weten waarom er aangifte werd gedaan en niet is gevraagd om een lichter vooronderzoek. Zij verbaasde zich er ook over hoe citaten uit een tweegesprek tussen haar en Van Miltenburg in De Telegraaf terechtkwamen.

Verder zegt ze dat de afspraak destijds was dat er géén aangifte zou worden gedaan als Voortmans eigen fractievoorzitter een disciplinaire maatregel zou nemen wegens loslippigheid binnen de fractie. Fractieleider Bram van Ojik schorste haar daarom een maand.

Beeld anp

Vertrouwen

Woensdag bleek dat Van Miltenburg het vertrouwen van het dagelijks bestuur van de Kamer behoudt. Na een hele dag van koortsachtig overleg slaagde ze er in haar mede-bestuursleden ervan te overtuigen dat zij niet fout zat in de affaire rond de mislukte benoeming van de Nationale Ombudsman. Haar positie staat volgens alle betrokkenen niet ter discussie.

Het Presidium is woensdag de hele dag bezig geweest met de discussie over wie waarvoor verantwoordelijk is geweest en hoe dat te formuleren. Na urenlang beraad kwam het Presidium woensdagavond met het antwoord aan Voortman. Daarin spreken de leden uit dat zij het betreuren dat het imago van Voortman door de affaire is beschadigd. Zij wijzen er ook op dat het besluit tot aangifte door het hele Presidium werd genomen en dat die aangifte niet specifiek tegen Voortman gericht was.

Dat de rijksrecherche het onderzoek wel vooral op Voortman richtte, was 'louter de verantwoordelijkheid van de rijksrecherche'. In de aangifte, die woensdag ook werd vrijgegeven, vermeldt Van Miltenburg overigens wel dat Voortman binnen haar eigen fractie over kandidaten had gesproken. Maar daaraan verbond de voorzitter geen conclusies.

Opmerkelijk en nieuw is dat Van Miltenburg op 24 juni 2014 over het lek sprak met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Zijlstra adviseerde haar de rijksrecherche in te schakelen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.